0.2 C
București
miercuri, 1 ianuarie 2025
AcasăSpecialBiserica "Sfantu Gheorghe" din Oradea, motiv de disputa intre credinciosi

Biserica „Sfantu Gheorghe” din Oradea, motiv de disputa intre credinciosi

Batalia dintre Episcopiile Ortodoxa si Greco-Catolica din Oradea pentru lacasurile de cult se ascute. Ortodocsii au primit termen din partea celuilalt cult ca pana in 13 noiembrie sa ii restituie Biserica „Sfantu Gheorghe” din oras, alipita Seminarului Teologic Greco-Catolic „Sfintii Vasile, Grigore si Ioan”, care ii apartine.
In schimb, reprezentantii Episcopiei Ortodoxe, au mentionat ca biserica apartine credinciosilor, care au revenit la ortodoxie din anul 1948. In consecinta, greco-catolicii au decis sa treaca la masuri extreme in cazul in care ortodocsii nu cedeaza.
Primul exemplu este protestul organizat, miercuri, in jurul bisericii revendicate. „Indarjirea Bisericii Ortodoxe de a mentine lacasul nostru de cult nu mai poate continua, deoarece existam ca Seminar Teologic de la Revolutie incoace, dupa ce regimul comunist a suprimat aceasta prestigioasa institutie care exista deja din 1792. De ani de zile ne inghesuim in capele provizorii, incercand sa improvizam formarea liturgico-spirituala pentru seminaristii nostri. Ani de-a randul ati invocat nevoile stringente ale credinciosilor ortodocsi ce frecventeaza aceasta biserica, ignorand constant nevoile si drepturile noastre”, se arata intr-o scrisoare trimisa de rectorul seminarului, preotul Cristian Sabau, Episcopiei Ortodoxe.
In replica, ortodocsii sustin ca raman deschisi dialogului, insa au atras atentia reprezentantilor greco-catolici ca cele doua culte sunt mostenitorii unui patrimoniu comun care trebuie gestionat in functie de numarul de credinciosi. „In ceea ce priveste situatia bisericii „Sfantul Mare Mucenic Gheorghe” din Oradea, raportat la campania de presa din ultimul timp, ne rezervam dreptul de a prezenta anumite aspecte mai putin cunoscute: solutionarea cererilor greco-catolicilor este un atribut exclusiv al Comisiei mixte de dialog ortodox – greco-catolic care functioneaza la nivel de Centre Eparhiale si nu la nivelul unor comisii constituite ad-hoc, precum cele tinute la Seminarul Greco-Catolic, iar lacasurile de cult revendicate sunt ale credinciosilor fosti greco-catolici, reveniti la ortodoxie din 1948, singurii proprietari de drept”, se arata in comunicatul Episcopiei Ortodoxe.
Reprezentantii acestui cult mai sustin ca prevederile legale sunt incalcate flagrant de Episcopia Greco-Catolica si ca ortodocsii isi rezerva dreptul de a pastra lacasul de cult in lipsa unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă