Medicul Ştefan Răileanu a fost amendat cu 40.000 de lei, iar şefii ICDDD discută chiar excluderea acestuia din institut.
Ştefan Răileanu, medicul veterinar care a dezvăluit prin intermediul Fundaţiei Vier Pfoten România presupusele maltratări produse cailor din Pădurea Letea, este pe punctul să fie destituit din postul de cercetător ştiinţific la Institutul Delta Dunării. Colegiul Medicilor Veterinari şi Direcţia Sanitar-Veterninară (DSV) Tulcea i-au aplicat de asemenea lui Ştefan Răileanu sancţiuni în calităţile pe care le mai are de medic veterinar independent şi de patron al unei ferme de creştere a cailor pentru echitaţie.
Romulus Ştiucă, director al Institutului de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării (ICDDD), a declarat că „disputa declanşată privind caii de pe grindul Letea, care distrug cea mai importantă zonă strict protejată din Delta Dunării, a creat prejudicii de imagine institutului. Activitatea noastră este de a asigura suport ştiinţific pentru protejarea biodiversităţii din Deltă. Postarea lui Răileanu, ca cercetător la institutul nostru, de partea celor care susţin, fără fundament ştiinţific, că la Letea ar fi cai sălbatici, nu sălbăticiţi, care distrug pădurea nu poate fi acceptată. Vom lua o decizie, în scurt timp, privind implicarea lui Ştefan Răileanu în acest scandal care a adus un prejudiciu institutului nostru şi nu exclud demiterea acestuia din funcţia pe care o are de cercetător ştiinţific”.
Veterinarul, amendat şi fără cabinet
Marian Avram, preşedinte al Colegului Medicilor Veterinari Tulcea, a declarat că „a fost anulat certificatul de liberă practică al cabinetului medicului veterinar Ştefan Răileanu pentru că, din 2009, nu a mai fost depus raportul de autoevaluare şi ca urmare nu mai poate prcatica medicină veterinară. Pentru a relua activitatea de medic veterinar, Răileanu trebuie să îndeplinească procedura legală de reînregistrare la Colegiul Medicilor Veterinari”. Direcţia Sanitar-Veterinară (DSV) Tulcea l-a amendat pe Ştefan Răileanu cu 40.000 lei pentru că nu a permis accesul medicilor veterinari în ferma sa din municipiul Tulcea de creştere a cailor pentru echitaţie. Marinela Tertiş, director DSV Tulcea, spune că „manejul din strada Isaccei nu este înregistrat legal, iar caii nu sunt cartografiaţi în evidenţele medicului veterinar de zonă”.
Colegii se simt denigraţi
Ştefan Răileanu a fost convocat şi la comisia de deontologie a Colegiului Medicilor Veterinari fiind acuzat de colegii săi din Tulcea că le-ar fi denigrat activitatea profesional. Conform sesizării de la comisia deontologică, Răileanu este acuzat că ar fi adus acuzaţii nefondate medicilor veterinari care au aprobat vânzarea cailor de la Letea pentru a fi sacrificaţi la abator şi că nu ar fi respectat procedurile legale de capturare a cailor din pădure şi de transport spre abator. Răileanu nu s-a prezentat la termenul stabilit la comisia deontologică şi rsepinge acuzele aduse, afir-mând că „s-a declanşat o prigoană profesională împotriva mea pentru că am avut curajul să dezvălui măcelul de la Letea”.
Caii s-ar putea întoarce în Deltă
Vasile Gudu, prefect al judeţului Tulcea, a declarat că nu s-a ajuns la un acord privind protocolul propus de Vier Pfoten, iar caii care au ajuns la o fermă din Brăila s-ar putea să fie aduşi la Letea. „Fundaţia Vier Pfoten, care a cumpărat aceşti cai, a solicitat să-i transfere în zona din Deltă de unde au plecat. Autorităţile nu au dat acest aviz de întoarcere a cailor pentru că nu există siguranţa că animalele respective nu vor mai Produce din nou pagube ecologice în pădurea Letea”, a declarat prefectul.