Compania americana „Smithfield” intentioneaza sa dezvolte in judetul Timis o retea de peste 70 ferme de crestere a porcilor, primele zece unitati urmand sa fie infiintate pana in luna noiembrie a acestui an. Directorul pentru afaceri corporative al „Noului Comtim”, Mircea Ioan Cotosman, a anuntat ca societatea intentioneaza sa incheie contracte de colaborare pe termen lung, de 10-12 ani, cu 200 de fermieri din judetele Timis, Arad, Bihor si Caras-Severin, prin care acestia sa creasca animalele, urmand ca de hrana, medicamente, asistenta tehnica si asistenta sanitar-veterinara sa se ocupe compania americana.
„Propunem un contract in cadrul caruia fermierii vor creste si ingrasa efectivele in fermele lor, animalele ramanand tot timpul in proprietatea noastra”, a mentionat Cotosman.
Locuitorii unor comune din Timis nu doresc ferme pe terenurile lor
In ciuda acestor facilitati, in unele zone din Timis se manifesta o oarecare opozitie fata de intentia americanilor de a infiinta ferme de porci. In comuna Masloc, spre exemplu, un grup de cetateni a protestat impotriva intentiei „Noului Comtim” de a infiinta doua ferme de porci, considerand ca efectele cauzate de dejectiile animalelor asupra mediului vor fi nocive.
Intr-o adresa trimisa Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului, localnicii sustin ca pamantul de pe raza administrativa a comunei nu este potrivit pentru viitoarele obiective si cer autoritatilor de mediu sa nu permita investitia in zona. Primarul comunei, Aurel Mic, a declarat ca localnicii sunt manipulati de trei consilieri, care sunt nemultumiti pentru faptul ca „Noul Comtim” a oferit doar patru locuri de munca.
In schimb, edilul considera ca oamenii nu cunosc beneficiile pe care le poate avea comuna daca se infiinteaza fermele „Noului Comtim”, deoarece Primaria ar incasa sume importante din impozitul pe cladiri si pe teren, cu efecte benefice asupra bugetului local. Referindu-se la acest conflict, Mircea Cotosman, director pentru afaceri corporative al „Noului Comtim”, a spus ca specialistii de la Mediu au facut studii si analize de aproape un an, concluzionand ca investitia poate demara la Masloc.
„Apa si solul nu vor fi afectate de activitatea ulterioara a combinatului de cresterea si procesarea suinelor”, a dat asigurari reprezentantul companiei.
Investitiile „Smithfield” vor creste pana la 850 milioane de dolari
„Smithfield” intentioneaza sa-si majoreze investiile in Romania, intr-un interval de patru-cinci ani, de la 250 milioane dolari la peste 850 mi-lioane dolari si sa reinvesteasca profitul din urmatorii zece ani in unitatile din tara. Compania este, in prezent, cel mai mare crescator de porci si procesator de carne de porc din lume.
Totodata, firma are peste 51.000 de angajati in SUA si in intreaga lume, inclusiv Brazilia, China, Franta, Mexic, Polonia, Romania, Spania si Marea Britanie. In anul fiscal 2005, producatorul a realizat la nivel international vanzari de un miliard de dolari.
Grupul a intrat pe piata romaneasca in 2004, cand a achizitionat societatile „Agrotorvis” si „Comtim Grup”. Compania si-a mai asigurat o participatie de 50 la suta la firma bucuresteana de distributie a produselor alimentare „Agroalim Distribution”, precum si o alta participatie de 50 la suta la depozitul „Frigorifer” din Tulcea.