– Oficiul Registrului Comertului Caras-Severin a inregistrat, in primele sase luni ale anului, un numar de 948 de firme cu capital integral romanesc, care au avut un capital subscris de 1.353.300 RON, si alte 71 de firme cu capital strain, care au subscris aproape 70.000 de dolari.
Fata de aceeasi perioada a anului trecut s-a constatat o crestere semnificativa la nivelul capitalurilor sociale subscrise, in conditiile in care cele 64 de societati straine inregistrate in primele sase luni ale anului 2005 au avut in conturi doar 28.329 dolari, iar firmele cu capital integral romanesc (1.225) au dispus de 819.384 RON. Majoritatea firmelor nou-infiintate sunt axate pe comert si servicii si mai putin pe productie.
Pentru a exemplifica interesul crescand al investitorilor straini pentru Caras-Severin, trebuie mentionat ca doar in luna iunie 2006 au fost inmatriculate 13 firme, cu actionari din SUA, Marea Britanie, Germania, Franta, Austria si Republica Moldova, care au avut un capital social de aproape 4.500 de dolari.
l Intreprinderile mici si mijlocii au la dispozitie noi instrumente financiare, puse la dispozitie de banci, prin care se incearca sprijinirea exportului. Este vorba despre garantia de export pentru marfuri generale, microgarantia si compensatia de dobanda, produse puse la dispozitia oamenilor de afaceri de mai multe banci.
Garantia de export pentru marfuri generale se adreseaza exportatorilor romani si completeaza pana la 80 la suta din garantiile solicitate acestora de bancile comerciale pentru emiterea scrisorilor de garantie bancara. Instrumentul, emis in numele si contul statului, reprezinta o contragarantie la scrisorile de garantie bancara, fiind un produs orientat cu prioritate catre exporturi. Microgarantia reprezinta o garantie pentru creditele in lei angajate de IMM pentru sustinerea si dezvoltarea activitatii si se acorda de catre „Eximbank”, in numele si contul statului, in favoarea bancii comerciale de la care un agent economic a contractat un credit in lei, pe un termen de pana la 7 ani.
– Consiliul Local al municipiului Resita a aprobat, in ultima sedinta, un proiect de anvergura prin care sistemul centralizat de incalzire va fi retehnologizat si modernizat conform standardelor europene. „Managementul consumului de energie, combinat cu imbunatatirea sistemului de termoficare in Resita” este proiectul ce urmeaza sa fie implementat in colaborare cu Agentia Daneza de Protectia Mediului si a carui valoare a fost estimata la 8,5 milioane de euro.
In cadrul acestei investitii vor fi inlocuite si modificate retelele secundare de apa calda si incalzire, iar punctele termice vor fi inlocuite cu module pentru consumatori, care sa respecte strategia vest-europeana de termoficare. De asemenea, va fi instalat un cazan pentru incalzire, care va fi alimentat cu biomasa, adica deseuri de lemn sau de alt tip, ce vor inlocui, in procent semnificativ, consumul de gaze naturale.
Toate aceste schimbari vor conduce si la o diminuare a pierderilor de caldura in reteaua de termoficare.
– Producatorii agricoli care detin sau administreaza exploatatii agricole comerciale, vor beneficia de sprijin financiar pentru infiintarea de plantatii viticole, pomicole si de arbusti fructiferi. Cererile solicitantilor se vor depune – incepand cu 24 iulie – la primariile pe raza carora se afla amplasat terenul.
Solicitantii care indeplinesc toate conditiile vor primi 540 RON/ha pentru infiintarea plantatiilor viticole cu soiuri nobile, 1.998 RON/ha pentru infiintarea plantatiilor pomicole cu specii semintoase si 989 RON/ha pentru infiintarea plantatiilor pomicole cu specii samburoase.