Consiliul Judetean Timis se pare ca a descoperit locatia ideala pentru viitorul deponeu ecologic, finantat din bani de la Banca Mondiala, dupa doua esecuri consecutive inregistrate in tentativa de a implementa proiectul. Autoritatile din comuna Ghizela, aflata la 60 de kilometri de municipiul Timisoara, isi disputa investitia, in valoare de peste 40 milioane de euro, cu Ghilad, aflata la aproape aceeasi distanta fata de capitala Banatului, iar castigatoarea urmeaza sa fie cunoscuta peste cateva zile, dupa urmatoarea sedinta a CJ.
Surse din institutia judeteana sustin ca alesii timiseni urmeaza sa-si dea avizul pentru inceperea cat mai repede a lucrarilor la Ghizela, pentru ca fondurile de la Banca Mondiala sa nu fie pierdute pentru totdeauna. Daca in cazul celorlalte locatii, respectiv Covaci si Cheveres, populatia a refuzat categoric sa-si dea acordul pentru „gazduirea” deponeului ecologic, de aceasta data locuitorii din Ghizela au adunat semnaturi prin care au transmis autoritatilor judetene ca acest proiect ar ajuta comuna sa iasa din saracie.
Timisul a pierdut o prima finantare nerambursabila, de 23 de milioane de euro din fonduri europene, in urma cu doi ani, din cauza revoltei a mii de cetateni din zona localitatii Covaci. Petitiile lor au ajuns pana la Consiliul Europei si, in final, s-a renuntat la acea locatie. Dupa o perioada de tacere, presedintele Consiliului Judetean, Constantin Ostaficiuc, a repus subiectul pe tapet, anuntand ca deponeul ecologic se va face, totusi, la Cheveresul Mare.
„Exploatarea deponeului ar scoate comuna din saracie”
Localnicii au aflat ca in afacere era implicat Adrian Luca, unul dintre marii speculanti de pe piata afacerilor cu teren si au facut presiuni asupra consilierilor pentru a nu vota proiectul deponeului. In cazul in care oamenii si-ar fi dat acordul ca gunoiul din tot judetul sa fie depozitat in comuna lor, ar fi contribuit indirect la parafarea unei afaceri imobiliare de mai multe milioane de euro.
Scandalul de la Cheveres l-a determinat pe Ostaficiuc sa isi schimbe strategia. El a anuntat in mod public ca asteapta oferte din partea administratiilor locale dispuse sa intre in competitie pentru „castigarea” deponeului ecologic. Imediat au aparut nu mai putin de 12 locatii disponibile, din care, dupa selectia de rigoare, au mai ramas cinci.
Probele de sol si celelalte teste au stabilit ca la Ghizela exista conditiile cele mai bune pentru depozitarea ecologica a gunoiului din Timis. „O sa aflati in 14 iulie unde se va construi deponeul”, le-a spus presedintele CJ jurnalistilor care doreau sa afle despre soarta investitiei ecologice. Fara sa stie ca trebuie sa pastreze o discretie totala in jurul acestui subiect, primarul comunei Ghizela, Ioan Ursu, a confirmat ca face eforturi disperate pentru „accesarea” acestei investitii.
„Noi am facut cerere, la care am atasat si liste cu semnaturi din partea populatiei. Cele 60 de hectare de pasune oferite pentru construirea deponeului ecologic sunt proprietatea Primariei si nu exista nici un fel de opozitie din partea oamenilor. In cazul in care vom primi aceasta investitie, evaluata la 43 milioane de euro, urmeaza sa aducem la bugetul local patru miliarde lei vechi pe an, fata de 100 milioane de lei vechi, cat obtinem in prezent, plus apa si canalizare gratuit si 60 de locuri de munca. Cu acele venituri am reusi sa parasim topul celor mai sarace comune din Timis. Construirea deponeului la noi ne-ar scoate din saracie”, a declarat edilul.