Desfăşurare de forţe în vechea cetate Tomis, spaţiu care păstrează şi în prezent urme ale civilizaţiei daco-romane şi în care a prins viaţă, din nou, Festivalul antic Tomis. Timp de trei zile, parcul Tăbăcărie din Constanţa a devenit, aşadar, loc de campare pentru geto-daci, romani, goţi şi sarmaţi. Cea de-a doua ediţie a festivalului fost una plină de surprize plăcute şi noutăţi pentru toţi cei prezenţi la eveniment. Cu mic cu mare, sute de constănţeni şi turişti au participat, vineri după-amiază, la parada care a deschis oficial festivalul. Aproape 1 km, oamenii au mărşăluit cot la cot cu soldaţii decoraţi cu coifuri, armuri şi săbii. În aceeaşi zi a avut loc şi ceremonia de deschidere în cadrul căreia a fost aprinsă flacăra cetăţii.
Parade în Constanţa şi Mamaia
„Dragi locuitori ai cetăţii Tomis, tomitani, cum ni se spune, dragi turişti şi vizitatori, bine aţi venit la cea de-a doua ediţie a Festivalului Antic Tomis, cel mai iubit eveniment pentru noi constăţenii şi pentru turiştii litoralului românesc. Vă mulţumim pentru aplauze. Ele răsplătesc efortul nostru, strădania noastră, ambiţia noastră şi lupta pe care noi am dus-o timp de un an pentru ca şi această a doua ediţie a Festivalului Antic Tomis să existe. Ea există pentru că ne place să ne reîntoarcem în poveşti, în legende, în istorie şi pentru că eu, regina Tomisului, întemeietoarea cetăţii Tomisului, cred că pentru a învăţa să ne cunoaştem prezentul, pentru a gândi la viitor, trebuie mai întâi să învăţăm să cunoaştem şi să preţuim trecutul, a spus la deschidere împărăteasa Tomiris, alias preşedintele Asociaţiei Litoral – Delta Dunării, Corina Martin. Tot vineri, momentul cel mai aşteptat de spectatori a fost reconstituirea luptelor dintre legiunile romane şi barbarii daci, din anul 29 i.Hr. În tabăra antică din parc, peste 170 de persoane au participat la acţiunea demnă de un film istoric. La Constanţa au sosit la malul mării trei asociaţii de reconstituire istorică din România, două asociaţii din Polonia, pentru prima dată la Constanţa, şi cele două asociaţii din Bulgaria, care au participat şi anul trecut.
Distracţii artistice pentru tomitani
Şi în acest an căutate au fost şi activităţile interactive pregătite de organizatori, cum ar fi atelierele de ceramică, textile şi vestimentaţie şi pielărie antică, prelucrarea metalului, gastronomie antică, tehnica militară antică, muzică şi dans. De asemenea, au avut loc proiecţii de filme documentare, istorice şi proiecţii 3D. Parcul Tăbăcărie a fost plin ochi de turişti, în căutarea celei mai frumoase amintiri de la acest festival sau în căutarea celui mai potrivit cadou. Oamenii au avut din ce alege. De la săbii din metal şi lemn până la mâncăruri din linte. Copiii au probat coifuri, armuri, au făcut poze cu romanii şi dacii. La unul dintre standuri, un comerciant avea la vânzare genţi din piele, la preţuri între 80 şi 140 de lei. Un recipient antic pentru apă a costat 80 de lei, o pereche de sandale din piele s-a dat cu 150 de lei, iar un un portofel pentru mărunţiş s-a vândut cu 40 de lei. Brăţările din piele erau ceva mai ieftine, adică brăţări 20 de lei bucata. În altă zonă, reprezentantul Asociaţiei Noua Acropolă avea la vânzare icoane sau calendarul aztec, toate obiectele fiind realizate prin şlefuirea pietrei.
EVENIMENT
Paradă în Mamaia
Sâmbătă a avut loc nouă luptă între daci şi romani, urmată de o paradă în staţiunea Mamaia, de la Hotel Flora la Piaţeta Casino. Seara s-a încheiat cu un atelier de dans unde vizitatorii au învăţat mişcări de dans antic. Festivalul s-a încheiat duminică cu parada cuceritorilor romani, pe traseul zona Capitol – intrarea Cetăţii Tomis din Parcul Arheologic al Primăriei. Tot în ultima zi a festivalului, iubitorii de teatru au urmărit tragedia antică „Medeea”, de Euripide.