0.9 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăSpecialCriza parcarilor în Iaşi: mina de aur pentru Primarie

Criza parcarilor în Iaşi: mina de aur pentru Primarie

Municipalitatea a transformat lipsa locurilor de parcare intr-o adevarata afacere. Amenzile, blocatul rotilor, ridicarea masinilor parcate ilegal inseamna o suma de zece ori mai mare decit cea incasata de Primarie din parcarile cu taxa. In jurul spitalelor, al unitatilor de invatamint, dar si al altor institutii, masinile stau ciorchine pe trotuare, pe spatii verzi, peste borduri, peste orice. Locurile de parcare insuficiente de la institutii, dar si in apropiere de acestea, dau de lucru zilnic pina peste cap celor care blocheaza roti, ridica autoturisme sau taie amenzi. Cum investitiile in locurile de parcare aproape ca nu exista, „afacerea” coordonata la nivelul Palatului Roznovanu are toate sansele sa infloreasca si in urmatorii ani.

Cifrele puse la dispozitie de autoritati arata ca municipalitatea nu a gestionat in interesul cetateanului problema parcarilor. Din parcarile cu taxa s-au incasat in primele noua luni ale anului doar aproximativ 220.000 lei. „Avem in municipiu in jur de 1.000 de locuri de parcare cu taxa”, a precizat Letitia Palaga, sefa Directiei de Administrare a Patrimoniului Public si Privat din cadrul Primariei. Daca se scad salariile taxatorilor, cheltuielile legate de intretinere, suma ramasa ca profit din aceasta activitate este foarte mica. Lipsa locurilor de parcare aduce insa fonduri mult mai importante la bugetul local. In primele noua luni ale anului au fost date doar de Politia Locala aproape 7.500 de amenzi pentru parcari neregulamentare. Suma totala a acestor sanctiuni se ridica la aproape 1,2 milioane lei.

La aproximativ 2.100 de autoturisme s-au blocat rotile, ceea ce inseamna o suma de 210.000 lei platita de ieseni din cauza lipsei locurilor de parcare. O alta masura luata de Primarie impotriva celor care parcheaza ilegal este ridicarea autoturismului cu una din platformele coordonate de SC Servicii Publice. In primele noua luni ale anului au fost ridicate peste 1.530 de masini de pe strazile din municipiu. Soferii au platit cel putin 660.000 lei pentru recuperarea autoturismelor. Banii au ajuns partial la SC Servicii Publice, dar si la o firma de la care au fost inchiriate doua platforme.

Locul de parcare: 6.000 lei

Din punct de vedere strict economic, amenajarea de noi locuri de parcare nu este foarte atractiva pentru municipalitate. „Amenajarea unui loc de parcare costa in jur de 6.000 lei. Aici intra o suprafata de aproximativ 20 mp, spatiu pentru masina, pentru acces. Este un pret mediu, care cuprinde lucrari de asfaltare si ceva interventii la partea de infrastructura”, a explicat Mihai Chirica, directorul tehnic si de investitii al Primariei. La un tarif de un leu pentru o ora de parcare si presupunind ca locul este ocupat opt ore pe zi, cit lucreaza taxatorii, rezulta ca municipalitatea isi poate recupera banii investitii in peste doi ani.

Planurile au esuat

Planurile Primariei privind suplimentarea locurilor de parcare au esuat aproape in totalitate. Citeva din proiectele importante ale municipalitatii au fost abandonate inca de la faza de documentatie. In spatele Primariei s-a dorit construirea unei parcari supraetajate, dar pina acum nu s-a intimplat nimic. Municipalitatea a si concesionat terenuri in zona centrala pentru amenajarea de parcari subterane. Au fost incheiate contracte cu firme care insa nu au reusit sa finalizeze investitiile. Daca la parcarea de linga Starea Civila, Complexul hotelier Unirea a executat citeva lucrari, in alte zone nu s-a ajuns nici macar la un proiect tehnic. Sefii Primariei au concesionat terenul de sub parcul cu Statuia Independentei. Acolo ar fi trebuit sa se amenajeze o parcare subterana cu citeva sute de locuri. Firma care a cistigat licitatia a renuntat insa la contract. Zona este una extrem de aglomerata. Angajatii, dar si persoanele care vin la Spitalul „Sfintul Spiridon”, la fosta Policlinica, la alte institutii din zona nu au suficiente locuri de parcare.

Concesionarea a cazut

O alta intentie buna a Primariei, dar care nu a depasit acest stadiu, a fost concesionarea serviciului de parcare. De ani intregi se discuta despre aceasta posibilitate, dar fara a se face nimic concret. Cel care ar fi concesionat serviciul ar fi fost obligat de municipalitate sa realizeze investitii in modernizarea si extinderea parcarilor. S-ar fi putut gestiona mult mai bine si locurile de parcare existente, prin montarea unor aparate de taxat automate, la fel ca in multe orase din tara. Din tot acest proiect nu a ramas decit o alta intentie, cea de a monta sisteme semiautomate de taxat in doua locuri. Licitatia va fi organizata insa abia spre sfirsitul anului si doar daca vor exista fondurile necesare la bugetul local. Ar fi nevoie de aproximativ 100.000 lei. Singura campanie care a adus citeva sute de locuri de parcare pentru ieseni a fost cea de demolare a garajelor construite ilegal.

Garajele demolate au suplimentat insa locurile de parcare din cartiere. Zona centrala a ramas in continuare sufocata de numarul mare de autoturisme.

Cele mai citite

Aglomerație pe DN1 între Sinaia și Predeal, spre Brașov

Aglomerație pe sensul spre Brașov, între Sinaia și Predeal. Poliția le recomandă șoferilor să își planifice traseul de dinainte și să respecte măsurile de...

Românii au luat cu asalt mall-urile, în a doua zi de Crăciun

În a doua zi de Crăciun, mall-urile din România au fost pline de vizitatori care au venit să profite de reducerile de sezon și...

Sfântul Ștefan, sărbătorit în a treia zi de Crăciun

Pe 27 decembrie, creștinii din întreaga lume îl sărbătoresc pe Sfântul Ștefan, primul martir al Bisericii și cel care a avut curajul să mărturisească...
Ultima oră
Pe aceeași temă