Administratorul castelului, Universitatea Babeş-Bolyai, a fost dat în judecată de moştenitorii contelui Bethlen.
Universitatea „Babeş-Bolyai” (UBB) din Cluj a fost dată în judecată de mai mulţi cetăţeni care susţin că sunt moştenitorii contelui Blasiu Bethlen şi care revendică, prin justiţie, Castelul Arcalia care a aparţinut contelui, aflat acum în proprietatea UBB. E vorba de Atzel Reka Borbala Maizlne, Sarolat Borbely (născută Atzel), Aron Atzel şi Kinga Eva Atzel. Ei au depus o acţiune la Tribunalul Bistriţa-Năsăud prin care cer să fie anulat titlul de proprietate dat UBB pentru domeniul de la Arcalia care a aparţinut contelui Bethlen, pe motiv că sunt moştenitorii de drept ai acestuia în calitate de rude ale familiei de grofi.
Primarul comunei Şieu Măgheruş, Sorin Mititean, spune că şi instituţia pe care o conduce a fost dată în judecată având calitatea de intimat în acelaşi dosar cu nr. 4998/112/2010, înregistrat pe data de 10 mai a.c. şi aflat pe rolul Tribunalului Bistriţa-Năsăud. Este pentru a doua oară când se întâmplă acest lucru după ce anul trecut, cetăţeanul maghiar Atzel Ferenc a pierdut un proces cu aceeaşi cauză, copiii lui făcând apel. „Familia Atzel a mai avut şi alte tentative să intre în posesia domeniului de la Arcalia. Înainte de a fi încredinţat UBB, au fost căutaţi moştenitorii contelui şi nu a fost găsit nici unul. Dânşii spun că, fiind cetăţeni maghiari, nu au avut de unde şti acest lucru. Noi credem că acţiunea pe care a intentat-o acum este tardivă şi că nu va avea câştig de cauză. UBB a investit mulţi bani la Arcalia în centrul de acolo şi este absurd să vii acum să ceri totul înapoi. Familia Atzel nu prea discută cu noi, ci cu juriştii UBB”, a spus Mititean.
Castelul de la Arcalia este unul dintre puţinele din Transilvania care au scăpat de ruină tocmai pentru că a fost preluat de UBB. Contele Bethlem Balazs, cel care l-a construit, a amenajat unul dintre cele mai faimoase parcuri dendrologice din ţară. În 1945, el a fost obligat să predea castelul noilor autorităţi comuniste. În 1999, acesta a intrat în proprietatea UBB care întreţine imobilul de peste 30 de ani. De pildă, în anul 1997, a apărut o ciupercă în structura lemnoasă a clădirii, iar universitatea a investit 1,2 milioane de lei pentru restaurarea acesteia. Suprafaţa totală a proprietăţii de la Arcalia este de 16,5 ha şi se compune dintr-un parc dendrologic cu circa 150 de specii autohtone şi exotice şi din trei corpuri de clădiri. Castelul, construit în urmă cu 150 de ani într-un stil mauro-bizantin, este singurul de acest fel din Transilvania. Tribunalul Bistriţa-Năsăud nu a fixat, deocamdată, un termen în acest dosar.