Concert de zile mari la Filarmonica „Banatul”
Filarmonica de Stat „Banatul” din Timisoara porneste la drum in noul an 2007 cu un concert de exceptie, programat in 12 ianuarie, ora 19.00, la sala „Ion Vidu” din localitate. Sub bagheta dirijorala a maestrului Gheorghe Costin, melomanii vor putea audia piese nemuritoare create de Enescu, Prokofiev si Dvorak.
Solistul concertului va fi violonistul roman, Florin Paul, stabilit in Germania, care va evolua alaturi de orchestra Filarmonicii timisorene.
Expozitii de tinuta pe simezele UAP Timisoara
La Galeria de Arta „Helios” din Timisoara a fost deschisa, la sfarsitul saptamanii trecute, prima expozitie din acest an cu lucrarile plasticienei Maria Balea, din Arad, prezentate de criticul Ioan Iovan. Cel mai important eveniment in materie de arte frumoase in orasul de pe Bega este, de fapt, inaugurarea Muzeului de Arta, deschis odata cu restaurarea Palatului Baroc din Piata Unirii, in care pot fi admirate nenumarate lucrari de patrimoniu din colectia „Corneliu Baba”.
Potrivit presedintelui filialei din judet a UAP, istoricul de arta Ioan Szekernyes, acest an va fi deosebit de bogat in manifestari expozitionale de cea mai mare diversitate si calitate. Unul din evenimentele cele mai importante va fi deschiderea Salonului anual de arta – editia 2006, programat pentru 18 ianuarie, cand vor expune artisti plastici profesionisti din toata zona Banatului.
„Edward” – o noua premiera la Teatrul National
Teatrul National din Timisoara iese la rampa in 14 ianuarie, de la ora 19.00, cu o noua premiera, intitulata „Edward”. Este vorba de o adaptare realizata de Szabo K. Istvan (dupa Cristopher Marlowe), cel care semneaza si regia spectacolului. Scenografia ii apartine lui Kiss Borbala, pe muzica lui Dan Simion si videoproiectiile lui Lucian Moga.
Din distributie fac parte Ion Rizea, Doru Iosif, Alina Reus, Sabina Bijan, Catalin Ursu si alti actori de prima marime, alaturi de copilul Mircea Ionut Pandele. Aceasta piesa despre regele Angliei este o poveste dulce-amara a unui om care nu a vrut sa ajunga unde a ajuns, este un spectacol de azi despre un om de demult, dupa cum a apreciat secretarul literar al teatrului, Codruta Popov.
Astfel, dupa o incursiune in dramaturgia contemporana cu piesele „Autobahn”, „Krum”, „Athenee Palace Hotel” si „Destainuirile lui Jacques Brel”, Nationalul timisorean se intoarce la dramaturgia clasica, ravnita de multi spectatori, care nu au putut savura total piesele la moda pe alte meleaguri.
„Vestea”, un nou periodic carasean
Primaria comunei carasene Mehadia a scos, zilele trecute, de sub tipar un periodic social cultural intitulat „Vestea”, al carui redactor-sef este scriitorul Nicolae Danciu Petniceanu. Este vorba despre prima gazeta sateasca din judet, care isi propune sa reinvie o mai veche traditie existenta in perioada interbelica, cand pe Valea Carasului existau ziare scrise de condeieri, plugari, precum „Zorile Banatului”, fondat de Pavel Tarbatiu, in 1928, la Comoraste.
Editura Universitatii de Vest, in plina afirmare
Editura Universitatii de Vest din Timisoara, infiintata in 2001, a tiparit in anul 2006 nu mai putin de 150 de titluri dintre cele mai prestigioase, multe din ele fiind prezente la targurile de carte din Bucuresti, Cluj-Napoca, Sibiu, Craiova sau Timisoara. Editura scoate curent opt colectii de la matematici, economie, pana la filologie si sport.
Directorului institutiei, poetul Adrian Bodnaru, a spus ca acum se afla in pregatire cea de-a noua colectie dedicata manualelor de tot felul. De fapt, prima reusita a si avut loc cu „Manualul de tehnici si abilitati academice”, din care au fost vandute peste 1.000 de exemplare.