Din februarie anul acesta, Livia Doina Stanciu, noul preşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, a dat un ordin prin care a sistat plata indemnizaţiilor de conducere către foştii preşedinţi, vicepreşedinţi şi şefi de secţii. Lunar, această indemnizaţie de conducere era în jurul sumei de 1.500 de lei de persoană, variaţiile fiind în funcţie de poziţia ocupată şi de vechime.
După circa o lună, probabil când şi-a încasat venitul lunar diminuat, judecătoarea Lidia Bărbulescu, fostă vicepreşedinte al Înaltei Curţi şi fostă preşedintă a Consiliului Superior al Magistraturii, a contestat ordinul la colegiul de conducere al instituţiei, cerând banii înapoi. Mai mult, doamna Bărbulescu ar fi încercat să-i convingă şi pe alţi foşti şefi să-i urmeze exemplul. Spre exemplu, doamna Gabriela Bârsan, fostă şefă a Secţiei Contencios, ne-a confirmat că a primit un astfel de mesaj de la Lidia Bărbulescu, dar că nu l-a urmat. Lidia Bărbulescu a refuzat să ne explice de ce crede că i se cuvine indemnizaţia deşi nu mai are funcţie de conducere, după cum ne-a transmis Georgeta Barbălată, purtătorul de cuvânt al Înaltei Curţi.
Colegiul de conducere al ICCJ, arbitrul „războiului”
După depunerea contestaţiei, a urmat un fel război între Lidia Bărbulescu, pe de o parte, şi preşedintele Înaltei Curţi, pe de alta, arbitrul fiind colegiul de conducere.
Citeşte şi ŞOCANT. Un magistrat legalizează conflictul de interese
La o primă şedinţă a Colegiului s-ar fi hotărât că plata sau interdicţia plăţii indemnizaţiilor de conducere ţin strict de competenţa preşedintelui ICCJ şi că petiţia Lidiei Bărbulescu ar fi tardivă (hotărârea de suspendare a plăţilor s-a luat pe 9 februarie, iar contestaţia a fost depusă la 7 martie, depăşind termenul de 15 zile, spun surse judiciare). Atunci, Lidia Bărbulescu ar fi făcut o nouă contestaţie în baza legii contenciosului administrativ, cerând colegiului de conducere repunerea în termen a cererii sale. Solicitarea Lidiei Bărbulescu ar fi fost dezbătută la vreo trei şedinţe ale colegiului de conducere al ICCJ, în funcţie de artificiile juridice invocate. Soluţia finală din 9 aprilie, luată cu majoritatea membrilor colegiului, stabilea că singurul abilitat să hotărască este ordonatorul de credite, respectiv preşedintele Înaltei Curţi. Dacă doreşte să continue războiul pentru a-şi obţine din nou indemnizaţia, Lidia Bărbulescu poate face contestaţie la instanţa de judecată a Secţiei Contencios de la Înalta Curte, spun sursele noastre.
„Tupeul şefilor Înaltei Curţi de sub patronajul lui Ion Iliescu, fără margini”
La Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, din anul 2003 fostul preşedinte Nicolae Popa, numit de ex-preşedintele Ion Iliescu, a instituit plata indemnizaţiilor de conducere chiar şi după ce beneficiarii nu mai deţineau astfel de funcţii.
„Tupeul şefilor Înaltei Curţi de sub patronajul ex-preşedintelui Ion Iliescu şi al ex-premierului Adrian Năstase era fără margini. Şi-au permis să dea un ordin prin care să încaseze toată viaţa o indemnizaţie chiar dacă nu mai munceau pentru ea. Mai mult, când ieşeau la pensie, suma intra în calcul pentru că atunci pentru judecători regula era să încaseze 80% din ultimul venit lunar”, ne-a declarat un magistrat care a promovat de curând la Înalta Curte.
Cine a beneficiat de bani
Lidia Bărbulescu a beneficiat de plata acestei indemnizaţii „ilegale” în perioada 16.09.2010-01.02.2012. Au mai beneficiat de indemnizaţii de conducere până la pensionare (când a intrat în baza de calcul) magistraţii: Ruxandra Neagu, în perioada 22.11.2003-01.11.2006; Dragoş Antoniu Ioan Bărcănescu în perioada 01.05.2005-16.12.2010; Gabriel Ionescu în perioada 15.12.2004-01.10.2011; Anton Pandrea în perioada 04.08.2011-01.10.2011; Florin Costiniu în perioada 01.04.2010-12.04.2010. Lista magistraţilor şi perioadele în care au beneficiat de indemnizaţii ne-au fost furnizate de biroul de presă al ICCJ.
Menţionăm că beneficiarii Florin Costiniu şi Anton Pandrea s-au pensionat după ce au fost acuzaţi de corupţie, fiind puşi sub învinuire de DNA. Mai amintim că venitul lunar al unui judecător la Înalta Curte depăşeşte 10.000 de lei, aceştia fiind printre cei mai bine plătiţi bugetari.
Livia Stanciu, preşedinte ICCJ : „Este profund ilegal”
Livia Doina Stanciu, preşedin-tele ICCJ, ne-a confirmat că a decis să sisteze plăţile pentru magistraţii care nu mai deţin funcţii. „Imediat ce am luat la cunoştinţă de faptul că foştii preşedinţi, vicepreşedinţi şi preşedinţii de secţie încasează indemnizaţia de conducere, am semnat ordinul 47 din 9 februarie 2012 ca aceste indemnizaţii să nu se mai plătească”. Potrivit preşedintelui ICCJ „Este profund ilegal ca persoane care nu mai ocupă funcţii de conducere la Înalta Curte să primească în continuare indemnizaţiile de conducere”.
Livia Stanciu ne-a mai spus că doamna Lidia Bărbulescu „n-are decât să conteste ordinul meu la instanţa de judecată, în baza legii 554, aşa cum şi-a precizat ea a doua cerere”.
Cine a judecat contestaţia Lidiei Bărbulescu
Membrii Colegiului de conducere de la Înalta Curte care au judecat contestaţia Lidiei Bărbulescu sunt: Livia Doina Stanciu – preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie; Rodica Aida Popa – vicepreşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie; Ionuţ Matei – judecător la Secţia Penală; Iulian Dragomir – judecător la Secţia Penală; Vasile Alixandri – judecător la Secţia Penală; Ionel Barbă – judecător la Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal; Eugenia Marin – judecător la Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal; Cristina Tarcea – judecător la Secţia I Civilă; Doina Popescu – judecător la Secţia I Civilă; Nela Petrişor – judecător la Secţia a II-a Civilă; Marian Budă – judecător la Secţia a II-a Civilă. Hotărârea s-a luat cu majoritate de voturi, ceea ce înseamnă că sunt membri ai Colegiului de conducere care cred că plata indemnizaţiei de conducere este LEGALĂ şi după expirarea sau pierderea funcţiei.