Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa a cerut în cursul zilei de ieri executorului judecătoresc să facă demersuri pentru blocarea conturilor Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS).
Motivul? Unitatea sanitară ar avea de recuperat de la CJAS 119 milioane de lei reprezentând servicii medicale efectuate peste valoarea contractului încheiat cu Casa şi încă neachitate. Directorul SCJU, dr. Dan Căpăţână a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că aşteaptă ca ANAF să semneze ordinul prin care înştiinţează Trezoreria că CJAS are conturile blocate.
Cu toate acestea, a precizat Căpăţână, dacă ANAF întârzie semnarea acestui ordin, este foarte posibil ca spitalul să blocheze un cont gol, asta în condiţiile în care Casa trebuie să primească zilele acestea în Trezorerie banii pentru decontarea serviciilor medicale prestate de furnizori în luna ianuarie. „Este vorba de spitale, furnizori de servicii medicale, medici de familie, care nu îşi vor mai primi banii“, a subliniat managerul. Conform legii, CJAS a avut la dispoziţie şase luni de la decizia instanţei de a vira în conturile spitalului sumele restante, dar nu a făcut-o. Întrucât termenul de graţie a expirat în urmă cu cinci zile, se va trece la următorul pas, respectiv blocarea conturilor instituţiei. Totuşi, un lucru nu este clar. Cele două instituţii se contrazic nu numai în privinţa perioadei, dar şi a sumelor datorate. Pe de o parte, directorul spitalului, dr. Dan Căpăţână susţine că este vorba de suma de 119 milioane lei, pentru perioada aferentă anilor 2006, 2007 şi o parte din 2008.
CJAS demontează acuzaţiile
Pe de altă parte, reprezentanţii CJAS spun că este vorba despre mult mai puţini bani şi altă perioadă de neplată. „Aici discutăm despre servicii medicale peste valoarea de contract, în valoare de 19.899.807 lei, sumă aferentă lunilor mai-decembrie 2003. În prezent, s-a formulat deja o contestaţie la executarea conturilor noastre, care se judecă pe data de 20 februarie, dar s-a înaintat şi recurs la Înalta Curte de Justiţie şi Casaţie, care se judecă pe 28 februarie. Mai departe, vedem ce decide Instanţa“, a declarat directorul economic al CJAS, Marinel Ciobanu. El a mai spus că în Trezorerie nu a fost operată încă deschiderea de credite bugetare, însă vor vedea ce sumă a fost oprită şi cum vor acţiona în continuare. „Executorul judecătoresc va indisponibiliza suma datorată, dar aşteptăm hotărârea instanţei mai întâi. Cert este că trebuie respectată legea. Dacă primim banii, plăţile vor fi făcute începând de mâine“, a arătat el.