2.4 C
București
sâmbătă, 4 ianuarie 2025
AcasăSpecialCutremur in bugetul local!

Cutremur in bugetul local!

La mijlocul acestui an, 35 de mari contribuabili constanteni au trecut in administrarea directa a Ministerului Finantelor. Consecintele au fost dezastruoase pentru finantele locale, care au inregistrat pe acest segment incasari mai mici cu peste 40%! Pentru a contracara aceasta tendinta, Directia Generala a Finantelor Publice Constanta a fost nevoita sa imbunatateasca la maximul colectarea celorlalte obligatii bugetare.
Daca pana la data de 30 iunie 2005 Serviciul de Administrare Contribuabili Mari din cadrul Directiei Generale a Finantelor Publice Constanta a administrat 540 de contribuabili mari si sedii secundare ale contribuabilior mari administrati in alte judete, incepand cu data de 1 iulie au mai ramas 405 agenti economici. Atunci, cele mai importante companii din judetul Constanta au trecut in administrarea Directiei Generale de Administrare a Marilor Contribuabili (DGAMC). Pe lista se afla nume grele ale industriei locale, printre care se numara Rompetrol Rafinare, Daewoo Mangalia Heavy Industries, Dobrogea Grup, Oil Terminal, Regia Autonoma Judeteana de Apa, Petroconst, Chimpex, Polaris M. Holding. Cu alte cuvinte, „crema” economiei constantene, societatiile sau regiile cu cele mai mari cifre de afaceri si cele mai mare profituri. Potrivit datelor statistice intocmite de DGFP Constanta in legatura cu situatia privind executia bugetara, pierderile suferite prin trecerea celor 35 de contribuabili la DGAMC este extrem de importanta. Categoria cea mai afectata este cea a accizelor. Astfel, daca in luna noiembrie 2004 din accize se incasau 1.413.557.995 RON, in noiembrie 2005 s-a ajuns la numai 733.140.889 RON.

Greul, pe umerii DGFP

Silvia Mihai, directorul general al DGFP Constanta, a declarat, franc, faptul ca institutia pe care o conduce nu a avut nimic de castigat de pe urma preluarii celor 35 de contribuabili de catre Bucuresti. Dimpotriva, colaborarea este destul de greoaie. Mai mult, activitatea de urmarire si executare silita se executa tot de catre angajatii din Constanta, controalele se fac de catre Bucuresti, dar se cer verificari incrucisate, efectuate de catre specialisti locali, iar toate procesele sunt rezolvate, prin delegatie, tot de catre specialistii DGFP Constanta. „Am facut un memoriu la Bucuresti prin care cerem sa se aiba in vedere ca jumatate din munca se face aici”, a declarat Silvia Mihai. Situatia actuala ii nemultumeste si pe agentii economici, care sunt nevoiti sa se deplaseze la Bucuresti, in loc sa vina la sediul finantelor din propriul oras. Acestia au initiat demersuri pentru a se reveni la situatia initiala.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă