Obiceiurile practicate in adolescenta pot influenta semnificativ riscul aparitiei cancerului mamar. Indiferent de localizare, cancerul este declansat de unele alterari (mutatii) ale ADN-ului din genele anumitor celule. In timpul pubertatii, nivelurile crescute de hormon estrogen duc la diviziuni rapide ale celulelor glandelor mamare. Acest lucru le face mai vulnerabile la alterari ale ADN-ului si nu le da ragazul sa repare stricaciunile inainte ca ele sa devina permanente.
Cancerul de san este de departe cea mai frecventa forma a bolii intalnite la femei. Statisticile, mai mult decat ingrijoratoare, arata ca o femeie din 15 va fi atinsa de aceasta cumplita boala de-a lungul existentei sale si, din nefericire, studiile epidemiologice arata ca exista o predispozitie familiala. Totusi, este imposibil de demonstrat care este „vina” ereditara si care este contributia modului de viata.
Doctorul Loti Popescu, seful Biroului de Sanatate si Educatie pentru Sanatate din cadrul Autoritatii de Sanatate Publica Judeteana (ASPJ) Constanta, a declarat ca aceasta afectiune reprezinta o reala problema de sanatate. „Mai ales in perioada de vara, exista tendinta multor femei, mai ales cele tinere, sa faca plaja expunandu-si intreaga piele la soare. Soarele are un potential de agresivitate crescut, iar numarul de cazuri de cancer de piele este in crestere. Expunerea prelungita si masiva la radiatii de orice fel este una dintre cauzele generatoare de cancer mamar si, evident, de piele”, a precizat dr. Loti Popescu.
Risc maxim
Cancerul de san este principala cauza a mortalitatii in randul femeilor cu varste cuprinse intre 35 si 45 de ani. Mai mult de 70% din cazuri au fost semnalate in randul femeilor de peste 50 de ani, iar restul la cele sub 30 de ani. Conform statisticilor, la nivelul judetului Constanta se observa o crestere ingrijoratoare a tumorilor maligne, mai ales a cancerului mamar. Toate tipurile de cancer avusesera, in anul 2001, o incidenta de 15,6 cazuri la mia de locuitori, iar in 2002 de 17,5 cazuri la mia de locuitori. Majoritatea au fost depistate tardiv, in stadiu inoperabil. Peste 65% din femeile depistate cu cancer mamar s-au prezentat prea tarziu la medicul de specialitate, situatie in care s-au aflat si 69,4% din femeile cu cancer de col uterin. Dr. Loti Popescu declara ca, pentru scaderea acestor indicatori, se impun atat depistarea bolii in faza incipienta, cat si aplicarea tratamentului adecvat. In acest mod, se poate preveni si aparitia unor complicatii.