0.4 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăSpecialIoan Niculae, primele acuzaţii oficiale

Ioan Niculae, primele acuzaţii oficiale

Omul de afaceri Ioan Niculae , patronul InterAgro, a fost citat pentru a se prezen-ta astăzi în faţa procurorilor DIICOT (Investigarea Criminalităţii Organizate) în dosarul de subminare a economiei naţionale în care sunt cercetate 40 de per-soane, printre care fosta şi actuala conducere Romgaz, precum şi mai mulţi se-cretari de stat din Ministerul Economiei, au declarat pentru RL surse judiciare.

 

Astăzi şi mâine sunt aşteptate la DIICOT ultimele cinci persoane învinuite de procurori în dosarul gazelor.

Potrivit aceloraşi surse, lui Niculae i se vor aduce la cunoştinţă acuzaţiile, firmele sale fiind principalele beneficiare ale măsurilor nelegale luate de şefii Romgaz şi de doi foşti miniştri ai Economiei, Varujan Vosganian şi Adriean Videanu. Mai exact, procurorii DIICOT spun că cele şase combinate chimice deţinute de Niculae ar fi luat ilegal de la stat gaz la preţ preferenţial. 

Afacerea a început în perioada 2006-2008, când ministru al Economiei era Varujan Vosganian, care a aprobat, semnat şi susţinut în Guvern, alături de trei secretari de stat, şase ordine cu privire la reducerea comercială pentru Interagro. Aceste ordine ministeriale au fost astfel întocmite încât Interagro să se plieze cu prioritate pe condiţiile impuse, au declarat pentru RL surse judiciare.

De altfel, presimţind parcă faptul că urmează să răspundă în faţa procurorilor, în ultimele zile Vosganian este într-o campanie de imagine puternică, susţinându-şi nevinovăţia pe toate posturile de televiziune. Mai mult, fostul ministru cere să fie audiat de procurorii DIICOT doar în compania premierului Emil Boc şi a preşedintelui Traian Băsescu.

În ceea ce priveşte situaţia din dosar, în urma anchetei procurorilor a rezultat că InterAgro a primit gaze din producţia internă a Romgaz, deci la preţuri foarte mici, deşi avea datorii la companie de 541.138.399 milioane lei.

Şi Adriean Videanu, ministrul Eco–nomiei între 2008 şi 2010, a apro–bat şi susţinut în Guvern, ală–turi de secretarul de stat Tudor Şerban, două memorandumuri, prin care a continuat politica de reduceri la vânzarea gazului către Inter-Agro, deşi firma lui Ioan Niculae avea deja datorii uriaşe, eşalonate şi reeşalonate.

Pentru a face faţă, Romgaz a trebuit să cum–pere gaze de la Petrom, o societate privată, şi să apeleze la depozitele strategice. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă