-0.2 C
București
miercuri, 1 ianuarie 2025
AcasăSpecialBunuri confiscate de ANAF, exportate ilegal in Bulgaria

Bunuri confiscate de ANAF, exportate ilegal in Bulgaria

» 8.000 de oi confiscate de Garda Financiara Tulcea pentru ca erau procurate ilicit au fost exportate, cu acte false, in Bulgaria.

» Exportatorul sirian refuza sa repatrieze banii incasati pe oile vandute ce apartin bugetului, iar procurorii se codesc sa ancheteze cazul.

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a descoperit recent un caz grav de evaziune fiscala si o posibila spalare de bani pe care nu-l pot finaliza din cauza piedicilor puse de alte institutii ale statului. Cazul a fost descoperit de comisarii din judetul Tulcea ai Garzii Financiare. In august 2009, respectivii comisari au gasit intr-o ferma din localitatea Macin 8.000 de oi care nu erau crotaliate de medicul veterinar, iar administratorii firmei Zedan, care inchiriase respectiva ferma de la o alta firma din Macin, au declarat comisarilor Garzii Financiare ca sunt proprietarii celor 8.000 de oi, dar nu au putut prezenta acte de proprietate. Garda Financiara a confiscat oile, dar, pentru ca nu a gasit un alt fermier dispus sa le preia pentru a fi vandute in vederea recuperarii prejudiciului la bugetul de stat, animalele au fost lasate in custodia patronilor firmei Zedan. Conform actului de custodie a bunurilor consfiscate, administratorul firmei a acceptat sa vanda oile si sa vireze contravaloarea animalelor la bugetul de stat. Marian Gaitan, directorul Directiei Generale a Finantelor Publice Tulcea, a declarat ca "firma Zedan, cu sediul in localitatea braileana Insuratei, a vandut rapid in Bulgaria cele 8.000 de oi aflate sub sechestru, a incasat aproximativ 250.000 de euro, dar nu a repatriat aceasta valuta si refuza sa vireze banii la buget, motivand ca a contestat sechestrul pe care l-a aplicat Garda Financiara pe oile descoperite fara acte de proprietate. Am incercat sa instituim sechestru pe alte bunuri ale firmei din Insuratei, pentru a recupera prejudiciul, dar a fost imposibil pentru ca societatea din Insuratei nu are patrimoniu si toate conturile bancare ale firmei au fost golite de indata ce a avut loc controlul fiscal".

Nereguli pe banda rulanta
Inspectorii fiscali au descoperit la respectiva firma si alte anomalii. Cu o luna inaintea descinderii Garzii Financiare la ferma din Macin, unde a descoperit comertul ilicit cu oi, firmei din Insuratei i se retrasese autorizatia de functionare sanitar-veterinara pentru nereguli privind tinerea evidentelor animalelor. Surprinzator, Directia Sanitar-Veterinara Tulcea nu a sesizat ANAF privind suspendarea activitatii firmei din Insuratei pentru a fi pusa sub supraveghere fiscala. Prejudiciul constatat de ANAF la aceasta firma depaseste 500.000 de euro. si mai surprinzator este faptul ca, desi nu detinea autorizatie de functionare, societatea respectiva a reusit sa exporte in Bulgaria, Turcia si Siria peste 10.000 de oi din ferma de la Macin, unde Garda Financiara a descoperit acte comerciale ilicite. Investigatiile ulterioare acestui control au scos la iveala ca animalele exportate ar fi fost achizitionate cu acte false. Cert este ca zeci de persoane, despre care in evidentele contabile ale firmei din Insuratei figura ca ar fi vandut oi acestei societati, au declarat ca nu au realizat astfel de tranzactii. Cei mai multi nici nu sunt crescatori de oi, iar unele persoane erau decedate de cativa ani. Directorul Gaitan a mai declarat ca a formulat plangeri penale impotriva administratorilor firmei din Insuratei si a altor persoane implicate in aceasta afacere. Plangerea a ajuns la DIICOT Bucuresti, dar procurorii acestei institutii au trimis dosarul la Parchetul Tribunalului Tulcea, care l-a declinat la Parchetul Judecsatoriei Macin.

Retea in intreaga regiune de sud-est
Anchetatorii acestui caz sustin ca ar fi vorba de o retea mult mai vasta care actioneaza pe raza judetelor Braila, Ialomita, Tulcea, Galati si Constanta. Animalele ar fi exportate cu acte de proprietate falsificate in Bulgaria si in tari arabe. APIA Tulcea a descoperit, la putin timp de la constatarile ANAF, ca unii fermierii autorizati din Tulcea ar fi implicati in astfel de afaceri care au si scopul de a tepui fondurile europene destinate subventionarii cresterii oilor.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă