2.2 C
București
sâmbătă, 28 decembrie 2024
AcasăSpecialComorile bisericii lutherane din Medias

Comorile bisericii lutherane din Medias

» Biserica Evanghelica "Sfanta Margareta" din Medias adaposteste cea mai veche cristelnita de botez din tara si o impresionanta colectie de covoare orientale, altare pictate si fresce medievale
"Turnul Trompetilor a fost construit inclinat dintr-o greseala de calcul. Primarul vremii a chemat oamenii, care au legat o franghie dupa turn si le-a spus sa traga de ea pana cand le va face semn. Dar primarul a intors capul dupa o blonda si a uitat sa le spuna oamenilor cand sa se opreasca. De aceea, turnul a ramas inclinat pana astazi", povesteste cu umor una dintre legendele Mediasului, Iulia Andone, de 17 ani, o eleva in clasa a XI-a la scoala Nationala de Gaz din una dintre cele mai vechi cetati ale Transilvaniei. Un amestec de seriozitate tipic german, condimentat cu spirit si traditii romanesti, asa se caracterizeaza viata actuala a Mediasului. In oras se gaseste Biserica Evanghelica "Sfanta Margareta", datata in 1448, probabil cel mai frumos monument arhitectonic medieval ardelean aflat in functiune. Complexul este administrat de Mircea Sanislav, omul care are grija turistilor si se ocupa inclusiv de afisarea tablitelor cu numarul versetelor evanghelice, intonate de credinciosi in perioada slujbelor. Povestile sale sunt fascinante. "Biserica noastra adaposteste cea mai veche cristelnita crestina pentru botez, turnata in bronz in jurul anului 1350 si donata lacasului de catre Murat cel Mic, un print turc trecut la crestinism. Detine o colectie de covoare orientale, unica in lume, si are una dintre cele mai mari si mai vechi orgi cu burduf din Europa, construita de mesterul Johannes Hann in 1755. Sa nu uitam de celula lui Vlad tepes sau de altarele pictate si frescele inceputului de Ev Mediu, ce mai pot fi vizitate aici", spune Mircea Sanislav.
O alta atractie o constituie "Turnul Trompetilor", care domina Biserica Sfanta Margareta si fortificatiile sale. A fost construit in mai multe etape, pana in 1551, cand inaltimea sa a atins 68,5 m, iar lucrarile s-au oprit din cauza inclinatiei tot mai evidente, cauzata de structura solului pe care fusese amplasat. Este cel mai inalt punct al orasului, loc medieval de veghe din care "trompetii" anuntau primejdia, cu riscul de a fi aruncati din turn daca dadeau alarma prea tarziu. Are patru turnulete, semn ca orasul avea drept de judecata, si un pitic din metal care trage clopotul la ora exacta. "Piticul" este, de fapt, un urias de peste doi metri inaltime, dar care se vede asa din cauza altitudinii la care este amplasat.

MUZEU
Biserica "Sfanta Margareta" adaposteste si o impresionanta colectie de picturi pe lemn, statui votive pentru sfinti venerati in Biserica luterana si cristelnite din bronz si alama, marmura si piatra pictata, recuperate din bisericile evanghelice din judetul Sibiu. Acolo poate fi vazuta cristelnita cu "grilaj", salvata de la disparitie din biserica evanghelica din seica Mica, si altarele din lemn pictat aduse din biserici care nu le mai pot asigura protectia. Un mic muzeu cu aceste superbe piese de patrimoniu poate fi vazut in incinta bisericii.

Cele mai citite

AS Monaco răspunde ironic la declarațiile lui Cristiano Ronaldo despre Ligue 1!

Cristiano Ronaldo a afirmat recent că Ligue 1 este dominată exclusiv de PSG, iar celelalte echipe sunt „terminate”, iar AS Monaco a oferit o...
Ultima oră
Pe aceeași temă