5.3 C
București
sâmbătă, 4 ianuarie 2025
AcasăSpecialCe investiţii olandeze aduce 2013

Ce investiţii olandeze aduce 2013

Domeniul producţiei industriale este vizat cu prioritate, însă oamenii de afaceri din Ţara Lalelelor sunt interesaţi şi de producţia de alimente.

 

Anul 2013 ar urma să aducă un nou val de investiţii olandeze la Cluj. Este vorba deopotrivă de proiecte noi, dar şi de investiţii programate de mai multă vreme, care acum au intrat în linie dreaptă.

Una dintre cele mai importante investiţii olandeze se anunţă în domeniul industriei alimentare. Este vorba de realizarea unei fabrici de prelucrare a legumelor, fructelor şi fructelor de pădure, a cărei valoare iniţială va depăşi trei milioane de euro. Deocamdată, oamenii de afaceri olandezi au văzut mai multe terenuri, pe Valea Crişului, în apropiere de Huedin, dar şi pe Valea Someşului Mic, între Gherla şi Dej. Surse din mediul de afaceri spun că decizia de a investi în judeţul Cluj a fost luată, însă mai urmează doar alegerea amplasamentului, care va depinde de costul racordării la reţelele de utilităţi. Consulul onorific al Olandei la Cluj, Wouter Reijers, a confirmat interesul oamenilor de afaceri olandezi pentru agricultura din Transilvania, fără să pomenească, însă, vreun nume de companie.

Fabrică de anvelope în Gilău

O altă investiţie importantă cu capital olandez vizează zona Gilău. Concernul EVW Holding va investi suma de 1,5 milioane de euro pentru construirea unei fabrici, al cărei obiect de activitate va fi reşaparea anvelopelor de camioane, a anunţat acţionarul principal al holdingului olandez, Ad van Wijk. Noua fabrică ar urma să îşi înceapă activitatea în luna februarie 2013. Pentru început, ea ar urma să prelucreze circa 5.000 de anvelope pe an, iar în decurs de cinci ani, producţia ar urma să urce la 10.000 de anvelope pe an. Însă, în funcţie de evoluţia pieţei, producţia poate urca până la 20.000 de anvelope pe an.

O direcţiei de business interesantă ar fi reşaparea altor tipuri de anvelope, însă o eventuală decizie în acest sens va fi luată abia după ce managerii grupului olandez vor vedea cum reacţionează piaţa românească. Anvelopele care vor fi reşapate de compania olandeză vor fi mărci de calitate, iar preţul lor va fi situat între cel al anvelopelor second-hand şi cel al anvelopelor noi de calitate. În prezent, grupul olandez a ajuns la investiţii totale de 56 de milioane de euro, la o cifră de afaceri de 35,5 milioane de euro şi la un profit operaţional de 1,5 milioane de euro. EVW Holding a ajuns să aibă în România 850 de angajaţi. 450 dintre ei se află în Cluj, acolo unde se află şi două din cele 10 baze din România şi din Republica Moldova. Conducerea EVW are planuri mari pentru acest an şi urmează să mai deschidă două reprezentanţe, în Braşov şi în Constanţa. În acest moment, EVW Holding este singurul dealer de autocamioane cu sediul central în afara Bucureştiului. Compania clujeană vinde unu la sută din producţia totală a DAF şi se numără în top 20 al dealerilor producătorului olandez. 

Nouă fabrică a CSi

O altă investiţie semnificativă este cea a companiei CSi, unul dintre cei mai importanţi producători de benzi transportoare şi de sisteme de transport în interiorul companiilor. CSi ar urma să investească suma de 8,5 milioane de euro. Noua fabrică ar urma să fie construită pe Bulevardul Muncii. O parte din investiţie va fi finanţată cu ajutorul fondurilor europene.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă