0.4 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăSpecialSeismul Anversa: Adjunctul Finanţelor Publice şi încă trei subordonaţi, arestaţi

Seismul Anversa: Adjunctul Finanţelor Publice şi încă trei subordonaţi, arestaţi

Curtea de Apel Alba Iulia a dispus în această dimineaţă la ora 7 arestarea preventivă pentru 29 de zile a adjunctului Finantelor Publice Alba Iulia, Ioan Dobra si a incă trei subordonaţi  Dorin Conţan, Ioan Sârbu şi Ioan Ispas. Procurorii DIICOT spun ca toţi patru au sprijinit gruparea infractionala a afaceristului italian Luca Anversa, un personaj extrem de controversat, patron al unei firme de constructii foarte cunoscute in zona Ardealului.

Anchetarea unui om de afaceri italian are efect de domino printre înalţi oficiali din Finanţele Publice, Barou, Primărie şi SIE, suspectaţi de legături cu un grup infracţional. În schemă apare şi numele lui Ioan Dobra, fratele unui senator PDL, şi director-adjunct al Finanţelor Publice Alba. Dobra şi alţi trei inspectori au fost reţinuţi aseară.

Directorul adjunct al Direcţiei Finanţelor Publice Alba (DFP), Ioan Dobra, şi alţi cinci inspectori fiscali sunt suspectaţi de apartenenţă la un grup infrac-ţional constituit de omul de afaceri italian, Luca Anversa, patronul unei firme de construcţii, SC Pomponio, cu un portofoliu bogat de afaceri în zona Ardealului. Toţi şase au fost duşi ieri la audieri de procurorii DIICOT. În ceea ce-l priveşte pe adjunctul DFP, acesta este fratele senatorului PDL de Alba, Nicolae Dobra.

Operaţiunea este doar ultima dintr-un lung şir de anchete declanşate de procurorii români şi care au avut ca obiect modul în care s-au derulat afacerile din ţara noastră ale lui Luca Anversa. Procurorii DIICOT susţin că Anversa şi alţi trei parteneri de-ai săi au folosit firme interpuse pentru a nu achita taxe şi impozite, valoarea prejudiciului fiind estimată la 2,2 milioane lei.

Inspectorii-consultanţi

Angajaţii de la Finanţe, spun procurorii, în loc să îşi desfăşoare activitatea de control, se transformaseră în adevăraţi consultanţi pentru firmele grupării lui Anversa, iar Ioan Dobra se afla în conflict de interese. Auditarea uneia dintre firmele administrate de acoliţii lui Luca Anversa a fost realizată printr-o societate la care acţionar era soţia adjunctului, iar misiunile de audit au fost efectuate efectiv de fiul său.

Primele probleme pentru Anversa începeau încă din octombrie 2010 când procurorii DIICOT Alba Iulia au obţinut arestarea a peste zece membri ai unei grupări interlope conduse de Teodor Şchiop. Ancheta a scos la iveală faptul că din grupare făcea parte şi un fost ofiţer SIE, Claudiu Vulpe, cunoscut drept „Fox”, omul de legătură dintre Şchiop şi omul de afaceri italian. Luca Anversa a apelat la gruparea lui Şchiop pentru a recupera datorii de la mai multe societăţi. În februarie a.c., Anversa a fost trimis în judecată de DIICOT Alba Iulia pentru şantaj şi instigare la şantaj. Surprinzător, Anversa a scăpat atunci de arest preventiv. A făcut ulterior un denunţ la DNA Alba Iulia împotriva mai multor persoane, printre care şi Claudiu Vulpe, Doina Scutea (decanul Baroului Alba), şi Ştefan Bogin (fost director al DFP Alba Iulia). Potrivit DNA, în acest din urmă dosar Doina Scutea ar fi trebuit să „aranjeze” un proces în urma căruia Ştefan Bogin să revină la conducerea Finanţelor Publice din localitate. Pentru că i-a făcut legătura lui Bogin cu Doina Scutea, Claudiu Vulpe i-a cerut lui Bogin tratamente preferenţiale pentru firmele în care avea interese.

Mai nou, DNA îl suspectează pe Luca Anversa şi pe un apropiat al acestuia, Giovani Saviatore, că ar fi apelat la fostul ofiţer SIE, Claudiu Vulpe, pentru a le facilita obţinerea unor avantaje în relaţia cu Primăria Alba Iulia. Datele apar într-un dosar penal disjuns din cel în care a fost trimis în judecată decanul Baroului Alba Iulia. Anversa şi Saviatore sunt suspectaţi de cumpărare de influenţă, fostul ofiţer SIE de trafic de influenă pe lângă „funcţionari cu atribuţii de control”, iar angajaţii municipalităţii de luare de mită.

Afaceri cu primăria

Omul de afaceri italian Luca Anversa a reuşit, imediat după venirea în România, să devină asociat cu importanţi oameni de afaceri din zonă. Spre exemplu, Anversa a fost asociat până în 2010 cu Raul Petru Ciurtin, unul dintre cei doi acţionari ai Albalact, în firma Seal Park. Pe de altă parte, SC Pomponio, societatea controlată de Luca Anversa, semna, în 2008, cu municipalitatea, primele contracte pentru Zona de Dezvoltare Economică Alba Iulia. Pomponio are puncte de lucru în Sebeş, Cluj, Simeria şi Turda.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă