1.1 C
București
luni, 13 ianuarie 2025
AcasăSpecialConcedii petrecute cu perfuzii, pe patul de spital

Concedii petrecute cu perfuzii, pe patul de spital

Turistii sositi pe litoral nu se pot bucura de vacanta binemeritata dupa un an intreg de munca. In mare parte, vina le apartine, deoarece consuma alimente din centrele neautorizate sau le amesteca – spre exemplu, dupa inghetata consuma iaurt.

In aceasta perioada, Spitalul Clinic de Boli Infectioase Constanta este suprasolicitat. Cadrele medicale fac fata cu greu numarului extrem de mare de turisti care se adreseaza Sectiei de Urgenta. Conform declaratiilor directorului adjunct al unitatii sanitare, dr. Stela Halichidis, predomina cazurile de enterocolite si toxiinfectii alimentare. „In ultimele doua saptamani, a crescut foarte mult numarul turistilor care se prezinta pentru diagnosticarea si tratamentul diferitelor afectiuni. Multi dintre ei sunt cazati in statiunea Eforie. Autoritatea de Sanatate Publica Judeteana Constanta a demarat deja o ancheta pentru a afla care sunt adevaratele cauze ale imbolnavirilor, dar si alimentele care le provoaca”, a afirmat dr. Stela Halichidis. Foarte multi dintre pacientii Spitalului Clinic de Boli Infectioase Constanta sunt copii, cei mai mici avand varsta de un an. Nu s-au depistat, pana in acest moment, cazuri de focare colective. Potrivit medicilor, vina apartine parintilor care nu sunt atenti la alimentatia celor mici. Acestia ajung la spital cu dureri de cap, varsaturi, febra si dureri abdominale.

Febra butonoasa si enterocolite

In medie, doi pacienti se prezinta zilnic la spital fiind diagnosticati cu febra butonoasa. In jur de 20 de pacienti pe zi vin cu enterocolite, multi dintre acestia necesitand internarea pentru tratament de specialitate. „In total, primim, zilnic, circa 150 de pacienti. O mare parte din acestia raman internati. Rulajul este foarte mare si incercam, pe cat posibil, sa avem paturi disponibile pentru toti. Problema este la Pediatrie, pentru ca avem foarte multi copii internati, insa nu am ajuns in situatia sa-i punem cate doi in pat. Asa ceva nici nu poate fi luat in calcul deoarece ei au boli infectioase si trebuie tinuti separat”, a precizat directorul adjunct, dr. Stela Halichidis.

Victime ale cainilor comunitari

„Durerea” cea mai mare a medicilor din cadrul Spitalului Clinic de Boli Infectioase Constanta este reprezentata de turistii cu plagi muscate care vin pe litoral si trebuie sa-si continue schemele terapeutice. Desi provin din alte judete, medicii constanteni trebuie sa le acorde asistenta medicala si sa le continue tratamentul, astfel ca rezervele antirabice ale spitalului scad vazand cu ochii.
O alta problema este legata de faptul ca ei nu urmeaza intocmai recomandarile medicilor. Expunerea la soare sau consumarea de bauturi alcoolice si cafea in timp ce se administreaza vaccinul antirabic pot avea repercusiuni grave asupra starii de sanatate. Complicatiile pot fi multiple: de la boala serului pana la afectiunile neurologice.

Contractul cu CJAS, ajuns la final

O alta problema ce apasa umerii Spitalului Clinic de Boli Infectioase Constanta se refera la contractul-cadru incheiat cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Constanta. Dr. Stela Halichidis explica faptul ca unitatea sanitara a epuizat deja zilele de spitalizare contractate si nu se stie cat din activitatea prestata in plus va fi decontata. „Persoanele care vin din alte judete cu plagi muscate si care trebuie sa-si continue tratamentul aici ne fac cele mai mari probleme, in sensul ca pentru aceste afectiuni ar trebui sa existe un fond separat. Am realizat deja zilele de spitalizare contractate si nu stim cat din realizarile peste contract ne vor fi platite. Oricum, datoria noastra este sa tratam toate persoanele care se adreseaza spitalului nostru”, a mai afirmat dr. Stela Halichidis, directorul adjunct al Spitalului Clinic de Boli Infectioase Constanta.

Probleme in Tabara Navodari

In ultimele 48 de ore, in Tabara Navodari s-a inregistrat o crestere a imbolnavirilor de tip digestiv, manifestate predominant prin varsaturi, greturi, cefalee si cateva cazuri cu scaune diareice.
Personalul Ambulatoriului medical din Tabara Navodari a acordat asistenta medicala imediata. S-au inregistrat forme usoare de boala, nici unul din cazuri nu a necesitat internarea. Simptomatologia a cedat sub tratament simptomatic. O echipa a ASPJ Constanta s-a deplasat pentru investigatii epidemiologice si aplicarea unor masuri antiepidemice si de limitare a imbolnavirilor.

Cele mai citite

Eddy Gnahoré își prelungește contractul cu Dinamo București până în 2026!

Mijlocașul francez Eddy Gnahoré, o piesă esențială în echipa de fotbal Dinamo București, și-a prelungit contractul cu clubul până în vara anului 2026. Anunțul...

INS: Gospodăriile din România au înregistrat, la sfârșitul anului trecut, o creștere modestă a veniturilor

Diferențele dintre urban și rural rămân semnificative, gospodăriile urbane raportând venituri cu 1,3 ori mai mari decât cele rurale Potrivit datelor INS, gospodăriile din România...

Interdicție la transferuri pentru Rayo Vallecano. Andrei Rațiu și echipa sa, în mijlocul unei crize administrative

Rayo Vallecano, echipa lui Andrei Rațiu, a primit o interdicție la transferuri valabilă până în vara anului 2026 din cauza datoriilor către alte cluburi....
Ultima oră
Pe aceeași temă