2.4 C
București
sâmbătă, 4 ianuarie 2025
AcasăSpecialConstanta, nucleul infractionalitatii transfrontaliere

Constanta, nucleul infractionalitatii transfrontaliere

Droguri de mare risc, mitraliere Kalasnikov si femei vandute la pretul unui pachet de tigari Ð imaginea dezolanta a Occidentului are ca sursa judetul Constanta, zona de tranzit, pe unde cele mai temute retele mafiote isi croiesc drum fara ca autoritatile sa poata face mare lucru. „Marea Neagra este un pod de tranzit pentru droguri, pentru traficul de persoane catre statele europene si pentru comertul ilegal cu arme din Transnistria”, afirma, de curand, presedintele Romaniei, Traian Basescu, chiar in Constanta.

Din motive de securitate si din motive energetice, Europa trebuie sa se implice major in tot ceea ce se intampla in zona Marii Negre. Dobrogea, tinutul-tampon intre Orient si Occident, are toate motivele sa fie pe primul loc in atentia oficialilor europeni. Securizarea frontierelor nu este o joaca. Daca in sud avem o viitoare tara membra a Uniunii Europene, problemele sunt grave in nord si in est. Granita cu Moldova este greu de securizat, racketii dand aici lovitura dupa lovitura, iar supravegherea constanta si eficienta a apelor teritoriale este costisitoare. Braconierii turci sau bulgari pescuiesc in apele Romaniei ca la ei acasa, iar pana acum nu li s-a intamplat nimic, pentru ca, prin grija autoritatilor, cei prinsi au putut pleca linistiti acasa. Prin Portul Constanta marfa de contrabanda curge in valuri: tigari, chinezisme de tot felul, imbracaminte, incaltaminte si, mai nou, aparatura electronica si automobile de ultima ora. Drogurile – o realitate existenta si in perioada comunista, dar tinuta departe de ochii lumii – au ajuns sa fie acum consumate pe plaja de constanteni, de turisti romani si straini deopotriva.

Flagelul prafului alb…

Pe langa conjunctura politica nefavorabila, proasta organizare a structurilor din Portul Constanta a adus Romaniei un renume in randul traficantilor de droguri, de carne vie si de arme. Inspectorul general al Politiei Romane, chestor de politie Dan Valentin Fatuloiu, critica Portul Constanta, spunand ca din cauza lipsei de interes a celor responsabili de aceasta zona importante cantitati de stupefiante au fost introduse in tara fara ca cei vinovati sa fie pedepsiti. Solidar cu aceste acuzatii a fost si directorul Directiei Antidrog din cadrul Directiei Generale de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog a IGPR. Sorin Oprea a spus ca in Portul Constanta actiunile criminale capata dimensiuni deosebite si ca exista date ca, in momentul de fata, prin acest punct de frontiera sunt traficate mari cantitati de droguri, dar au loc si alte tipuri de actiuni. Esecul politistilor constanteni in combaterea acestui flagel a fost pus pe seama faptului ca, pana acum o luna, erau doar zece ofiteri activi specializati in acest domeniu; oricat ar fi incercat, ei nu puteau face fata nici macar municipiului. La doar cateva zile de la numirea in functie, noul sef al Inspectoratului Judetean de Politie Constanta, comisar-sef Victor Popescu, a declarat ca in cel mai scurt timp se vor lua masuri pentru clarificarea activitatii Politiei Port Constanta.

Masura cu trei laturi

Pentru combaterea actiunilor criminale transfrontaliere a fost pus in aplicare, in urma cu aproape o luna, proiectul „Trident”. Activitatea structurilor implicate in acest proiect acopera Portul Constanta, Vama Giurgiu si Aeroportul Otopeni. Proiectul „Trident” reprezinta un grup de lucru multifunctional, creat din trei unitati speciale, alcatuit din ofiteri din Politia nationala, respectiv din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane, al Politiei de Frontiera si din lucratori vamali. Activitatea sa are ca obiect documentarea unor cauze care vor fi inaintate ulterior Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. In legatura cu aceste cauze, Parchetul General va decide care este unitatea care se va ocupa de cercetarea aspectelor respective, in asa fel incat sa aiba o cuprindere pe intreaga retea infractionala, atat in interiorul tarii, cat si in afara ei, in colaborare cu institutiile din strainatate.

Cea mai mare captura de droguri

Din estimarile specialistilor, valoarea drogurilor descoperite la inceputul lunii iunie a fost aproximata la peste 15 milioane de euro pe piata vestica. Marfa, ambalata in 98 de pachete, totaliza 106,8 kilograme si avea deasupra cateva zeci de tone de faina de peste. Politistii romani aveau informatii ca trei containere aduse de nava Maersk Ahram au o incarcatura suspecta. In urma verificarilor de pe 8 iunie, vamesii au facut marea descoperire. Grabiti sa culeaga laurii, fac publica descoperirea si astfel sansele de identificare si de prindere a retelei scad la zero. Singurii anchetati in acest caz au fost administratorul care aparea ca destinatar al celor trei containere, avand dubla cetatenie, romano-olandeza, Michael Dalacu, si inca trei apropiati ai acestuia.
Potrivit anchetatorilor, au fost identificate patru rute principale de trafic: Ucraina – Moldova – Romania – Serbia si Muntenegru; Ucraina – Moldova – Romania – Bulgaria – Turcia – Grecia; Serbia si Muntenegru – Bosnia si Hertegovina – Croatia – Slovenia sau Croatia – Slovenia – state membre UE.
Potrivit chestorului Dan Fatuloiu, un studiu facut de o organizatie anul trecut arata ca, in ultimii ani, pentru prima data sumele de bani castigate din traficul de fiinte umane le depasesc pe cele castigate din traficul de droguri. Lucru alarmant, avand in vedere ca, in cele mai multe din aceste cazuri, este vorba despre tinere care abia daca au implinit 18 ani.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă