Deşi încă nu este clară care va fi formula de regionalizare, spiritele au început să se agite şi în Transilvania de Sud. Atât PNL, cât şi PSD au lideri de forţă, care dori să se impună în fotoliul de guvernator sau de preşedinte al regiunii. Însă miza principală este stabilirea capitalei regionale.
Miza Ţinutului Secuiesc
În principiu, există şanse mari ca actualele regiuni de dezvoltare să rămână exact la fel ca şi până acum. Pentru o astfel de soluţie ar opta principalii lideri ai USL, iar Uniunea aflată la guvernare are majoritatea necesară pentru a impune formula pe care o doreşte. Şi asta în ciuda faptului că UDMR face lobby intens pentru desprinderea judeţelor Mureş, Harghita şi Covasna şi formarea unei noi regiuni, Ţinutul Secuiesc. În aceste condiţii, discuţiile legate de sediul viitoarei capitale regionale sunt tot mai aprinse. Există patru oraşe care pot candida cu succes pentru acest titlu. Cel mai avantajat pare a fi Târgu-Mureşul.
Cum secuii consideră acest oraş drept potenţiala capitală a Ţinutului Secuiesc, stabilirea capitalei regionale la Târgu-Mureş ar fi un compromis simbolic. Şi asta cu atât mai mult cu cât Târgu-Mureşul este un oraş cu o populaţie mixtă, în care românii şi maghiarii sunt reprezentaţi în proporţii egale. La rândul său, Braşovul este cel mai mare oraş din regiune şi, indiscutabil, capitala economică a acesteia. Însă oraşul este situat la marginea regiunii, iar legăturile sale cu Bucureştiul, de exemplu, sunt mult mai puternice decât cele cu Alba Iulia.
Sibiul revendică, la rândul său, onoarea de a fi capitală regională. Acest oraş a fost capitala Principatului Transilvaniei şi a Ţării Saşilor din Evul Mediu. Mai mult, Sibiul este un oraş al superlativelor, iar multe instituţii, precum primul spital, prima bibliotecă ori primul teatru din ţară au fost create aici.
Oraşul are şi o adevărată reputaţie continentală, după ce, în anul 2007, a fost Capitală Culturală Europeană. Al patrulea oraş, Alba Iulia, găzduieşte în prezent Agenţia de Dezvoltare Regională. Alba Iulia a fost, la rândul său, capitala Transilvaniei. Mai mult, oraşul are vocaţie unificatoare. Ea a fost prima capitală a celor trei ţări române, unificate pentru prima dată de principele Transilvaniei, Sigismund Bathory, în 1594, apoi a fost capitala primul domnitor român care a unificat Valahia, Transilvania şi Moldova, Mihai Viteazul. Nu în ultimul rând, aici a fost decisă Marea Unire din 1 Decembrie 1918. ”Alba Iulia este şi trebuie să rămână capitală regională” declara, la începutul anului, primarul din Alba Iulia, Mircea Hava.
Cine intră în competiţie pentru postul de guvernator
În ipoteza cea mai plauzibilă în care Târgu-Mureşul va deveni capitală regională, există posibilitatea numirii ca guvernator a unei personalităţi puternice din Alba Iulia sau din Sibiu. În această ipoteză, cel mai proeminent candidat din partea PNL pare să fie liderul PNL Alba, Teodor Atanasiu. Fost ministru al Apărării şi fost preşedinte al AVAS, el are experienţa necesară în administraţia locală, pentru că a fost preşedinte al Consiliului Judeţean Alba în anul 2004, când, însă, a demisionat pentru a deveni ministru.
Teodor Atanasiu este considerat drept unul dintre cei mai importanţi lideri regionali liberali din Transilvania. El are relaţii civilizate cu liderii PDL din regiune, care controlează oraşele Târgu-Mureş, Alba Iulia şi Braşov. Însă Teodor Atansiu are unele probleme penale, care ar putea împoiedica numirea sa.
El este anchetat de DNA Cluj în legătură cu fraudarea referendumului din vara anului trecut. Din partea PSD, cel mai proeminent candidat la postul de guvernator pare a fi liderul sibian Ioan Cindrea. În prezent, el este preşedinte al Consiliului Judeţean Sibiu. Ioan Cindrea a avut mai multe mandate de deputat, a fost şi preşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, dar şi prefect şi subprefect, iar în momentul de faţă pare cel mai potrivit lider al PSD pentru postul de lider al regiunii.
Varianta Bottesch
O ipoteză lansată în mediile politice pare de-a dreptul surprinzătoare. Ar fi vorba de desemnarea drept guvernator a fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Sibiu, Martin Bottesch, din partea Forumului Democrat al Germanilor din România.
USL ar fi dispusă să facă acest gest pentru a contracara o eventuală desemnare a primarului Sibiului, Klaus Iohannis, drept candidat la Preşedinţia României susţinut de PDL. De asemenea, ar contribui, în mare măsură, la remedierea relaţiilor româno-germane, grav deteriorate după declaraţiile neinspirate ale premierului român, Victor Ponta, la adresa cancelarului german Angela Merkel, în vara anului trecut, în toiul crizei politice care a dus la organizarea referendumului pentru demiterea preşedintelui României, Traian Băsescu.
Teodor Atanasiu pare cel mai proeminent candidat liberal la postul de guvernator.