5.3 C
București
sâmbătă, 4 ianuarie 2025
AcasăSpecialConstanta, primul loc la furtul de combustibil

Constanta, primul loc la furtul de combustibil

De la inceputul anului si pana in prezent au fost descoperite peste 15 instalatii artizanale prin care au fost furate produse petroliere in valoare de cateva miliarde de lei. Majoritatea, desi constructia lor a necesitat participarea unui numar mare de persoane, au ramas pana in momentul de fata cu autori necunoscuti. Judetul Constanta este cel mai „vanat” de grupurile infractionale deoarece este strabatut de foarte multe conducte de transport combustibili, a declarat comisarul-sef Sorin Oprea, seful interimar al IJP Constanta. El a mentionat ca in primele luni ale anului situatia furturilor din conducte a fost scapata de sub control. Si asta atat din cauza ingeniozitatii si noilor metode puse in practica de hotii de combustibil, cat si din cauza faptului ca monitorizarea acestor grupuri infractionale ii revenea unui singur om. Pentru stabilizarea situatiei au fost facute rapid mai multe analize a spargerilor de conducte impreuna cu unitatile de transport de profil, iar cu ajutorul a cinci ofiteri din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor a fost infiintat un nou departament, ce are ca obiectiv descoperirea spargerilor, identificarea retelelor, a modului de operare si de transport al carburantilor furati. La scurt timp de la organizarea acestei grupari au aparut si primele rezultate.

Solutii occidentale

Intre localitatile Navodari si Lumina, in interiorul unei ferme, a fost descoperita in flagrant o importanta retea de hoti de carburanti ce alimenta cu produse sustrase din conductele de transport cateva statii PECO aflate in mai multe orase. In momentul de fata, seful interimar al Inspectoratului Judetean de Politie Constanta a specificat ca sunt in lucru cateva cauze mari de furt de combustibil si ca anchetatorii se afla pe ultima suta de metri in cazul celei mai mari conducte descoperite in Constanta, cea din apropiere de Metro, unde, din cauza complexitatii acestui dosar si a lipselor de probe, s-a lucrat prin identificarea cu ajutorul urmelor ADN. Pentru eliminarea in totalitate a acestor atacuri la conductelor de transport, Sorin Oprea a sustinut ca se va face tot posibilul ca in cel mai scurt timp firmele care detin aceste conducte sa adopte sistemul electronic de monitorizare prin senzori. In Ungaria, la cateva luni de la implementarea acestui sistem performant de protectie, numarul furturilor din conducte a fost redus la zero.

„Atacul” secolului

Descoperirea celei mai mari instalatii artizanale din Constanta a fost facuta din greseala de doi politisti constanteni. Cu ajutorul instalatiei, hotii puteau fura pana la 80 de tone de motorina pe ora, ceea ce inseamna aproape 1.000 de tone pe noapte. Capatul conductei artizanale se oprea intr-o parcare privata pentru TIR-uri, acolo unde se pare ca erau incarcate camioanele-cisterna. In timp ce refaceau traseul pe care au urmarit cativa hoti de fier vechi, politistii au dat peste o instalatie artizanala cu diametrul de doi toli, ce iesea aproximativ sapte centimetri din pamant si traversa canalul de irigatii. Desi la acea data comisarul-sef Adrian Nicola, din cadrul Politiei Municipiului Constanta, a declarat ca suspectii principali in acest caz sunt cei care au desfasurat activitati in parcare si ca se vor lua masuri ample, pana in momentul de fata nu s-a facut nici macar o arestare in acest caz. Instalatia avea o vechime de aproape cinci ani si intepa conducta ce transporta motorina Euro 4 pentru export.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă