5.3 C
București
sâmbătă, 4 ianuarie 2025
AcasăSpecialDepozitul de deseuri de la Navodari, "aruncat in aer"

Depozitul de deseuri de la Navodari, „aruncat in aer”

» Administratia publica locala Navodari nu este de acord cu amplasarea, pe teritoriul orasului, a unui depozit de deseuri industriale.
» Firma care vrea sa ridice un astfel de depozit a obtinut prin hotarare judecatoreasca definitiva obligarea primarului de a emite autorizatia de construire.
» Cu toate acestea, primarul Nicolae Matei sustine ca au fost incalcate prevederile legale si ca nu va autoriza un astfel de depozit.

Fosta glorie a celui mai mare combinat de ingrasaminte chimice, CICH-USAS Navodari, a apus dupa revolutie, fiind vandut in anul 1996 unei firme italiene. De atunci, combinatul a avut situatia trista a marilor colosi industriali ai Romaniei: a fost tocat si vandut "la bucata" peste hotare, la preturi derizorii. Apoi, societatea a fost impartita in trei, iar una dintre parti doreste sa realizeze un depozit pentru deseuri la 1,5 kilometri de Navodari, pe locul unde sunt depozitate haldele de steril rezultate candva in urma proceselor chimice ce aveau loc in combinat.

 

In acest sens, SC Ecological Center SA a obtinut pe 20 decembrie 2007 un certificat de urbanism pentru construirea unui centru de gospodarire a deseurilor industriale (fara a solicita si refacerea planului urbanistic zonal sau general al orasului), desi prin HCL Navodari nr. 37/24 februarie 2005 se interzicea amplasarea pe teritoriul orasului a unui depozit pentru depunerea deseurilor industriale toxice, primarul actual al orasului, Nicolae Matei, considerand ca eliberarea certificatului s-a facut si din necunoastere de catre fosta conducere a orasului. Mai mult, societatea a obtinut de la Agentia Nationala de Mediu, pe 15 august 2008, acordul necesar realizarii investitiei. Neintelegerile s-au mutat in instanta atunci cand primarul a refuzat sa elibereze autorizatia de constructie. Tribunal si Curtea de Apel Constanta au dat dreptate societatii, de vreme ce reclamantul a facut dovada indeplinirii conditiilor prevazute de Legea 50/1991 privind emiterea autorizatiei de construire. Potrivit edilului insa, instanta nu a tinut cont de reglementarile urbanistice in domeniu.

ONG-urile protesteaza
Reprezentantii societatii civile sunt impotriva proiectului. "Navodariul devine un centru planetar de deseuri", a declarat, de la Eco Dobrogea Vasile Batlan, care a atras atentia asupra faptului ca aici este vorba de o "lupta cu interesele transfrontaliere". Totodata, de la Mare Nostrum, Nicolae Munteanu a sustinut ca toata situatia a degenerat prin nerespectarea Legii zonei costiere si ca poate fi sesizat Consiliul Europei pentru neaplicarea acestei legi. In acelasi timp, Matei a declarat ca in prima sedinta a Consiliului Local va initia un proiect de hotarare prin care va cere organizarea unui referendum pentru consultarea populatiei privind oportunitatea amplasarii unui astfel de depozit pe teritoriul administrativ al orasului.

Muntele de la Navodari
Conform autorizatiei de mediu, daca proiectul ar fi pus in practica, ar rezulta un depozit de 95 metri inaltime, in conditiile in care Navodariul este situat la 6 metri peste nivelul marii. "Am avea si munte, si mare", a spus Nicolae Matei, sustinand ca va face tot ceea ce-i va sta in putinta pentru ca "sa nu fie blestemat de copiii si urmasii acestora" prin realizarea acestui depozit. Prin aceeasi autorizatie de mediu ar urma ca la Navodari sa fie aduse, zilnic, 6.000 tone de deseuri care sa fie depozitate pe o suprafata de 29,5 hectare.

Cele mai citite

FCSB anunță transferul lui Lukáš Zima, portarul de la Petrolul Ploiești

FCSB a anunțat transferul portarului ceh Lukáš Zima, în vârstă de 30 de ani, care vine de la Petrolul Ploiești. Noul goalkeeper va purta...

Florin Piersic, la o mănăstire. Imagini rare cu celebrul actor – VIDEO

Florin Piersic, marele actor al României, a ajuns recent la Mănăstirea Moldovița din Bucovina, un loc în care se simte foarte bine primit. ...

România se pregătește să inaugureze aproape 300 km de autostradă și drum expres în 2025

Conform datelor oferite de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) și analizate de ECONOMICA.NET, România ar putea inaugura în 2025 aproximativ 295...
Ultima oră
Pe aceeași temă