2.4 C
București
sâmbătă, 4 ianuarie 2025
AcasăSpecialArsita a imbogatit comerciantii

Arsita a imbogatit comerciantii

Canicula a taiat in carne vie in Constanta. Valuri de aer cald, originar din nordul Africii, au luat cu asalt judetul. Prin urmare, in weekend s-au inregistrat 31 de grade Celsius la umbra, cea mai ridicata temperatura din aceasta vara. Indicele de confort termic a depasit, in aceste zile, gradul de suportabilitate. Dupa aproape o saptamana cu temperaturi mult peste media normala pentru aceasta perioada, bilantul este asemanator cu al unei catastrofe.
Cel mai mult au avut de suferit, de pe urma caniculei, bolnavii cu boli cronice de inima si batranii, desi acestia din urma au invatat lectia de anii trecuti si stiu sa se protejeze mai bine. Cu toate acestea, sute de constanteni si turisti au ajuns in fiecare zi la spital si au cerut ajutorul Serviciului de Ambulanta, ai carui angajati au facut fata cu greu numarului mare de solicitari. Medicii spun ca in astfel de conditii cele mai multe solicitari vin din partea persoanelor trecute de 50 de ani, iar ca afectiuni, cele mai frecvente sunt lipotimiile, insuficientele cardio-respiratorii, febra, insolatiile si durerile abdominale cauzate de alimentele pastrate in conditii improprii. In fiecare zi, la dispeceratul Serviciului de Ambulanta sunt primite aproape 500 de solicitari, majoritatea din cauza temperaturilor ridicate. Specialistii spun ca aceasta situatie este provocata in mare parte de indicele de confort termic care a atins si a depasit pragul critic de 80 de unitati.

Spitalul, supraaglomerat

Cum era de asteptat, numarul mare de cazuri a afectat si Spitalul Clinic de Urgenta Constanta. Aproape toate sectiile au devenit neincapatoare, iar conditiile in care sunt tratati bolnavii sunt inumane. Cu perfuziile in vena, ei trebuie sa suporte temperaturi mai mari cu cateva grade decat cele de afara din cauza supraaglomerarii si a efectului de sera ce apare in camere. Pentru a supravietui, cei mai multi dintre ei s-au inarmat de acasa cu ventilatoare. Directorul adjunct al Spitalului Clinic de Urgenta Constanta, Mariana Bardasi, spune ca, din fericire, caldurile ridicate nu au afectat si actul medical. Toate salile de operatie au fost dotate cu aparate de aer conditionat astfel incat interventiile chirurgicale sa se desfasoare in conditii optime. Totodata au fost montate si dozatoare de apa atat in urgenta, cat si pe sectii.

Batuti de soarta

Dupa ce au ramas cu retetele in mana pentru ca farmaciile nu mai elibereaza medicamente compensate sau gratuite, bolnavii cronic au fost loviti de canicula. Pusi in situatia de a nu putea continua tratamentul, acestia cad pe capete si ajung in cele mai multe cazuri in stare grava la Spitalul Clinic de Urgenta Constanta.
Cadrele medicale spun ca, desi fac tot posibilul pentru a-i pune pe picioare, acestia ajung peste cateva zile din nou la spital. Lipsa medicamentelor, indeosebi pentru cardiaci, face ca tratamentul in spital sa fie inutil.

Pamanturi arse

Canicula a impiedicat agricultorii sa recolteze graul. Majoritatea culturilor au fost partial compromise: din cauza umezelii excesive, graul a incoltit in spic. El nu mai indeplineste astfel normele de calitate, deci nu mai poate fi comercializat. Chiar daca a fost recoltat, graul din acest an nu este calitativ. Gradul de umiditate depaseste 14%, atat cat este limita maxima pentru ca cerealele sa fie depozitate. In caz contrar, producatorii trebuie sa plateasca peste 5 euro pe tona pentru a-l usca.
Probleme grave se inregistreaza si la recoltarea graului de samanta, care poate compromite viitorul sezon agricol. In judetul Constanta, in acest an au fost infiintate cu grau peste 130.000 de hectare. Nu numai graul a fost afectat de canicula, ci si rapita, orzoaica de primavara si mazarea, in total, peste 2.000 de hectare. In aceste conditii, ne putem astepta la scumpiri pe linie la alimente, in toamna.

Castigatorii

Dupa o saptamana de canicula, exista si oameni care isi freaca palmele de bucurie. Este vorba despre comerciantii care vand apa minerala, bauturi racoritoare, ventilatoare si aparate de aer conditionat. „Cel mai bine se vinde apa minerala, urmata de apa plata, de-abia apoi urmeaza sucurile”, spun cei mai multi dintre vanzatorii din Techirghiol. Si pe terasele din statiunea Mamaia, apa si berea rece curg in valuri. Consumul a crescut, in medie, cu peste 30%. „Avem nevoie de perioade din acestea, calde, pentru ca ne mai scoatem si noi din cheltuieli”, spun patronii micilor buticuri.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă