Şeful DIICOT, Codruţ Olaru, a susţinut o declaraţie de presă privind dosarul penal al deputatului Mihail Boldea în care a oferit detalii despre fuga acestuia şi a explicat de ce autorităţile nu ştiu încă în ce ţară se află.
„Vreau să exclud orice complicitate între autorităţile române sau procurorii DIICOT şi deputatul Mihail Boldea. S-a vehiculat ideea că ne-am permis că omitem informarea Camerei Deputaţilor despre posibilitatea ca Mihail Boldea să părăsească ţara, a declarat şeful DIICOT, Codruţ Olaru.
Toate audierile s-au făcut exclusiv la nivelul DIICOT Galaţi”, a declarat Codruţ Olaru.
Conform declaraţiilor şefuluI DIICOT, pe data de 17 martie, instanţa a dispus măsuri preventive, iar pe data de 19 martie, DIICOT a solicitat învuviinţarea percheziţiei şi reţinerii inculpatului. Pe data de 20.03, DIICOT a obţinut acest aviz, în jurul orei 17, după care s-a procedat la darea în consemn a reţinerii inculpatului. Existau elemente suficiente pentru procurori de a continua investigaţia penală.
Pe 21 martie, la orele 14, procurorii au înciviinţat efectuarea unor percheziţii care s-au realizat în cursul acestor dimineţi.
„Primele informaţii despre plecarea din ţară a lui Mihail Boldea au apărut din partea unei surse umane, apoi prin intermediul relaţiilor cu Turcia. În acest moment, nu vă putem certicica unde se află inculpatul”, a declarat Codruţ Olaru.
„Reţinerea noastră ar fi creat un tratament de sancţionare injust faţă de toţi membrii grupului. Sustragerea inculpatului de la urmărirea penală nu înseamnă încetarea urmăririi penale. Fiind vorba despre o infracţiune de prejudicii, preocuparea primordială este şi cea a recuperării prejudiciilor”, a continuat şeful DIICOT, care a declarat că DIICOT va indisponibiliza tot ce înseamnă imobil şi conturi bancare.
„Ca si concluzie, la acest moment, cadrul legal în materie, şi mă refer la procedura specială vizând demnitarii, generază un vid legislativ care lasă neacoperite măsurile preventive cerute de procurori”, a declarat Codruţ Olaru.
„Rezultatele percheziţiilor de astăzi sunt nespectaculoase din punct de vedere probator (…). Este un eveniment nefericit, dar DIICOT este o structură de investigaţie, şi nu una de informaţie care să poată monitoriza ieşirea sau intrarea în ţară a unor persoane(…). Acesta este cadrul legal pe care ni-l oferă legislaţia în vigoare. Vidul legislativ trebuie urgent modificat”, a declarat şeful DIICOT, care nu a putut confirma zvonurile conform cărora Mihail Boldea se află în Kenya.
„Dacă faţă de liderul grupului am fi instituit obligaţia de a nu părăsi ţara, ar fi trebuit să punem aceeaşi interdicţie tuturor celorlalţi membri ai grupului. Pe data de 17.03 a părăsit teritoriul României. Pe data de 18.03 a părăsit teritoriul Turciei (…). Noi sperăm şi credem că este doar un intertip al inculpatului de a evita starea de arest, şi nu cercetarea penală în sine”, a continuat Codruţ Olaru.
Şeful DIICOT a exclus posibilitatea existenţei unei trădări din partea Serviciului de Informaţii, declarând că DIICOT cooperează în mod corect cu acesta.
Inculpatul a fost monitorizat între 16 martie şi 21 martie. Conform DIICOT, nici un indiciu nu a condus la o astfel de posibilitate, că ar fi fugit din ţară.
„Răspunsul la întrebarea dacă Boldea a plecat împreună cu cineva ţine de date din anchetă pe care nu le putem dezvălui (…). Am blocat mare parte din conturile pe care le deţine la această dată. Speranţa noastră este că nu are resurse pentru a împiedica ancheta (…). Casa în care locuieşte a fost înstrăinată în mod formal şi categoric tatălui său în urmă cu o lună”, a declarat Codruţ Olaru în cadrul conferinţei de presă.
Firul evenimentelor
Pe 16.03 Boldea a fost audiat la DIICOT Galaţi şi nu a vrut să facă declaraţii.
Pe 17.03, parte din membrii grupului infracţional coordonat de Bolde au fost arestaţi.
Pe 19.03 DIICOT solicită ridicarea imunităţii parlamentare.
Pe 20.03 ora 17.00 Camera Deputaţilor a avizat reţinerea şi arestarea lui Boldea. La ora 19:00 DIICOT l-a dat pe Mihail Boldea în consemn la frontieră.
Primele informaţii oficiale despre plecarea lui Boldea din ţară s-au obţinut miercuri, 21 martie, ora 15:00. Apoi, omologii din Turcia au anunţat autorităţile române la ora că Boldea se află pe teritoriul său. Tot miercuri, ora 16.35 DIICOT a obţinut informaţii de la omologii din Turcia că Boldea Mihail a părăsit această ţară la data de 18 martie ora 21.03 de pe aeroportul Ataturk unde s-a îmbarcat spre o destinaţie necunoscută. La această oră magistraţii de la Înalta Curtea judecă solicitarea DIICOT pentru un mandat internaţional de arestare.