Controalele efectuate de Garda de Mediu pe cordonul litoralului de la Sulina la Gura Portiţei arată că braconierii nu se mai tem de nimic. O descindere-surpriză a Comisariatului din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării (RBDD) al Gărzii de Mediu în zona Melea-Sacalin, din vecinătatea satului Sf. Gheorghe, a scos la iveală că braconierii pescuiesc fără teamă în această zonă strict protejată, situată pe frontiera de la Marea Neagră. „Zona acvatică controlată de noi era împânzită de scule de pescuit tip filament, interzise de legea pescuitului. Zona acvatică de la vărsarea braţului Sf. Gheorghe în Marea Neagră are foarte mult peşte şi a fost parcelată de braconieri cu geamanduri improvizate şi au fost amplasate zeci de scule pescăreşti interzise de lege”, a declarat Costel Ifrim, prim-comisar al Comisariatului RBDD al Gărzii de Mediu. În aceste scule comisarii de mediu au găsit cantităţi foarte mari de peşte din toate speciile.
Se pescuiesc specii protejate de lege
Grav este nu numai că se pescuieşte într-o zonă aflată sub protecţie ecologică integrală în perioada de prohibiţie, ci faptulcă în plasele respective cad victime specii protejate de lege. „Am descoperit în aceste plase 50 de sturioni morţi (cei mai mulţi fiind pui) şi trei delfini morţi.Alţi doi delfini au fost găsiţi morţi plutind la suprafaţa apei în aceeaşi zonă şi presupunem că au fost eliberaţi de braconieri din plasele pescăreşti când au luat peştele”, a mai spus Ifrim. Comisarii Gărzii de Mediu au prins în flagrant la braconat doi localnici din Sf. Gheorghe. Identitatea lor nu a fost făcută publică până acum. Prim-comisarul Costel Ifrim spune că se fac cercetări penale în acest caz pentru fapte de braconaj deosebit de grave.
Sub ochii poliţiştilor de frontieră
Constatările Gărzii de Mediu în zonele Sf. Gheorghe, Sulina, Perişor, Periteaşca, Gura Portiţei, Ciopic, Zătoane sunt surprinzătoare pentru că acestea se află în zona de graniţă, iar poliţiştii de frontieră ar trebui să ştie tot ce mişcă aici. Comisarul Ifrim afirmă că, în respectivele zone, braconierii şi-au împărţit teritoriul acvatic şi pescuiesc zi şi noapte cu scule interzise. Astfel, în plasele braconierilor cad continuu sturioni opriţi la pescuit un deceniu pentru refacerea speciei, aflată în declin dramatic. De asemenea, delfinii sunt omorâţi pe capete de plasele braconierilor de aici.
Comisarii de mediu afirmă că braconierii de aici ar acţiona sub protecţia poliţiştilor de frontieră şi ai Poliţiei Deltei. Prim-comisarul Ifrim motivează această afirmaţie cu incidentul produs zilele trecute, despre care România liberă – Ediţia de Sud-Est a relatat pe larg.
Este vorba de înscenarea unei fapte de braconaj unor comisari de mediu care au intrat în conflict cu un braconier din zona Sf. Gheorghe, despre care se spune că ar fi rudă cu un angajat al Poliţiei Deltei.