5.3 C
București
vineri, 3 ianuarie 2025
AcasăSpecialCentrul de Transfuzii, în criză de personal

Centrul de Transfuzii, în criză de personal

Instituţia constănţeană încearcă de trei ani să angajeze cel puţin o persoană, dar demersurile au eşuat.

Centrul Regional de Transfuzii Sanguine (CRTS) din Constanţa se confruntă în continuare cu o lipsă acută de personal, iar această situaţie trenează din anul 2008. De atunci, s-au făcut numeroase adrese către Institutul Naţional de Hematologie să-i reprezinte în calitate de ordonator secundar de credite în faţa celor din Ministerul Sănătăţii pentru deblocarea măcar a unui post. Până acum nu s-a rezolvat nimic.

„Primul ministru Emil Boc a spus că se poate debloca un post pentru alte şapte libere. Centrului nostru i se refuză acest lucru de trei ani.  Menţionez că la un moment dat am avut 13 posturi şi ceva, dar tot am fost refuzaţi”, a declarat medicul şef al CRTS, dr. Alina Dobrotă.

Ea a mai spus că în urmă cu două zile a primit un alt răspuns de la Ministerul Sănătăţii, dat tot negativ.  „Pentru mine este un răspuns neclar, întrucât scrie că această prevedere de deblocare în limita a 15% din posturile libere nu este valabilă pentru unităţile medicale finanţate integral de la bugetul de stat. Nu este primul răspuns de genul acesta. Tocmai de aceea, nu ştiu care va fi următorul demers pe care-l vom face, pentru că orice încercare de a rezolva această discuţie cu cei din minister nu a dat rezultatele sperate, ci doar ni s-a spus că putem face angajări, dar demersul trebuie făcut de Institutul de Hematologie”, a subliniat dr. Dobrotă.

Pentru că lucrurile trenează de atâta timp, ea se  gândeşte chiar să se adreseze primului ministru. „Observ că nici o cale civilizată de a rezolva această situaţie nu este bună. Poate ar fi mai bine să facem bâlci, pentru că, este imposibil să nu existe o posibilitate să deblochezi un post. Noi avem nevoie aici de un şofer, doi medici, un chimist şi două asistente”, a adăugat medicul.

Cu toate acestea, a arătat ea, deficitul de personal nu afectează calitatea activităţii medicale.  

Centrul Regional de Transfuzii Sanguine face demersuri din 2008 pentru angajarea de personal

Mai puţini donatori

În ceea ce priveşte numărul de donatori, acesta a scăzut pe timpul verii. Spre exemplu, luna trecută, au avut cu 200 de unităţi mai puţin, însă nu au existat probleme pe partea de aprovizionare a spitalelor. Din păcate, în judeţ au apărut câteva cazuri de West Nile, motiv pentru care avem deja două localităţi excluse de la donare, Istria şi Techirghiol. Acestea nu vor mai putea dona sânge până la sfârşitul lunii noiembrie.

Cele mai citite

AUR organizează un protest în Piaţa Universităţii în data de 12 ianuarie

Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) anunţă că va organiza un protest în Piaţa Universităţii în data de 12 ianuarie. "Duminică, 12 ianuarie, la ora 14:00,...

Scădere a înmatriculărilor auto în primele 11 luni din 2024

În perioada ianuarie-noiembrie 2024, numărul înmatriculărilor auto la persoane fizice și juridice a scăzut cu 15,06% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, ajungând...

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a fost externat din spital

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a fost externat din spital joi, după finalizarea "cu succes" a intervenţiei de ablaţie a prostatei, a anunţat biroul premierului,...
Ultima oră
Pe aceeași temă