2.4 C
București
sâmbătă, 4 ianuarie 2025
AcasăSpecialBatalia generatiilor?

Batalia generatiilor?

Dintr-o singura miscare, ministrul economist al Sanatatii a eliminat noua sefi de sectii din spitalele timisorene. Nume sonore ale lumii medicale banatene intra in categoria non-eligibila pentru ceea ce domnul Nicolaescu apreciaza a fi zona de recrutare a conducatorilor de institutii.
„Decapitarea” este perfect legala. Spun prevederile cu pricina ca dupa 65 de ani mediculÐprofesor poate sa-si pastreze functia doar cu aprobarea ministrului? Spun. De ce n-ar face uz ministrul de puterea sa si n-ar arata ca vrea altceva? Cine sa-l impiedice? Cu ce sanse de contestare?
Grila se aplica mecanic, fara drept de apel, fara judecare a fiecarui caz. Simplu, chirurgical, lipsit de emotii. Si nici nu conteaza despre cine este vorba. De pilda, despre un academician, creator de scoala, aducator de fonduri si faima pentru medicina banateana si nationala, cum este profesorul Ioan Munteanu de la Maternitatea „Bega”.
Fara el probabil nu ne-am fi aflat intre primele tari din lume care sa fi avut clinici de fertilizare in vitro. Fara performantele si staruinta sa nu s-ar fi intarit filiala timisoreana a Academiei Romane in zona medicala. Fara competenta sa n-am fi vorbit despre introducerea in societatea romaneasca a dezbaterii privind drepturile copilului nenascut, ale mamei-surogat si ale donatorilor de material genetic – teme legate de familia in care mult-doritul copil nu apare fara ajutorul medicinei moderne.
Ministrul economist argumenteaza ca nu ii priveaza pe medici de profesorat Ð neavand cum sa „taie” statutul cadrelor didactice, care prevede ca limita de varsta cea de 70 de ani. Doar decupeaza din peisajul celor care au, intr-un fel sau altul, legatura cu sfera sa de putere esalonul varstei indezirabile.
Poate ca in calculele sale puteau intra argumente precum capacitatea medicilor de care s-a facut scapat de a aduce congrese internationale in Romania, de a aduce aparatura de varf si resurse de cercetare. N-au intrat. In fine. Intelepciunea ministeriala se ghideaza dupa cifre, nu dupa realizari, merite sau capacitatea celor judecati de a mai fi utili sectiilor in care activeaza.
O privire la practica din vecini i-ar arata ca in lume grilele se estompeaza cand este vorba despre personalitati, ca in ecuatie intra si variabile precum perspectivele si energia persoanelor evaluate, nu doar anul nasterii si interesul de moment.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă