In judetul Timis au fost infiintate, in ultimii doi ani, noua sectii de jandarmi (trei in Timisoara si cate una in Lugoj, Buzias, Faget, Sannicolau Mare, Jimbolia si Deta), trei posturi de jandarmi (Recas, Lovrin si Gataia) si un detasament mobil de ordine publica. Optimismul angajatilor din domeniu mer-gea pana acolo incat preconizau ca numarul sectiilor sa ajunga la 17, iar cel al posturilor de jandarmi la 58.
„Structurile de jandarmi vor functiona in paralel cu cele de politie, ambele fiind in slujba cetateanului, urmand ca acesta sa aleaga cui se va adresa”, a declarat, la un moment dat, col. Marin Ursa, fostul comandant al Comandamentului Judetean de Jandarmi, in incercarea de a transa disputa dintre cele doua institutii in privinta preluarii exclusive a ordinii publice din judet. Ofiterul nici nu banuia ca, la scurt timp de la acea declaratie, toate noile structuri urmau sa fie desfiintate.
„MAI trebuia sa consulte alesii locali inainte de a decide desfiintarea”
Intrarea in vigoare a legii privind organizarea si functionarea Jandarmeriei Romane a insemnat, printre altele, si desfiintarea tuturor sectiilor si posturilor in domeniu din tara, in ciuda faptului ca aceste unitati fusesera create cu mari eforturi financiare. In acest fel, cursa dintre Politie si Jandarmerie pentru preluarea misiunilor de asigurare a ordinii si linistii publice a fost castigata de primii.
Masura desfiintarii acestor sectii este cu atat mai ciudata cu cat alte primarii din Timis solicitasera infiintarea de posturi deservite de noii aparatori ai linistii si ordinii publice. „Posturile de jandarmi din localitatile rurale s-au bucurat de un real succes. Din pacate, vor fi desfiintate si cei care vor avea de suferit vor fi cetatenii. Oamenii cinstiti si hotarati sa duca lucrurile pana la capat, sa raspunda prompt la solicitarile cetatenilor, sa asculte pe cel bogat si pe cel sarac si sa ramana echidistanti in acelasi timp, nu au loc in comunitatea lor. Nu stiu daca noi, jandarmii, am fi rezolvat toate problemele comunitatii. Dar stiu ca satenii ne-au iubit si apreciat. Cred ca Ministerul Administratiei si Internelor ar fi trebuit sa consulte alesii locali si sa asculte opinia comunitatii inainte sa ia aceasta decizie”, a spus colo-nelul Alexandru Sirca, adjunctul comandantului Gruparii Mobile de Jandarmi Timisoara.
La randul sau, ofiterul care a „nasit” infiintarea tuturor sectiilor si posturilor din judet, col. Marin Ursa, a avertizat ca Jandarmeria a suferit si sufera, inca, numeroase modificari. „Jandarmeria a suferit numeroase modificari, inca de la infiintarea sa, in 1850. Uneori s-au produs schimbari la intervale chiar de sase luni. Un exemplu edificator este cel al sectiilor si posturilor de jandarmi pe care le-am infiintat din 2003 pana acum. Conform noii legi, le-am desfiintat”, a spus acesta.
Poate ca unul dintre motivele pentru care ofiterul a decis sa iasa la pensie, imediat dupa intrarea in vigoare a Legii Jandarmeriei a fost si dezamagirea care l-a incercat cand si-a vazut spulberate toate eforturile facute pentru infiintarea celor 12 unitati din Timis. De fapt, prin abandonarea programului privind cresterea gradului de siguranta al cetateanului prin infiintarea de noi sectii si posturi de jandarmi, doar in acest judet bugetul primariilor implicate in proces a fost prejudiciat cu peste doua miliarde lei.
Mai trebuie spus ca procesul infiintarii de sectii si posturi de jandarmi din judet, si nu numai, ar putea fi reluat, asa cum a dezvaluit generalul maior Iosif Panduru, directorul Directiei Ordine Publica din Inspectoratul General al Jandarmeriei Romane.
Prezent la Timisoara cu ocazia Zilei Jandarmeriei, Panduru a mai spus ca jandarmii trebuie sa fie mai prezenti in asigurarea ordinii si linistii publice atat in mediul urban, cat si in cel rural.