21.8 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecial500 de titluri de proprietate anulate la Rasova

500 de titluri de proprietate anulate la Rasova

Comisia locala Rasova trebuie sa rezolve, la 15 ani de la emiterea primului act normativ privind proprietatea asupra terenului, problemele create de-a lungul timpului. Situatia mult prea incalcita poate fi rezolvata numai prin anularea a sute de titluri de proprietate. Pe de alta parte, pentru Corbu, fostii proprietari nu pot fi pusi in posesie din cauza neclaritatilor privind proprietatea sau dreptul de administrare a terenurilor.

Actuala conducere a comisiei locale de fond funciar Rasova trebuie sa ia de la capat ce s-a realizat din 1990 si pana in prezent. Pana acum s-au emis aproximativ 1.300 de titluri din cele 1.700 ce trebuie eliberate detinatorilor de terenuri. Administratia locala Rasova, prin comisia locala de fond funciar, trebuie sa reia procedura pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenului. Primarul localitatii considera ca va fi necesara anularea documentelor pentru aproape 500 de beneficiari ai legilor fondului funciar. Fostii primari, ca presedinti ai Comisiei locale, au aplicat legea dupa ureche sau in conformitate cu propriile interese. Din '90 incoace, multe suprafete si-au schimbat proprietarii de cateva ori, fapt ce ingreuneaza si mai mult clarificarea a tot ce tine de aplicarea actelor normative in domeniu.

Acte… suprapuse

O parte din titlurile de proprietate trebuie anulate. Primarul localitatii Rasova a sustinut ca s-au facut masuratori, dar punerea in posesie nu se poate realiza inca. Faptul ca mai multi beneficiari ai legilor pamantului au primit aceleasi suprafete a creat o situatie greu de imaginat. Oamenii nu stiu ce sa mai creada: au titluri de proprietate, dar, peste noapte, au constatat ca trebuie sa imparta ce le apartine si cu altii. Situatia de la Rasova a fost intoarsa pe toate partile. La primaria localitatii nu exista nici un fel de evidenta a titlurilor de proprietate emise pana in… 2005. Pentru clarificare ar fi necesar ca detinatorii sa se prezinte la administratia locala care sa le inregistreze. Lucrurile se complica pentru multi dintre cei care si-au transcris titlurile de proprietate. Astfel de documente se pot anula numai in instanta, dar comisia locala nu poate face ordine daca nu ia totul de la capat. Operatiunea se simplifica daca detinatorii titlurilor de proprietate nu au solicitat prescrierea in baza careia s-a facut intabularea terenului.

Haos in arhiva

Exista consolarea ca ies din discutie intabularile efectuate dupa 2005. S-a facut chiar si un protocol de predare-primire a terenurilor semnat de conducerea Agentiei Domeniilor Statului si Comisia locala de fond funciar. Nu ramane decat sa se treaca la punerea in posesie a beneficiarilor legii. Pe de alta parte, Comisia judeteana de fond funciar nu va adopta nici o hotarare in ceea ce priveste situatia de dinainte de 2005, pana cand administratia locala nu va intocmi o lista cu titlurile ce trebuie anulate si care nici nu sunt in totalitate prinse in evidentele primariei. Or, pentru toata lumea este clar ca vor fi interesate de acest aspect persoanele nedreptatite, in timp ce detinatorii de titluri, carora le convine situatia prezenta, vor refuza sa renunte la terenul care li s-a dat, dar care nu le apartine.

„Cosmarul” Grindu Chituc

Punerile in posesie la Corbu sunt compromise. Dupa ce s-a efectuat intabularea pentru o suprafata de peste 2.000 de hectare, ADS a contestat in instanta actiunea primariei. Problema Grindului Chituc a starnit iar discutii aprinse. Primarul Marian Galbinasu a readus in discutie problema Administratiei Rezervatiei Biosferei „Delta Dunarii” (ARBDD), care nu trebuie sa obstructioneze activitatea de punere in posesie pentru Corbu. Din nou se vorbeste despre competentele ARBDD, careia i s-a cerut avizul cu privire la terenurile incluse in rezervatie si asupra carora nu are drept de proprietate sau administrare. Administratia rezervatiei are ca misiune doar protejarea mediului din zona, dar se opune, prin mijloacele pe care le are la dispozitie, aplicarii legilor fondului funciar.

4.000 de hectare au picat din cer

In conditiile in care ADS nu vrea sa recunoasca intabularea pe Corbu, iar reprezentantii de la Constanta ai institutiei nu fac un pas fara aprobarea conducerii de la Bucuresti, aplicarea legilor proprietatii bate pasul pe loc. Reprezentantii ADS au sustinut ca de la Comisia locala Corbu au primit o solicitare legata de terenurile arabile, nu si pentru cele agricole (din care fac parte terenurile neproductive, viile si livezile), si nu are de gand sa adopte nici o hotarare de validare pentru Corbu pana cand nu se va primi un raspuns de la ARBDD. Primarul Marian Mocanasu se afla intre ciocan si nicovala: presiunea oamenilor, care isi vor pamanturile inapoi, Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatii si institutiile care blocheaza aplicarea legii. Edilul s-a intrebat, retoric, de unde are ADS peste 4.000 de hectare de teren pe care le-a oferit, cu doua luni in urma, spre concesionare! Reprezentantii ADS au primit sarcina sa prezinte un plan cu suprafetele ce urmeaza sa fie concesionate. In acest fel, se va putea vedea daca nu cumva suprafata o include si pe cea intabulata de Primaria Corbu.

Cele mai citite

Economia mondială arată ca în anii 1920, declară șefa Băncii Centrale Europene

Christine Lagarde spune că există paralele între cele două perioade, dar azi avem instrumente să gestionăm schimbările structurale Economia globală se confruntă cu fisuri comparabile...

România obține 1,5 miliarde de euro din Fondul european de Coeziune pentru refacerea zonelor devastate de inundații

Răspunsul de urgență al Comisiei Europene vine cu alocarea a 10 miliarde de euro, jumătate din sumă fiind pentru Polonia Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von...
Ultima oră
Pe aceeași temă