Reprezentanţii Camerei de Comerţ şi Industrie a României cred că Guvernul trebuie să combată economia subterană şi să stimuleze firmele corecte.
Criza economică se accentuează, iar speranţele românilor de a învinge criza s-au cam spulberat. În faţa măsurilor luate de Guvern pentru a reduce efectele crizei şi a primi împrumutul de la FMI, oamenii de afaceri spun că nu toate sunt corecte. Vicepreşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României, în acelaşi timp preşedinte al Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Arad, crede că „putem învinge criza economică prin luarea unor măsuri atractive pentru oamenii de afaceri şi prin combaterea puternică a economiei subterane”.
Nicolae Băcanu, vicepreşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României, a stat de vorbă cu oameni de afaceri atât români, cât şi străini şi crede că totul depinde de Guvernul României şi de modul în care acesta doreşte cu adevărat să învingă criza.
Vor taxe mai mici
„Componenta principală este ca economia să meargă, să funcţioneze, iar taxele nu trebuie mărite, ci micşorate. Acest lucru s-a întâmplat şi în ţările vecine şi a dat rezultate. Funcţionează impactul psihologic: orice scădere de taxe duce la stimulare. Dacă s-ar micşora pe o perioadă determinată, cota unică la 10% şi TVA la 15%, s-ar aduna mult mai mulţi bani la buget. Nu o spun eu, experienţa o demonstrează că întotdeauna omul se gândeşte bine: decât să se chinuie să găsească metoda ca să «fure» o sumă mare , adică să nu o plătească la buget, mai bine plăteşte o taxă mai mică”, a explicat Nicolae Băcanu.
Însă aceste măsuri trebuie dublate de cele de combatere a economiei subterane. „Ai trece o parte din economia neagră în cea reală fără probleme. S-ar merge pe ideea: taxe mici, dar dacă te-am prins, te-am ras”, consideră vicepreşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României.
Reţete de cumpătare
Statul ar trebui să se abţină de la orice fel de risipă a banului public şi să elimine cheltuielile care nu sunt neapărat necesare. Printre acestea se află megaspectacole şi sărbători de tipul zilele oraşului, comunei, satului sau festivităţi de acest tip, care sunt costisitoare. „Statul e primul care trebuie să dea exemplu, să arate că e vorba de austeritate. Nu scăderea pensiilor este soluţia să aduni bani la buget”, consideră Nicolae Băcanu. Oamenii de afaceri spun că, dacă se stabilesc taxe şi impozite mici, dar şi amenzi mari pentru cei care nu le plătesc, omul preferă să fie corect chiar şi cu statul.