+ Consiliul Local al munici-piului Timisoara a aprobat Regulamentul privind publicitatea stradala, intocmit si in baza concluziilor si recomandarilor venite din partea Comisiei locale, care a verificat legalitatea publicitatii pe domeniul public al orasului. Documentul stabileste cadrul juridic pentru activitatile de publicitate stradala, conditiile de autorizare si mijloacele publicitare permise atat in cazul persoanelor fizice, cat si a celor juridice, valabile pentru domeniul public si privat.
Amplasarea sistemelor publicitare se vor realiza pe baza autorizarii Primariei, prin autorizatie de construire sau acord pentru publicitate temporara. Este interzisa amplasarea sistemelor publicitare si informative in parcuri, pe arbori si in zonele verzi amenajate. De asemenea, in zonele de protectie a monumentelor istorice nu se va putea amplasa nici un panou publicitar fara avizul Directiei pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National a judetului. Distanta minima de amplasare a sistemelor fata de intersectii va fi de minim 50 de metri.
In urma scandalului starnit de descoperirea pe domeniul public a catorva zeci de panouri publicitare fara stapan, afacere prin care s-a estimat ca bugetul local a fost prejudiciat cu cateva milioane de euro, arhitectul-sef al orasului, Radu Radoslav, si-a dat demisia.
– Programul „Fermierul” in judetul Caras-Severin a fost un fiasco. Afirmatia ii apartine directorului Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Caras-Severin, Romica Anculia, care a criticat dur bancile prin intermediul carora s-au distribuit banii europeni. „Bancile care au derulat acest program s-au crezut mai mult decat Dumnezeu. Bancherii au avut o politica foarte proasta, cerand celor interesati de banii ministerului alte lucruri decat cele prevazute in protocolul semnat. In aceste conditii, o mare parte dintre solicitanti au ramas in afara finantarilor, iar banii au fost consumati de alti tarani decat cei din Caras-Severin”, a spus sursa citata.
Reticenta bancilor resitene la finantarea proiectelor din Pro-gramul „Fermierul” s-a conturat si prin faptul ca din 43 de dosare depuse la banci doar 7 au primit scrisori de confort. De o cu totul alta sustinere din partea bancilor beneficiaza taranii din Timis, unde 35 de proiecte au fost propuse pentru finantare, iar alte 80 sunt in lucru.
Pentru anul 2006, Programul „Fermierul” prevede o finantare de aproape 200 milioane de euro la nivel national, banii fiind utilizati si in co-finantarea SAPARD. In baza Legii 231 privind inves-titiile in agricultura, taranii pot beneficia si de credite avantajoase pe o perioada de la unu la cinci ani, cu dobanda subventionata si un bonus din partea statului de pana la 20 la suta din valoarea creditului.
– Cu cele 348.000 de hectare de fond forestier aflate in proprie-tate, Directia Silvica Resita se afla pe primul loc in tara in ceea ce priveste suprafata de padure administrata de stat. In primele sase luni ale anului, institutia a in-registrat o cifra de afaceri de 22,3 milioane RON, cu un profit de 1,7 milioane RON. S-au constatat si pagube in valoare de 2,8 milioane RON, constand in distrugerea unor drumuri forestiere din cauza calamitatilor naturale.
De la inceputul anului, in Caras-Severin au fost impadurite integral 153 hectare si au fost regenerate alte 450 de hectare. Cat priveste stadiul retrocedarilor, la Comisia Judeteana de Fond Funciar au fost validate, pana in prezent, cereri de retrocedare pentru 3.250 hectare de padure, pentru care se asteapta eliberarea titluri-lor de proprietate si punerea in posesie.