0.4 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăSpecialStatul, zugravul lui Borbely

Statul, zugravul lui Borbely

Procurorii anticorupţie acuză: influenţa ministrului UDMR al Mediului a costat 20.000 euro şi a fost cumpărată de ginerele unui senator PSD, a cărui firmă a primit contracte de zeci de milioane de lei de la Apele Române, instituţie subordonată Ministerului Mediului.

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, ar fi făcut trafic de influenţă în favoarea unei societăţi comerciale din Satu Mare, patronată de Ioan Ciocan, ginerele deputatului PSD de Satu Mare, Gheorghe Ciocan, au declarat pentru România liberă surse judiciare. Prin această practică, SC Lescaci Com SRL, al cărei asociat unic şi administrator este Ioan Ciocan, a obţinut mai multe contracte de la Administraţia Naţională „Apele Române”, instituţie aflată în coordonarea  ministerului condus de Borbely.

Procurorii DNA Oradea se pregătesc să ceară Parlamentului aviz pentru începerea urmăririi penale împotriva lui Borbely pentru trafic de influenţă.

Până atunci însă au fost puşi sub acuzare consilierul personal al ministrului şi Ioan Ciocan, pentru complicitate la cumpărare de influenţă şi cumpărare de influenţă. Potrivit datelor de pe site-ul e-achiziţii.com, firma lui Ciocan, Lescaci Com, a obţinut aproape 50 de contracte de lucrări cu Administraţia Naţională „Apele Române”. „Dacă ne uităm la fluxul contractelor, ai crede că Lescaci e singura firmă din România care ştie să facă lucrări de apărare împotriva inundaţiilor sau lucrări de îndiguire”, au declarat pentru RL surse judiciare.

Preţul lui Borbely

Potrivit DNA, pe 5 iulie, procurorii din cadrul Serviciului Teritorial Oradea al DNA  au dispus începerea urmăririi penale faţă de învinuiţii Ioan Ciocan, asociat unic şi administrator al SC Lescaci Com SRL Negreşti Oaş, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de cumpărare de influenţă, şi Szabolcs Szepessy, consilier personal al ministrului Mediului şi Pădurilor, acuzat de complicitate la infracţiunea de cumpărare de influenţă. Practic, procurorii anticorupţie spun că Szepessy l-a sprijinit pe Ciocan să ajungă la ministrul Borbely pentru ca acesta din urmă să faciliteze mai multe contracte pe bani publici pentru SC Lescaci Com SRL.

De altfel, anchetatorii susţin într-un răspuns adresat presei că influenţa exercitată pe lângă Laszlo Borbely a fost una reuşită, în sensul că ministrul a acceptat să intervină pentru societatea ginerelui deputatului PSD de Satu Mare. Legătura: firma Lescaci a făcut reparaţii în valoare de  aproape 20.000 euro la un apartament deţinut de Laszlo Borbely. „Din rezoluţia de începere a urmăririi penale a rezultat următoarea stare de fapt: în cursul anului 2011, învinuitul Ciocan Ioan, în calitate de reprezentant legal al firmei mai sus menţionate, prin intermediul învinuitului Szepessy Szabolcs, consilier personal al ministrului Mediului şi Pădurilor, a cumpărat influenţa numitului Borbely Laszlo, ministru al Mediului şi Pădurilor, prin efectuarea în folosul acestuia de lucrări de amenajare a unui apartament, lucrări în valoare de aproximativ 20.000 euro, pe cheltuiala societăţii sale.

Lucrările au fost realizate în scopul obţinerii, prin intermediul influenţei de care se bucură ministrul Mediului şi Pădurilor, de contracte cu Administraţia Naţională «Apele Române» (instituţie aflată în coordonarea acestui minister) cât şi pentru a obţine cu prioritate plata unor lucrări contractate anterior cu aceeaşi instituţie publică şi aflate deja în execuţie”, arată DNA într-o comunicare adresată presei. Pe de altă parte, este interesant faptul că în declaraţia de avere a lui Laszlo Borbely acesta din urmă nu figurează ca fiind proprietarul vreunui apartament, în condiţiile în care procurorii DNA spun că firma Lescaci Com ar fi renovat un apartament care ar aparţine ministrului.

Afaceri cu energie

În afară de firma Lescaci, Ioan Ciocan mai deţine, potrivit informaţiilor de la Registrul Comerţului, şi 25% din o altă societate: Romenergy Investment Company SA. Această din urmă firmă a fost înfiinţată în 2005, are sediul în centrul Capitalei, iar obiectul principal de activitate este comercializarea energiei electrice. Asociaţii lui Ciocan în Romenergy sunt Gheorghe Cătănescu, administrator şi acţionar cu 40%, Victor Cătănescu, 5%, Elena Cătănescu, tot 5% (toţi trei din Strehaia), şi Dragoş Ioan, din Certeze – Satu Mare, cu 25%. 

Contracte în toată ţara

Potrivit e-achiziţii.com, SC Lescaci Com a avut contracte cu aproape toate filialele judeţene ale Administraţiei Naţionale „Apele Române”. Astfel, ultima lucrare primită a fost cea de realizare a unui polder (porţiune joasă de uscat smulsă mării sau unui lac maritim prin îndiguire şi drenare – n.r.) pe râul Bahlui, aval şi amonte de localitatea Podu Iloaiei. Valoarea lucrării depăşeşte 41,6 milioane lei şi a fost atribuită la 30 iunie a.c. de Administraţia Bazinală de Apă Prut Bîrlad. Un alt contract primit a fost cel de execuţie lucrări la investiţia „Lucrări de apărare împotriva inundaţiilor în bazinul hidrografic Casimcea” – Constanţa, atribuit pe 16 februarie de Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral.  Valoarea: aproape 20 milioane lei. Tot firma lui Ciocan urmează să execute lucrările necesare pentru realizarea obiectivului de investiţii „Reducerea gradului de risc la inundaţii pe râul Bistriţa, sector Borca-Poiana Teiului, judeţul Neamţ” atribuit pe 1 februarie de Administraţia Naţională „Apele Române” – Administraţia Bazinală de Apă Siret.  Valoarea câştigătoare: 29 milioane lei.

Cine l-a turnat

Surse judiciare spun că există indicii clare referitoare la implicarea ministrului Mediului. Până acum ar fi fost audiaţi de procurori atât funcţionari de la direcţiile din cadrul Administraţiei „Apele Române”, cât şi  muncitorii care au lucrat la apartamentul lui Borbely. De asemenea, din interceptarea unor convorbiri ar rezulta traseul traficului de influenţă. O altă serie de probe ar fi  reprezentată de documentele şi mijloacele informatice ridicate de anchetatori luni, în timpul unor percheziţii la domiciliile şi birourile administratorului Ioan Ciocan şi ale consilierului Szepessy Szabolcs. Surse judiciare spun că ancheta ar fost demarată în urma unei sesizări venite de la „Apele Române”. #Ondine Gherghuţ                                 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă