2.6 C
București
sâmbătă, 28 decembrie 2024
AcasăSpecialDe ce cumpără europenii stuf din Delta Dunării

De ce cumpără europenii stuf din Delta Dunării

Stuful este folosit la acoperişurile locuinţelor de lux sau pentru a combate buruienile din livezile mediteraneene. În această iarnă, campania de recoltare se desfăşoară bine, iar producţiile extrase din Deltă revin la nivelul celor înregistrate în anii anteriori calamităţilor.

 

Criza economică a afectat şi unele activităţi specifice Deltei Dunării. Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) precizează, în raportul privind exploatarea resurselor naturale, că anul trecut s-au recoltat doar 14,9 la sută din suprafeţele stuficole. Cantitatea de 4.570 tone de stuf recoltat anul trecut este cea mai mică din ultimele şase decenii de când se recoltează industrial această plantă la gurile Dunării.

Grigore Baboianu, guvernator ARBDD, a declarat că anul trecut şi în 2009 au existat cala¬mităţi care au afectat zonele stuficole. „În 2009 a fost secetă, iar grindurile pe care se dezvoltă plantele au rămas perioade îndelungate pe uscat. Anul trecut au fost inundaţii, iar ape foarte mari au împedicat recoltarea suprafeţelor pe care s-a dezvoltat stuful. În această iarnă, campania de recoltare a stufului se desfăşoară bine, iar producţiile extrase din Deltă revin la nivelul celor înregistrate în anii anteriori calamităţilor”, a spus acesta.

Stuful din Deltă se exportă în ţări din vestul Europei şi în ţări riverane Mării Mediterane. În Italia, Franţa, Germania, Danemarca, Belgia stuful este utilizat la confecţionarea aco¬perişului caselor luxoase. O tonă de stuf pentru acoperiş se cumpără în respectivele ţări cu aproximativ 50 de euro. Cei care fac exporturi în ţările mediteraneene vând stuful sub formă de rogojini. Respectivele împletituri ajung la proprietarii livezilor de citrice şi de mă¬slini, dar şi la fermierii care cultivă pepenii. Rogojinile sunt amplasate de fermieri sub pomii fructiferi şi în grădinile cu pepeni pentru a împiedica creşterea buruienilor şi facilitează recoltatul fructelor. O tonă de rogojini se exportă cu 60-80 de euro.

Exportatorii din Deltă de stuf pentru acoperişuri susţin că anul trecut cererea pe pieţele din vestul Europei a fost foarte mică pentru că afacerile imobiliare sunt blocate de criza economică. Exportul de rogojini este în creştere, iar cei care le confecţionează fac faţă cu greu comenzilor pe care le au.

Stuful din Deltă se exportă în ţări din vestul Europei şi în ţări riverane Mării Mediterane.

Recolta, în creştere

Datele statistice ale ARBDD arată că suprafaţa stuficolă recoltată în această iarnă este dublă faţa de cea din iarna trecută. Recolta de stuf estimată a fi scoasă iarna această de pe teritoriul ARBDD este de aproape trei ori mai mare decât cea de anul trecut, pentru că se mai poate recolta şi în luna martie. Chiar şi aşa, stuful va fi recoltat cel mult de pe 24.000 ha, ceea ce reprezintă a zecea parte din toată suprafaţă ocupata de stuf în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării.

 

Cele mai citite

AS Monaco răspunde ironic la declarațiile lui Cristiano Ronaldo despre Ligue 1!

Cristiano Ronaldo a afirmat recent că Ligue 1 este dominată exclusiv de PSG, iar celelalte echipe sunt „terminate”, iar AS Monaco a oferit o...

Alegerile prezidențiale ar putea avea loc pe 25 martie 2025 primul tur, 6 aprilie 2025 al doilea tur

Noul Executiv va adopta calendarul pentru alegerile prezidentiale în prima ședință de guvern din ianuarie 2025, potrivit Pro TV. Conform surselor Știrilor PRO TV, liderii...

Convins de Șucu! Rapid își întărește echipa medicală cu un fost specialist de la Espanyol

Rapid București l-a angajat pe Misael Rivas Lopez, fost medic al echipelor Espanyol și Almeria, pentru a contribui la performanțele echipei în 2025. Specialistul mexican,...
Ultima oră
Pe aceeași temă