6.1 C
București
vineri, 3 ianuarie 2025
AcasăSpecialFamilii de vacanţă pentru copiii orfani

Familii de vacanţă pentru copiii orfani

Zeci de copii constănţeni, din centrele de plasament, vor lua masa de Paşte în mijlocul unor familii de împrumut.

Ca în fiecare an, zeci de copii din centrele de plasament din Constanţa vor lua masa de Paşte alături de persoane cu inimă mare. În general, cam un sfert din copiii din centrele de plasament constănţene socializează şi gustă din preparatele tradiţionale alături de persoane care i-au îndrăgit şi cu care menţin de ani de zile o legătură de prietenie.

„Dacă părinţii dispun de ­minimum de condiţii, noi ne dăm acceptul pentru ca aceşti copii să plece în familiile lor, iar acolo unde nu se poate, aceştia rămân în centre şi participă la toate aceste activităţi care se realizează. Mai sunt fami­liile de vacanţă, acele persoane care deja au dezvoltat o relaţie cu copiii, au devenit prietenii copiilor, chiar şi susţinătorii lor financiari, pentru că nu îi opreşte nimeni să le cumpere anumite lucruri”, a declarat Roxana Onea, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Constanţa.

Aproape 600 de beneficiari

În prezent, Constanţa numără 10 centre de plasament, plus un Centru maternal în Mangalia. De asemenea, mai există în oraş Adăpostul de zi şi de noapte pentru copiii străzii. Numărul copiilor instituţionalizaţi este acum de peste 500.

„Noi am reuşim să menţinem cifra undeva la 550 de copii. Anul acesta am ajuns la aproape 600. Este o uşoară creştere. Nu este alarmantă, pentru că, pe de o parte, unii intră, alţii ies din sistem. Unii îşi termină studiile, sunt reintegraţi în familie, alţii mici sunt luaţi în centre deoarece sunt neglijaţi în familie. Mai sunt şi copii ai căror părinţi pleacă în străinătate şi îi lasă în grija rudelor, iar rudele nu îi mai vor, sau sunt părinţi care nu au condiţii de trai”, a spus reprezentantul DGASPC.

Expoziţii specializate

Copiii din centrele de plasament întâmpină Paştele şi cu expoziţii speciale. Ei confecţionează diferite obiecte ce vor fi prezentate, în Săptămâna Mare, la un complex comercial din oraş. La expoziţia de Paşti „Lumină şi culoare”, obiectele realizate de aproximativ 200 de copii şi 100 de adulţi protejaţi în centrele de specialitate ale instituţiei sunt fabricate din diverse materiale, reprezentând iepuraşi, ouă, puişori sau coşuleţe florale. Preţurile variază de la 3 la 45 de lei, în funcţie de complexitatea obiectului respectiv.

„Copiii au intrat deja în specificul sărbătorilor pascale. În săptămâna derulării programului Şcoala Altfel, aceştia au avut diverse activităţi care i-au scos din rutina zilnică, iar în perioada sărbătorilor vor avea tradiţionala masă de Paşte. În măsura în care este posibil, copiii vor fi implicaţi în încondeierea ouălor sau în ornarea spaţiilor din interiorul centrelor”, a precizat reprezentantul DGASPC.

Este nevoie de un dosar complex

Procedura pentru a aduce un copil acasă este foarte strictă. În primul rând, se face o solicitare scrisă. Dacă este o familie sau o persoană care se adresează pentru prima dată, există o procedură foarte clară. Acea persoană trebuie să îşi constituie un dosar în care să depună anumite documente. În afară de cerere, este nevoie de cazier judiciar, copii după actele de identitate, o caracterizare şi adeverinţă de la locul de muncă, apoi se face o anchetă la domiciliul persoanei şi se iau referinţe de la vecini. „Noi ne asumăm riscul de a da un copil într-o familie şi trebuie să fim siguri că acestea este în siguranţă”, a mai spus purtătorul de cuvânt.

Cele mai citite

România se pregătește să inaugureze aproape 300 km de autostradă și drum expres în 2025

Conform datelor oferite de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) și analizate de ECONOMICA.NET, România ar putea inaugura în 2025 aproximativ 295...

Ministerul Finanțelor va împrumuta de la bănci 5,77 miliarde de lei în ianuarie 2025

Ministerul Finanțelor a anunțat că, în luna ianuarie 2025, va organiza împrumuturi de la băncile comerciale în valoare de 5,2 miliarde de lei. La această...

„Vulcanul misterios” care a erupt în 1831 a fost în sfârșit identificat

În 1831, o erupție vulcanică extrem de puternică a avut un impact semnificativ asupra climei globale, răcind temperaturile medii anuale din emisfera nordică cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă