23.5 C
București
marți, 17 septembrie 2024
AcasăSpecialDosarul judecatoarei Barsan de la ICCJ: DNA a inceput prezentarea materialelor de...

Dosarul judecatoarei Barsan de la ICCJ: DNA a inceput prezentarea materialelor de urmarire penala. Urmeaza trimiterea in judecata.

Judecătoarea Gabriela Bîrsan – fosta preşedintă a Secţiei de contencios administrativ a Înaltei Curţi – s-a prezentat, vineri, la Direcţia Naţională Anticorupţie, unde procurorii i-au  prezentat toate materialele de urmarire penala din dosarul în care este învinuită de trafic de influenţă. Dupa aceasta procedura urmeaza trimiterea in judecata, sustin surse judiciare.

 Potrivit rezoluţiei de începere a urmăririi penale, în perioada mai 2010 – mai 2011, învinuitele Bîrsan Gabriela Victoria, pe atunci sefa Sectiei Contencios la Inalta Curte de Casatie si Justitie, şi Puşoiu Iuliana, judecatoare la aceeasi sectie,  au primit, în mod repetat, de la învinuiţii Claudia Gherbovan Silinescu ( avocata) şi Gabriel Chiriac ( om de afaceti), diferite foloase reprezentând bijuterii, contravaloarea unor bilete de avion şi plata cazării pentru diferite deplasări în străinătate, suportarea cheltuielilor ocazionate de organizarea unor petreceri la restaurant, asigurarea folosinţei gratuite a unui apartament situat în Paris-Franţa. Foloasele respective au fost primite în schimbul facilitării soluţionării favorabile a unor dosare aflate pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Secţia de contencios administrativ şi fiscal, sustine DNA. Ele au fost acuzate de trafic de influenta.

Dupa obtinerea unor mandat de la CSM si  Inalta Curte, procurorii au facut perchezitii la toti suspectii, inclusiv la domiciliul judecatorei Gabriela Barsan. Ulterior, judecatoarea Barsan a facut uz de dreptul ei la imunitate   deoarece sotul ei  este judecator la Curtea Europeana a Drepturilor Omului. Un judecator CEDO nu poate fi perchezitionat, retinut, arestat  fara avizul special al CEDO , aviz obtinut in acest caz prin ridicarea imunitatii lui Corneliu Barsan. În urma constituirii  dosarului impotriva sotiei sale, judecătorul Corneliu Bîrsan nu a mai intrat să judece cauze privind România.

 In decizia CEDO se mai  preciza ca ridicarea imunităţii nu se aplică retroactiv, astfel că percheziţia efectuată de procurorii DNA la domiciliul judecătoarei este nulă, motiv pentru care procurorii n-au mai putut folosi probele gasite la domiciliul sotilor Barsan. Aplicarea regulilor imunitatii diplomatice au impus anularea actele de urmărire penală în cazul judecătoarei Gabriela Bîrsan si refacerea lor,   procurorii folosind alte mijloace de probă în acest caz.

În dosar, in afara de judecatoarele Gabriela Barsan si Iuliana Pusoiu,  mai erau vizaţisub aspectul savarsirii infractiunilor de favorizarea infractorilor si divulgare de informatii secrete  judecătoarea Corina Corbu, de la Secţia de contencios a ICCJ (o apropiată a familiei Bîrsan), şi judecătorul Anton Pandrea, fostul şef al Secţiei penale a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi fost preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturi, acum pensionar.

 RL a publicat in exclusivitate ca judecătorul Anton Pandrea i-ar fi comunicat Corinei Corbu faptul că s-a emis mandat de interceptare în cazul judecătoarelor Gabriela Bîrsan şi Iuliana Puşoiu, la solicitarea DNA. Corina Corbu ar fi transmis acesata informatie celor urmarite de DNA.

In acest dosar a inceputin aceasta  saptamana  prezentarea materialelor de urmarire penala pentru invinuitii Gabrile Barsan (judecator), Iuliana Pusoiu (judecator), sub aspectul savarsirii infractiunii de trafic de influenta;  Claudia Gherbovan Silinescu, (avocat), în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de cumpărare de influenţă şi Gabriel Chriac, om de afaceri, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de cumpărare de influenţă. Nu s-au facut publice solutiile in cazul judecatorilor Pandrea si Corbu.

Daca invinuitii nu vor mai cere administrarea de probe in aparare, urmeaza trimiterea lor in judecata prin rechizitoriu, spun surse judiciare.

Cele mai citite

Debitul Dunării se va dubla în zilele următoare

Dunărea a ieșit din matcă la Viena și sunt în pericol locuințe și din Budapesta Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a transmis...

Raed Arafat dă explicații despre posibilitatea unui sistem de tip Ro-Alert la cutremure

Şeful Departamenului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a declarat, luni, că nu se vor da mesaje de tip Ro-Alert la cutremure până...

Noua Comisie Europeană: Lupte politice, demisii surprinzătoare și acuzații de inechitate de gen în echipa Ursulei von der Leyen

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va prezenta marți, la Strasbourg, noua echipă de comisari și distribuirea portofoliilor acestora, după săptămâni de negocieri...
Ultima oră
Pe aceeași temă