13.5 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialPercheziţii în patru judeţe la o reţea de traficanţi de medicamente. Din...

Percheziţii în patru judeţe la o reţea de traficanţi de medicamente. Din grupare fac parte cadre medicale

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism- DIICOT – Biroul Teritorial Maramureş au efectuat un număr de 29 percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Maramureş, Bihor, Mureş şi Ilfov, în cadrul unei acţiuni de destructurare a unei grupări infracţionale, specializată în infracţiuni de înşelăciune, fraudă informatică, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals informatic, evaziune fiscală şi spălare de bani, potrivit unui comunicat DIICOT, remis România liberă.

Potrivit procurorilor, există suspiciunea că, suspecţii, administratori de societăţi comerciale cu obiect de activitate în domeniul farmaceutic, precum şi cadre medicale – medici şi asistente medicale, s-au constituit într-un grup infracţional organizat având drept scop efectuarea de tranzacţii comerciale ilicite în vederea prejudicierii bugetului de stat al Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate, se arată în comunicatul DIICOT.

Procurorii au constatat că, în perioada 2012 – 2013, membrii grupării au decontat mai multe tranzacţii fictive, iar în vederea disimulării provenienţei reale a sumelor, au creat circuite comerciale fictive prin interpunerea unor societăţi comerciale-fantomă cu sediul în Bucureşti şi în jud. Bihor.

Citeşte şi: Mureş: Zeci de percheziţii într-un caz de evaziune fiscală prin achiziţii intracomunitare

Tranzacţiile comerciale suspecte constau atât în achiziţii, cât şi în livrări reciproce de produse farmaceutice, acestea având rolul de a crea mecanismul de spălare a banilor proveniţi din prejudicierea bugetului de stat şi care erau împărţiţi între membrii grupării.

Cantităţi importante de medicamente erau achiziţionate fără documente legale de provenienţă (fiind vorba despre produse cu preţuri ridicate, din domeniul oncologic ori hematologic), erau introduse în societăţile comerciale suspecte pe baza unor acte false pentru a asigura aparenţa unei evidenţe contabile legale, după care se obţineau sume mari de bani prin decontare la Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate.

Stocul medicamentelor respective era apoi scos din farmaciile în cauză fără nici un act justificativ şi transportat altor membri ai grupului infracţional din ţară, pentru a fi reintroduse în circuitul comercial încă o dată, urmărindu-se din nou decontarea lor prin aceleaşi metode. În acest sens au fost implicate firmele din jud. Bihor şi jud. Ilfov, arată procurorii DIICOT.

În urma percheziţiilor, au fost depistate sute de cutii medicamente fără documente legale de provenienţă , precum şi peste 80.000 de dolari.

Cele mai citite

Elena Lasconi promite transparență totală privind cheltuirea banilor Administraţiei Prezidenţiale

Preşedintele USR, Elena Lasconi, a declarat miercuri că, dacă va câştiga alegerile, va face publice toate cheltuielile Administraţiei Prezidenţiale şi va diminua bugetul acestei...

Derby-ul serii în Liga Campionilor la fotbal: Manchester City- Inter Milano 0-0

Manchester City şi Inter Milano au remizat, 0-0, miercuri seara, pe City of Manchester Stadium, în prima etapă a noului format al Ligii Campionilor...

Germania a suspendat exporturile de armament către Israel

O sursă apropiată ministerului a citat un oficial guvernamental de rang înalt care a declarat că a oprit activitatea de aprobare a licențelor de...
Ultima oră
Pe aceeași temă