0.4 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăSpecialUCM Reşiţa - 40 de milioane euro, datorie la stat

UCM Reşiţa – 40 de milioane euro, datorie la stat

UCM Reşiţa va trebui să returneze peste 168 milioane lei la buget, după ce Fiscul a descoperit recent că firma nu a respectat graficul de reeşalonare şi scutire de datorii, stabilit în 2006 de AVAS şi Ministerul Finanţelor.

Scandalul de corupţie în care este implicat managementul UCM nu este singura problemă de actualitate a companiei din Reşiţa. Un control al ANAF, finalizat în ianuarie 2010 şi contestat în instanţă de şefii UCM, a scos la iveală că societatea nu a respectat un ordin comun din 2006 al AVAS şi al Ministerului Finanţelor, prin care beneficia de mai multe înlesniri la plata unor datorii la bugetul de stat, dacă îşi achita la zi restul obligaţiilor fiscale.

Cum acest lucru nu s-a întâmplat, inspectorii ANAF au repus în sarcina UCM Reşiţa sumele ce trebuiau să facă obiectul scutirii, în total peste 168 milioane lei, aproape 40 milioane euro. Lor li se adaugă debitele eşalonate, adică alţi peste 2,6 milioane lei.

Curtea de Apel Timişoara a respins pe 10 ianuarie 2011 contestaţia UCM Reşiţa faţă de decizia ANAF, dar o decizie finală este aşteptată de la Curtea Supremă. Unul dintre argumentele invocate în faţa Curţii de Apel Timişoara de către avocaţii UCM Reşiţa a fost incidenţa în cazul acesta al OUG 92/2009 pentru amânarea la plată a obligaţiilor fiscale neachitate la termen ca urmare a efectelor crizei. Magistraţii timişoreni au stabilit însă că ordonanţa nu se poate aplica întrucât se referă la alt tip de datorii, judecătorii arătând că în acest fel şefii UCM Reşiţa sperau să obţină o „dublare” a amânării la plată.

Omul lui Buzăianu, patron la Reşiţa

UCM Reşiţa este controlată de societatea elveţiană INET AG care deţine aproape 60% din acţiunile societăţii. La rândul ei, INET AG are ca patron un contabil elveţian, Beat Eugene Corpataux, potrivit documentelor deţinute de România Liberă. O investigaţie din 2006 a Centrului pentru Jurnalism de Investigaţie arăta legătura dintre Corpataux şi cel mai important „băiat deştept” al afacerilor cu energie, Bogdan Buzăianu. Cei doi au făcut cu schimbul în administrarea societăţii elveţiene Energy Consult, acţionarul majoritar al mai-cunoscutei Energy Holding.

Potrivit unor surse din piaţă, Beat Corpataux nu ar fi altceva decât un interpus al lui Buzăianu în diferite afaceri.

Scutirile

Ordinul comun din 3 aprilie 2006 a fost încheiat de AVAS prin preşedintele de la acel moment Răzvan Orăşanu şi Ministerul Finanţelor Publice, reprezentat de Sebastian Vlădescu. Documentul privea acordarea următoarelor înlesniri pentru UCM Reşiţa: scutirea integrală de plată a obligaţiilor bugetare restante la 31 decembrie 2003, de peste 56,2 milioane lei; eşalonarea pe cinci ani a plăţii, cu şase luni de graţie, a altor obligaţii bugetare restante la 31 decembrie 2003, peste 11,4 milioane lei; scutirea de la plata dobânzilor şi penalităţilor – alţi peste 114 milioane lei.
RETURNĂRI DE TVA

Frauda UCM-Baaklini

Pe 10 februarie a.c. procurorii DNA anunţau trimiterea în judecată a conducerii UCM Reşiţa, formată din preşedintele Consiliului de Administraţie, Adrian Chebuţiu, şi directorul executiv Adrian Preda, împreună cu omul de afaceri libanez Said Baaklini.

Cei doi şefi ai UCM sunt acuzaţi că l-au sprijinit pe Baaklini în tentativa acestuia de a obţine, fraudulos, o returnare de TVA de 60 milioane euro.

Firma Libarom, controlată de Baaklini, a achiziţionat de la UCM Reşiţa patru motoare pe care urma să le exporte în Guineea.

Pentru ca preţul acestora să crească de la 5 la 250 milioane euro, în afacere au fost introduse, ca intermediari, două societăţi controlate de libanez prin interpuşi.

În dosar a fost arestat preventiv şi şeful Administraţiei Domeniilor Portuare din Portul Constanţa.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă