Galaţiul trece printr-o situaţie economică extrem de dificilă, iar autorităţile locale nu găsesc instituţii şi instrumente eficiente pentru atragerea investiţiilor care să ducă la crearea de noi locuri de muncă.
„12.864 de persoane primesc ajutor social conform Legii 416. Este o cifră enormă. Alte 18.505 persoane sunt în şomaj, potrivit statisticilor de la sfârşitul lunii iulie”, spune preşedintele Patronatului IMM-urilor din Galaţi, Marian Filimon, în opinia căruia s-a ajuns în această situaţie dificilă din cauză că la Galaţi „au fost distruse industria şi agricultura şi nu s-a pus nimic în loc”.
Primăria încearcă să atragă investiţii, dar instrumentele de care dispune sunt lipsite de eficienţă. Pe lângă acordarea unor facilităţi prin reducerea sau chiar anularea impozitelor şi taxelor locale în funcţie de valoarea investiţiilor şi numărul de locuri de muncă nou create, edilii Galaţiului încearcă să resusciteze atragerea de investiţii şi finanţări şi prin alte instrumente, cum ar fi „Tehnopolul” şi crearea unui al doilea parc industrial, deşi nici primul parc industrial înfiinţat la Galaţi nu este funcţional.
Tehnopolul – idee bună, dar ineficientă
Asociaţia Tehnopol Galaţi este o organizaţie nonguvernamentală ai cărei membri fondatori sunt Consiliul Municipal, CJ, Universitatea „Dunărea de Jos”, Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură şi Asociaţia Producătorilor de Soft. La recenta adunare generală a asociaţiei, primarul Marius Stan a declarat că vrea ca Tehnopol să managerieze relaţiile cu potenţialii investitori de la Parcul Industrial şi Zona Liberă. „Tehnopol este un ONG care a stat într-o stare latentă, inexplicabil. Îl vom împrospăta cu oameni care ştiu ce înseamnă atragerea de fonduri europene, de proiecte, iar acest Tehnopol va fi ca un fel de manager atât al Parcului Industrial, cât şi al Zonei Libere. Tehnopol se va ocupa de tot ce înseamnă relaţia cu potenţialii investitori, cu Uniunea Europeană, pentru proiectele din zona noastră în general, dar în special cele pentru Parcul Industrial şi Zona Liberă”, a declarat Marius Stan. Cea mai recentă iniţiativă a Tehnopol, derulată în luna mai, a presupus demararea înfiinţarii unor colegii specializate, care să se materializeze într-un parteneriat public-privat în domeniul accesării fondurilor europene. Ideea presupune ca firmele de consultanţă şi cele de construcţii şi arhitecţii din Galaţi să nu mai aştepte sosirea unui potenţial investitor ci să devină promotorii unor proiecte. Iniţiativa s-a oprit după încercarea de constituire a două colegii, cel al companiilor de consultanţă şi cel al arhitecţilor şi firmelor de construcţii.
Al doilea parc industrial, în halele ArcelorMittal
Primarul Galaţiului vrea să înfiinţeze şi un al doilea parc industrial, deşi nici primul, a cărui construcţie a demarat în 2003, nu funcţionează încă. Primarul a purtat o primă rundă de discuţii cu administraţia ArcelorMittal Galaţi despre posibilitatea ca primăria să preia una din halele dezafectate ale combinatului, pe care să o transforme într-un al doilea parc industrial. „E un lucru pe care l-am propus celor de la combinat, având în vedere că acum, venind criza, încep să taie. Sunt hale construite, cu toate utilităţile, inclusiv cu pod rulant. Este păcat ca o astfel de hale, care pot însemna un al doilea parc industrial, să dispară. Există o posibilitate ca o hală să treacă în folosinţa gratuită a primăriei, cu ajutorul ANAF. Astfel s-ar crea un al doilea parc industrial. Astăzi, el poate fi în plus, pentru că nici cel pe care îl avem nu e exploatat, dar abia acum am terminat drumul de acces. Motivele nu le mai dezbatem, pentru că întoarcerea în timp blochează orice iniţiativă”, a declarat primarul Marius Stan. Directorul general al ArcelorMittal, Bruno Ribo, ne declara recent că administraţia combinatului este de acord cu o astfel de colaborare, dar după acea primă discuţie nu au mai urmat şi altele.
Pentru primul parc industrial din Galaţi, construit în perioada 2003-2013, s-au cheltuit sume de două-trei ori mai mari decât valoarea lucrărilor. Acum se caută justificări pentru acoperirea unei „găuri” de cel puţin 6 milioane euro, bani care „s-au dus” şi nimeni nu ştie pe ce. La Parcul Industrial Galaţi (PIG) SRL, investitorilor urmau să le fie puse la dispoziţie parcele la chirii modice de 0,8 euro/mp/lună. Parcul are o suprafaţă totală de 21,8 ha şi pentru construirea unor alei betonate, un gard, reţele electrice şi de apă şi canalizare, costurile iniţiale, din 2003, erau de 4 milioane euro. Lucrările sunt executate, în baza contractului 98934/18.10.2006, de Vega 93 SRL Galaţi. La momentul încheierii contractului, PIG SRL tocase o mare parte din banii municipalităţii şi guvernului. În 2005, au fost alocate 17,4 milioane lei. Potrivit Raportului
“Primarului Municipiului Galaţi 2005-2006”, în 2006 au mai fost alocate 34 milioane, iar în 2007 încă un milion. În 2011 fuseseră alocate 8,2 milioane, la care s-au adăugat alte 7 milioane de lei dintr-un credit. Dar alocări de fonduri s-au mai făcut şi în anii 2008, 2009 şi 2010. În total s-au cheltuit 10 milioane de euro şi stadiul din 2012 era următorul: aleile şi platformele erau realizate în procent de 32%, iar reţelele electrice şi de apă erau realizate în procent de 45%. După noi alocări, s-a ajuns ca în sfârşit, după 10 ani de lucrări, Parcul Industrial de la Galaţi să fie gata. Poate fi inaugurat, dar nu se întâmplă acest lucru pentru că inaugurarea presupune şi unele operaţiuni tehnice de predare a investiţiei către societatea de administrare. Printre acestea este şi bilanţul contabil al investiţiei, un lucru extrem de dificil pentru că trebuie justificate, cu documente, toate cheltuielile efectuate de-a lungul anilor. Şi pentru cel puţin 6 milioane de euro nu prea există documentele acoperitoare. Actualul director interimar nu vrea să îşi asume ce s-a întâmplat în trecut, iar un alt director care să preia administrarea parcului în aceste condiţii este greu de găsit. Aşa că inaugurarea Parcului Industrial este tergiversată.