5.3 C
București
sâmbătă, 4 ianuarie 2025
AcasăSpecialCopiii, internaţi câte doi în pat

Copiii, internaţi câte doi în pat

Secţia Pediatrie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa nu mai are nici măcar un loc liber.

Medicii secţiei de pediatrie din  cadrul Spi­ta­­lului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa sut nevoiţi să-i pună pe micii pacienţi câte doi în pat, pentru a-i putea trata. Spre exemplu, ieri, la secţia de Pediatrie erau internaţi 102 copii pe secţie, 17 la Terapie Acută şi 80 de mame, asta în condiţiile în care secţia are o capacitate de 75 de paturi, plus încă 15 la Terapie Acută. 

Cadrele medicale susţin că foarte rar au zile în care au atâţia copii cât numărul de locuri disponibile. Acesta este şi motivul pentru care conducerea  SCJU vrea să tragă un semnal de alarmă şi să-i atenţioneze pe părinţi să aibă mare grijă cu copiii lor. Directorul unităţii sanitare, dr. Dan Căpăţână a declarat că aglomeraţia se datorează şi epidemiei de rotavirus şi alţi viruşi. Tocmai de aceea, a precizat el, populaţia trebuie să fie foarte atentă şi să-şi protejeze copiii, pentru că SCJU nu mai are unde să-i primească. „Dacă micuţii au diferite simptome de boală, ei trebuie să meargă urgent la medicul de familie, pentru că în spital abia ne descurcăm. 

În plus, avem foarte mulţi aparţinători neasiguraţi şi partea tristă este că majoritatea provin din mediul rural, acolo unde medicii de familie ar trebui să-şi facă treaba şi să meargă pe teren“, a arătat managerul spitalului. Şeful secţiei de Pediatrie, dr. Cristina Mihai recunoaşte că au foarte multe infecţii respiratorii şi infecţii cu rotavirus, o afecţiune caracteristică sezonului rece la copii. Majoritatea cazurilor, a subliniat medicul, necesită tratament intravenos şi perfuzabil. „Secţia este foarte aglomerată şi suntem peste capacitate de câteva săptămâni. 

Pe lângă copii, se internează şi mămicile, ceea ce înseamnă că numărul de persoane internate se dublează“, a arătat dr. Mihai. Despre rotavirus, ea a spus că boala are simptome digestive, precum vărsături şi diaree. Desigur, infecţia cu rotavirus se poate combina şi cu alte boli, dar se transmite doar în momentul în care cineva nu respectă normele de igienă, nu se spală pe mâini etc. 

Copiii trebuie să se spele pe mâini

O caracteristică a rotavirusului este că rezistă mult timp pe suprafeţe. „Este o infecţie care poate determina febră foarte mare şi tratamentul se poate face numai în spital. Este în mod clar o infecţie cu potenţial sever. În lume au existat chiar şi cazuri care s-au soldat cu decesul pacienţilor“, a mai spus dr. Cristina Mihai.  Medicul le recomandă părinţilor să nu alimenteze copilul decât după ce se spală foarte bine pe mâini, să evite aglomeraţiile, să nu primească în vizită persoane bolnave. Motivul? Copilul cu cât este mai mic, cu atât resimte mai mult orice infecţie.

 

Cele mai citite

Zelenski: „Imprevizibilitatea lui Trump ar putea ajuta la oprirea războiului din Ucraina”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a exprimat optimismul cu privire la rolul pe care Donald Trump, viitorul președinte al SUA, îl poate juca în încheierea...

Explozie în Berlin: Doi polițiști răniți, unul în stare gravă

O explozie produsă joi seara, în jurul orei locale 20:20, a rănit doi polițiști în fața unei secții de poliție din cartierul Wittenau, situat...
00:03:03

VIDEO. Animalele de la grădina zoologică din Berlin se hrănesc cu pomi de Crăciun

Elefanții, girafele și renii de la grădina zoologică din Berlin se hrănesc cu brazi de Crăciun nevânduți, așa cum este tradiția în preajma sărbătorilor,...
Ultima oră
Pe aceeași temă