Situatia cabinetelor medicale a fost stabilita prin lege. Administratiile locale au termen sa vanda medicilor cabinetele medicale. Reprezentantii de la Constanta ai Consiliului Judetean considera ca administratia centrala a comis un abuz grav in momentul in care a dat o lege prin care se va vinde patrimoniul administratiilor locale si judetene. Evaluarile spatiilor concesionate de medici ar fi trebuit sa se vanda cu sute de euro metrul patrat.
Legea 110, privind vanzarea spatiilor ce au ca destinatie cabinete medicale, a fost modificata. In iunie acest an a fost adoptat actul normativ prin care se impuneau conditii noi pentru vanzarea cabinetelor. Mai mult chiar, consiliile judetene si cele ale administratiilor locale, indiferent de rang, au obligatia ca in termen de 45 de zile de la data publicarii textului in Monitorul Oficial (1 iulie) sa adopte hotararile prin care cabinetele trec din domeniul public in cel privat, un prim pas in procedura de vanzare. „Pentru noi, din acest punct de vedere este mai usor. Hotararea exista de cand s-a vorbit pentru prima data despre vanzarea cabinetelor. Problema pe care o avem este legata de cadastrul pentru Spitalul Clinic Judetean de Urgenta si Policlinica. O astfel de lucrare costa peste un miliard de lei”, a declarat Cristinel Dragomir, directorul Directiei Administratie Publica si Juridic din Consiliul Judetean in patrimoniul caruia sunt cabinetele medicale ce trebuie scoase la vanzare.
Pe un pumn de maruntis
Noile reglementari in domeniu stabilesc si preturile maximale pentru metrul patrat pe care trebuie sa il plateasca medicii pentru a deveni proprietarii spatiilor in care functioneaza cabinetele. „Pretul este stabilit diferentiat pentru categoriile de localitati. In lege sunt date preturile maximale: pentru Bucuresti Ð 70 euro/mp, pentru municipiile de gradul 1, cum este Constanta Ð 50, pentru localitatile de gradul 2 – 40, iar pentru cele de gradul 3 Ð 30 de euro. In localitati de gradul patru metrul patrat costa doar 20 de euro si scade la 15 pentru cele de gradul 5. Consiliul Judetean Constanta stabilise cu totul alte reguli. Ne gandiseram la faptul ca administratia judeteana trebuie sa aiba un profit din vanzarea a ceea ce ii partine. Evaluarile pe care le-am facut ne-ar fi permis sa incasam aproape 400 de euro pe metru patrat, pentru ca este vorba despre spatii ultracentrale si toate sunt concesionate. Nu se spune nimic despre medicii aflati in pragul pensionarii, de unde tragem concluzia ca si ei pot cumpara. Mai mult chiar, se poate schimba destinatia spatiului pentru activitati conexe actului medical, iar noi hotaraseram ca acest lucru nu este posibil. Cabinetele se vor vinde pe cel mult 2000 euro, in timp ce pentru o garsoniera se cer cel putin 18.000”, a spus Dragomir. O comisie formata din reprezentantii proprietarului, cei ai DSP, Colegiului Medicilor si cei ai Finantelor trebuie sa puna la punct amanuntele legate de vanzare. „Este un abuz in ceea ce priveste amestecul centrului in treburile administratiilor locale. Este o pomana guvernamentala cum nu cred ca am mai vazut. Culmea este ca 10% din banii incasati trebuie virati la bugetul statului”, a concluzionat Cristinel Dragomir.