2.9 C
București
marți, 12 noiembrie 2024
AcasăSpecialDrumul spre zona turistica Padis din Bihor, o provocare pentru soferi

Drumul spre zona turistica Padis din Bihor, o provocare pentru soferi

La cativa kilometri de orasul bihorean Beius se afla una dintre cele mai frumoase zone din vestul tarii. Zona Padis este in perioada verii, si nu numai, destinatia preferata a sute de turisti. Contrar asteptarilor, cei mai multi vizitatori provin din Banat, din sudul tarii si din strainatate, cu precadere Ungaria si Germania.
In ultimii ani, satul de vacanta Boga, aflat la 27 de kilometri de Padis, a inceput sa se dezvolte si sa puna la dispozitia iubitorilor muntelui toate facilitatile pentru a petrece un sejur placut. Cu toate astea, autoritatile par sa nu fie prea interesate de dezvoltarea zonei. Pe langa drumul, care reprezinta o adevarata provocare pentru soferi, autoritatile le baga bete-n roate investitorilor, in loc sa ii incurajeze.

Monumente ale naturii, unice in lume

Pestera Ursilor, Valea Leului, Cetatile Ponorului, Ghetarul Focul Viu, Valea Galbenei, Poiana Ponor, Poiana Florilor, Avenele din platoul Carstic Lumea Pierduta – acestea si alte zeci de trasee si obiective turistice, de o frumusete iesita din comun, si cel mai grandios fenomen carstic din Romania isi asteapta vizitatorii. Din pacate, autoritatile nu au stiut pana in prezent cum sa transforme zona intr-un punct major de atractie turistica.
Pentru a ajunge in zona Padis, de la Beius se merge spre Sudrigiu, de acolo la Pietroasa, iar pe urma trebuie strabatut un drum forestier de peste 30 de kilometri. Daca cei 70 de kilometri de la Oradea la Pietroasa pot fi parcursi in cel mult o ora si jumatate, pentru cei opt kilometri de la Pietroasa la Boga este nevoie de mai bine de jumatate de ora. Iar cei care vor sa ajunga in Padis mai au de parcurs inca 27 de kilometri.
Din cauza drumului, tot mai multi turisti aleg sa ramana in una dintre pensiunile din satul de vacanta Boga sau in imprejurimi. Doar cei cu masini puternice aleg sa urce pana pe Platoul Padis. „Nu inteleg de ce autoritatile nu s-au gandit sa valorifice zona si sa o transforme in una de atractie. In Ungaria este o campie unde exista o singura fantana de unde erau adapati caii si bivoli. Autoritatile au transformat-o intr-una din cele mai vizitate zone turistice. Aici in Romania sunt atatea locuri frumoase si nimeni nu face nimic cu ele”, a spus o turista din Ungaria.
Primarul comunei Pietroasa, Saveta Osvat, a declarat ca au fost depuse proiecte pentru obtinerea de fonduri Sapard pentru refacerea drumului. Cum banii nu sunt, insa, de ajuns, se va aplica si pentru fonduri structurale. Totul este deocamdata in faza de proiect.

Drumul forestier spre Padis, lasat la voia intamplarii

Primarul a spus ca pana in acest an drumul ce duce spre Padis a apartinut de Romsilva, iar acesta este motivul pentru care nu s-a facut nici o reparatie la el. Mai mult, edilul sustine ca, desi autoritatile locale au dorit sa treaca drumul forestier in administrarea Primariei, au aparut piedici din partea Regiei Nationale a Padurilor.
„Nici acum nu a fost trecut tot drumul in administrarea noastra. Asteptam sa se intample si acest lucru si speram sa beneficiem de banii necesari pentru repararea lui. In ultimii ani tot mai multi turisti vin in zona noastra si ar veni si mai multi daca s-ar putea urca cu masina pana sus in Padis”, a adaugat primarul. Pentru refacerea drumului din Sudrigiu pana in Padis este nevoie, potrivit edilului, de zece milioane de euro.
Drumul prost ingreuneaza si viata investitorilor din zona. Aprovizionarea pensiunilor se desfasoara foarte greu, iar masinile care colecteaza gunoiul nu urca decat pana in Pietroasa. „Inainte sa deschidem suntem obligati sa incheiem contracte cu firma care se ocupa de colectarea si depozitarea gunoiului si cu cea de furnizare a apei din Beius, altfel nu primim autorizatiile de mediu. Insa dupa gunoi nu urca nimeni, trebuie sa il ducem noi pana in Pietroasa, iar pentru apa avem captare din munte. Noi platim o gramada de taxe si impozite, dar statul ce ne da in schimb?”, s-a intrebat unul dintre proprietarii de pensiuni din Boga.

Cele mai citite

Primii fulgi ai iernii au căzut în București; ANM anunță ninsori și viscol în zonele de munte

Marți dimineață, Bucureștiul a întâmpinat primii fulgi de zăpadă ai sezonului, după o ploaie intensă, iar nordul orașului a fost acoperit de un strat...

Mesaj Klaus Iohannis: Armata României reprezintă o parte integrantă importantă a arhitecturii de securitate europene și euroatlantice

Cu ocazia Zilei Statului Major al Apărării, președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj de apreciere și încurajare către Armata României La împlinirea a 165...

Sectoarele cu cele mai mari scumpiri în octombrie

În octombrie 2024, prețurile au înregistrat creșteri semnificative față de aceeași lună a anului trecut, iar serviciile poștale, legumele și fructele proaspete au fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă