5.3 C
București
sâmbătă, 4 ianuarie 2025
AcasăSpecialDemocrat-liberalii încep să se reorganizeze pentru regionalizare

Democrat-liberalii încep să se reorganizeze pentru regionalizare

Trei dintre primăriile reşedinţelor de judeţ sunt controlate de aleşi ai PDL, iar celelalte trei sunt împărţite între UDMR şi FDGR.

Pentru cele mai multe dintre filialele PDL din Regiunea Centru, şocul alegerilor parlamentare din decembrie 2012 a fost resorbit, iar acum liderii lor au început să se pregătească pentru alegerile din 2014. Ei trebuie să găsească un candidat suficient de puternic încât să se transforme într-o locomotivă electorală, pentru că Regiunea Centru sau Transilvania de Sud este zona în care PDL are şansele cele mai mari să pornească relansarea electorală. Şi asta pentru că, din cele şase primării reşedinţă de judeţ, trei sunt controlate de PDL. Este vorba de Alba Iulia, Târgu-Mureş şi Braşov. Alte două primării reşedinţă de judeţ, respectiv Sfântu ­Gheorghe şi Miercurea Ciuc, sunt controlate de UDMR, iar Sibiul este condus de un re­prezentant al Forumului ­Democrat al Germanilor din România.

Stabilitate în PDL Alba

Una dintre cele mai solide filiale ale PDL este cea din Alba. La alegerile locale, democrat-liberalii au reuşit să îşi conserve cele mai importante poziţii administrative. Mircea Hava a câştigat din nou Primăria Alba, iar Ion Dumitrel şi-a păstrat, în urma unei bătălii dure, postul de preşedinte al Consiliului Judeţean.

Aceste victorii au uşurat misiunea PDL în alegerile parlamentare. Chiar dacă USL a câştigat înfruntarea electorală, PDL a fost departe de situaţia de a fi un partid zdrobit. Cei mai importanţi parlamentari, senatorul Alexandru Pereş şi deputaţii Nicolae Dobra şi Clement Negruţ, şi-au păstrat mandatele. Astfel că analiza care urmează alegerilor parlamentare nu va aduce prea mai schimbări.

Deja, liderii PDL Alba se pregătesc pentru alegerile regionale din 2014. „Alba Iulia are toate calităţile pentru a fi o capitală regională în adevăratul sens al cuvântului”, a declarat la o televiziune locală senatorul Alexandru Pereş. De asemenea, în PDL Alba au început să fie vehiculate primele nume ale viitorilor candidaţi la alegerile regionale.

Calm în PDL Mureş

La rândul său, liderul de necontestat al democrat-liberalilor mureşeni, Dorin Florea, care este prim-vicepreşedinte al partidului, este o voce tot mai ascultată în interiorul partidului. Curtat intens de toate taberele din interiorul PDL, el ar dori să păstreze unitatea partidului şi după congresul care va avea loc în luna mai. În acest context, Dorin Florea a propus actualei conduceri centrale a PDL să o coopteze în organismele de decizie pe Elena Udrea, fostul ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului. De asemenea, Dorin Florea ar dori ca fiecare fost ministru al PDL să facă parte din echipele de monitorizare a activităţii actualului Guvern. Provenit din PNŢCD, Dorin Florea a mai propus păstrarea colaborării PDL cu Forţa Civică şi cu PNŢCD, pentru a continua regruparea forţelor de dreapta. Vocea lui Dorin Florea va conta tot mai mult la nivel central în PDL şi pentru faptul că prietenul său, fostul primar din Luduş, Florin Urcan, a devenit deputat, iar acesta are şanse foarte mari să obţină un rol important în viitoarea conducere a principalului partid de Opoziţie.

Scripcaru, preocupat de recâştigarea poziţiilor din Braşov

La rândul său, primarul oraşu­lui Braşov, George Scripcaru, a anunţat că a început reor­ga­­ni­zarea PDL, în scopul recâş­ti­  gării poziţiilor pierdute în anul 2012. În acest context, el ar putea renunţa la postul de vicepreşedinte la nivel naţional, pentru a se putea dedica într-o mai maare măsură activităţii de pe plan local şi de pe plan judeţean. Astfel, reprezentantul Braşovului în conducerea centrală a PDL ar putea fi fostul ministru de Finanţe, Gheorghe Ialomiţeanu. George Scripcaru ar putea ajuta şi la refacerea organizaţiilor PDL din Covasna.

Ion Ariton rămâne la conducere

În judeţul Sibiu, reşedinţa de judeţ este deţinută de Klaus Iohannis, preşedintele Forumului Democrat al Germanilor din România, iar conducerea Consiliului Judeţean este deţinută de către USL. Klaus Iohannis a  fost, în anul 2009, candidatul formaţiunilor care alcătuiesc actualul USL pentru postul de premier, după căderea Guvernului Boc I. Însă, de atunci, relaţiile dintre Klaus Iohannis şi USL s-au răcit considerabil. Iar de acest lucru ar putea profita PDL, condus de fostul ministru al Economiei, Ion Ariton, care vrea să mărească numărul de votanţi în favoarea partidului pe care îl conduce. Dacă Ion Ariton se va dedica reorganizării PDL, reprezentanta Sibiului în conducerea centrală ar putea fi deputatul Raluca Turcan. Ion Ariton a declarat că „nu voi demisiona de la conducerea PDL Sibiu, pentru că noi am obţinut un scor cu 10 la sută peste media partidului”. 

Context diferit

În judeţele Harghita şi Covasna, PDL este în minoritate absolută. Preşedintele PDL Harghita, Adrian Trif, vrea să recâştige voturile românilor din zona Topliţa – Valea Mureşului. În Covasna, PDL va trebui să îşi aleagă un nou preşedinte. Jurnalistul Dan Manolăchescu a demisionat în septembrie 2012 de la conducerea organizaţiei judeţene, iar postul de preşedinte interimar este ocupat de Codruţ Opaiţ. În acest judeţ, afinităţile etnice au fost mai puternice decât rivalităţile politice. PDL şi USL susţin acelaşi candidat la alegerile locale anticipate din staţiunea Covasna. Este vorba de un independent, Sorin Popică, ce va concura cu actualul primar interimar, Janos Thiesz de la UDMR, şi cu fostul primar din perioada 1992 – 2000, Levente Malnasi, din partea PPMT.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă