– Societatea de Investitii Financiare (SIF) Banat-Crisana a limitat participatia actionarilor la capitalul social la maxim 1 la suta. Astfel, orice persoana poate dobandi sau detine, singura sau impreuna cu asociatii cu care actioneaza in mod concertat, actiuni emise de societatea de investitii financiare in limita a 1 la suta din capitalul social.
Conducerea societatii a atras atentia ca va suspenda dreptul de vot al actionarilor care vor depasi aceasta limita, iar in trei luni de la atingerea cotei, ei vor fi obligati sa vanda actiunile care trec de acest nivel. In aceasta luna va incepe distribuirea dividendelor – de 0,05 RON pe actiune – catre actionarii care erau inscrisi in registru la 16 mai 2006. Platile se vor efectua prin mandat postal, in numerar sau prin virament. Data de la care va incepe distribuirea banilor urmeaza a fi anuntata ulterior.
– Cinci microregiuni din Timis au fost selectate in cadrul „Leader Plus”, care are ca scop eliminarea dezechilibrelor economice dintre zone prin folosirea banilor europeni. Prin intermediul acestui program, care se va derula sub forma parteneriatelor publice-private, comunitatile formate din localitati mai mici urmeaza sa primeasca fonduri europene, pe baza de proiecte, pentru dezvoltarea microregiunilor.
Intr-o prima etapa, incepand cu 2007, vor fi organizate training-uri pentru pregatirea celor care vor intocmi proiectele, respectiv consiliile locale si primariile din localitatile care s-au asociat pentru a forma microregiunile.
Cele cinci microregiuni din Timis sunt grupate in jurul localitatilor Jimbolia, Deta, Traian Vuia, Satchinez si Sannicolau Mare.
– In judetul Timis a inceput actiunea de identificare a parcelelor agricole pe baza de ortofotoplanuri (fotografii realizate din avion), care trebuie sa se incheie pana la sfarsitul lunii octombrie. Acest „recensamant” este efectuat la nivelul fiecarei comune de catre specialisti apartinand unitatilor din structura Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvol-tarii Rurale.
In cele doua saptamani trecute de la inceperea lucrarilor, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura Timisoara a identificat circa 25.000 de hectare din cele 480.000 inscrise in Registrul Fermelor. Deocamdata, in actiunea de identificare au fost cuprinse localitatile Sag, Foeni, Lovrin, Periam, Liebling, Gottlob, Comlosu Mare, insa pe masura ce lu-crarile se vor finaliza, echipele de specialisti se vor deplasa si in localitatile invecinate.
Dupa identificarea parcelelor eligibile mai mari de un hectar, fiecarui producator agricol care si-a inscris terenul in Registrul Fermelor i se va atribui un cod unic, in baza caruia va putea solicita sprijin financiar. Din 2007, fermierii vor putea beneficia de sume din partea statului doar daca vor detine un cod unic de identificare a terenurilor.