Numai in primele trei luni ale anului 2011, aproape 3.000 de copii au fost victime ale unor abuzuri: 252 au fost abuzati fizic, 353 emotional, 122 sexual, 52 au fost exploatati prin munca, 11 au fost exploatati sexual, iar 2.078 au fost neglijati in cele mai multe cazuri de abuz, neglijare si exploatare a copiilor au loc in mediul rural, abuzurile semnalate fiind mai mult cele de ordin fizic iar abuzurile emotionale sunt semnalate cu o frecventa mai mare in mediul urban.
Organizatia nonguvernamentala „Salvati Copiii” filiala Suceava a demarat, ieri, o campanie de educare si de sensibilizare pentru a combate violenta la adresa copiilor si a promova modele educationale pozitive.
In spatele initiativei specialistilor si voluntarilor organizatiei stau cifre care indica o frecventa ingrijoratoare a cazurilor de abuz in judetul Suceava. Conform datelor puse la dispozitie de Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, in anul 2010 nu mai putin de 11.232 de copii au fost victime ale unei forme de abuz, neglijarea copilului fiind pe primul loc. Dintre acestia, peste 10.000 au fost abuzati in familie. Cazurile de abuzuri fizice se ridica la peste 1.200, 1.188 petrecandu-se, de asemenea, in sanul familiei. 1.218 copii au fost abuzati emotional de cei apropiati, iar o incidenta crescuta a cazurilor de abuz sexual se inregistreaza tot in familie – dintr-un total de 623 de cazuri raportate pe anul 2011, doar 238 implicand alte persoane decat rude din sanul familiei.
Numai in primele trei luni ale anului 2011, aproape 3.000 de copii au fost victime de abuzuri: 252 au fost abuzati fizic, 353 emotional, 122 sexual, 52 au fost exploatati prin munca, 11 au fost exploatati sexual, iar 2.078 au fost neglijati.
Cele mai multe cazuri de abuz, neglijare si exploatare a copiilor au loc in mediul rural, abuzurile semnalate fiind mai mult cele de ordin fizic. Abuzurile emotionale sunt semnalate cu o frecventa mai mare in mediul urban – 231 de cazuri, spre deosebire de 122 petrecute la tara. In ambele medii, insa, si baietii si fetele sunt abuzati in aceeasi masura. Numai in cazul abuzului sexual, fetele sunt in cea mai mare masura victime. In cazuri de neglijare, grupa de varsta cea mai vulnerabila este 3-17 ani, in cazurile de abuzuri fizice si emotionale, 10-13 ani, iar in cazul abuzului sexual 14-17 ani.
Studiile arata ca 80% dintre copiii victime ale abuzului devin tineri adulti care intrunesc criteriile de diagnostic pentru cel putin o tulburare de sanatate mentala, inainte de a implini 21 de ani. Este vorba despre depresie, anxietate, tulburari de alimentatie, sindrom de stres post-traumatic, probleme de atasament si tulburari de conduita. Pentru a intampina aceste probleme grave care afecteaza copiii abuzati, specialistii colaboratori ai filialei „Salvati Copiii” vor desfasura pana in luna decembrie a acestui an campania „Asculta-ti sufletul”, cu sloganul „Trupul se vindeca. Sufletul nu”, tocmai pentru a sublinia faptul ca suferinta emotionala indusacopiilor prin violenta poate lasa rani profunde.
Pe perioada campaniei vor fi difuzate pe diverse canale media clipuri video si audio, machete, afise reprezentative, dar si informatii utile, explicatii si solutii pentru parinti si educatori. De asemenea, campania vizeaza imbunatatirea politicilor publice de adresare a acestei probleme, prin colaborarea cu institutii publice implicate in domeniu. (A.D.)