Şeful Departamentului Legislativ al Camerei Deputaţilor, Nicolae Vasilescu, având statut de înalt funcţionar public, a fost trimis în judecată de către procurorii DNA – Serviciul Teritorial Constanţa pentru comiterea infracţiunii de trafic de influenţă.
Potrivit unui comunicat al DNA, în acelaşi dosar au mai fost deferiţi justiţiei, pentru aceeaşi infracţiune, Eugeniu Mija, în stare de arest preventiv, şi Realini Lupşa, persoane fără calitate specială.
În noiembrie 2011, Mija Eugeniu, Lupşa Realini şi Vasilescu Nicolae, au pretins de la reprezentantul legal al unor societăţi comerciale (care are calitatea de denunţător) suma de 2.000.000 RON, reprezentând 40% din valoarea totală a unor lucrări de construcţii efectuate în anii 2008 şi 2009 de firmele societăţii în beneficiul a cinci primării din judeţul Constanţa.
Banii au fost pretinşi pentru ca cei trei să intervină pe lângă persoane cu funcţii de decizie din cadrul Consiliului Judeţean Constanţa şi pe care să îi determine să dispună achitarea către firmele denunţătorului a datoriei primăriilor respective, în sumă totală de 5.000.000 RON. Suma de 2.000.000 RON urma a fi împărţită între Vasilescu, Mija şi Lupşa după recuperarea efectivă şi în tranşe a datoriilor respective.
De asemenea, la data de 10 ianuarie 2012, Mija Eugeniu a pretins de la aceeaşi societate comercială suma de 20.000 de euro, pe care ulterior a redus-o la 15.000 de euro, pentru a interveni pe lângă preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa şi pentru a-l determina pe acesta să deblocheze fondurile necesare achitării aceloraşi datorii către firmele denunţătorului.
La data de 6 februarie 2012, Mija Eugeniu a fost surprins în flagrant primind de la denunţător suma de 15.000 de euro, moment în care procurorii au procedat la constatarea infracţiunii.
La data de 7 februarie 2012, Tribunalul Constanţa a dispus arestarea preventivă a lui Mija Eugeniu pe un termen de 29 de zile, măsură ce a fost prelungită. Faţă de Lupşa Realini, procurorii au dispus măsura obligării de a nu părăsi ţara pe un termen de 30 de zile, interdicţie ce a fost prelungită.
La instrumentarea acestui dosar, procurorii au colaborat cu ofiţeri din cadrul M.A.I. – Serviciul de Informaţii şi Protecţie Internă Constanţa şi Direcţia Generală Anticorupţie – Serviciul Constanţa.
Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Constanţa.