5.2 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024
AcasăSpecialCSM a DEVANSAT termenul de aviz pentru numirea procurorilor şefi, la cererea...

CSM a DEVANSAT termenul de aviz pentru numirea procurorilor şefi, la cererea lui Victor Ponta. Vezi explicaţia lui Hăineală

UPDATE: Preşedintele CSM, Oana Schmidt-Hăineală, a explicat, miercuri, că Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât devansarea termenului de aviz pentru numirea procurorilor şefi pentru că toate documentele necesare au fost primite încă din cursul zilei de marţi.

Totodată, Hăineală a subliniat că CSM, prin decizia devansării, a respectat şi exigenţele Comisiei Europene.

Citeşte şi Oana Schmidt-Hăineală, despre devansarea avizului pentru procurorii şefi: În decizia noastră am respectat şi exigenţele Comisiei Europene

_ _ _ _

UPDATE: Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a devansat termenul de aviz pentru numirea procurorilor şefi, la cerea premierului Victor Ponta, interimar la Ministerul Justiţiei, potrivit unui comunicat al CSM remis România liberă.

Astfel, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât, în şedinţa de miercuri, cu unanimitate de voturi, modificarea calendarului de desfăşurare a activităţilor prevăzute în procedura de avizare a propunerilor ministrului justiţiei pentru funcţiile de conducere la PÎCCJ, DNA ŞI DIICOT, se arată în documentul citat.

Vezi AICI Comunicatul CSM

Propunerile sunt:

Laura Codruţa Kovesi (fost procuror general al Romaniei) a fost propusă pentru funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), iar Tiberiu Niţu  (fost prim adjunct al procurorului general, respins de presedintele tarii la prima runda de propuneri) a fost propus ca procuror general al Parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Pe lista propunerilor mai sunt Bogdan Licu pentru postul de prim-adjunct al procurorului general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Codruţ Olaru ca adjunct al procurorului general al Parchetului, Alina Bica pentru funcţia de procuror şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) şi Giorgiana Elena Hosu ca adjunct al procurorului şef al DIICOT.


// <![CDATA[
www_server_root = 'http://worker.contentchannel.ro/player';
if(typeof flowplayer == 'undefined') {
document.write('’);
document.write(”);
}
var domain = document.domain;
var domain_split = domain.split(‘.’);
var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1];
document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_max/06410abb3dc86e92699437c57ef1ede3/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));
// ]]>


content channel

Noul program al audierilor la CSM  a procurorilor şefi propuşi de Victor Ponta:

10 aprilie-30 aprilie – punerea în dezbatere publică a proiectelor de management şi efectuarea verificărilor asupra candidaturilor

7 mai – analiza rezultatelor demersului anterior

8 mai – intervievarea candidaţilor pentru funcţiile de procuror general, prim-adjunct al procurorului general şi adjunct al procurorului general din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie

9 maiintervievarea candidaţilor pentru funcţiile de procuror-şef al DNA, procuror –şef şi adjunct al procurorului –şef  din cadrul DIICOT

10 mai  – transmiterea avizelor către Ministerul Justiţiei

„Decizia Secţiei pentru procurori a fost luată în considerarea faptului că documentaţia ce trebuie să însoţească propunerile formulate de ministrul justiţiei a fost transmisă anterior datei de 30.04.2013.

De asemenea, Secţia pentru procurori a avut în vedere exigenţele exprimate constant de Comisia Europeană privind asigurarea condiţiilor de transparenţă şi dezbatere publică a proiectelor de management depuse de candidaţi într-un interval de timp suficient..În acest sens, Secţia  a apreciat ca – pentru identitate de tratament –perioada aferentă acestei etape să fie identică cu cea din procedura anterioară”, se mai arată în comunicatul CSM.

Citeşte şi LOVITURĂ de TEATRU. Ponta îşi asumă numirea procurorilor şefi: Kovesi, propusă la conducerea DNA, iar Niţu la Parchetul General

_ _ _ _

UPDATE: Consiliul Superior al Magistraturii a primit de la premierul Victor Ponta, ministru interimar al Justiţiei, documentele celor şase candidaţi propuşi pentru funcţiile de conducere din parchete şi cererea de schimbare a calendarului privind avizarea acestora, care vor fi analizate miercuri.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Monica Prejmereanu, a declarat miercuri, că instituţia a primit şi înregistrat documentele transmise de ministrul interimar al Justiţiei, Victor Ponta, pentru candidaţii propuşi în funcţiile de conducere de la DNA, DIICOT şi Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie ţşi Justiţie, respectiv CV-uri acestora, proiectele de management, declaraţiile pe proprie răspundere şi cele de interese.

Citeşte şi EXPLOZIV. 90 de procurori anticoruptie PROTESTEAZA. Ei vor selectie pe criterii profesionale, nu numiri politice la conducerea Parchetelor

De asemenea, CSM a primit de la ministrul interimar al Justiţiei o cerere de „comprimare” a calendarului de lucru în cazul avizării acestor propuneri, a mai spus Monica Prejmereanu.

„În cursul zilei de astăzi (miercuri, n.r.), fără oră, se va întruni Secţia de procurori, care va trece în revistă aceste documente, iar dacă ele sunt complete şi nu există lipsuri procedurale, ar putea trece şi la o comprimare a termenului, ţinând cont că ministrul interimar al Justiţie a trimis documentele pe 8-9 aprilie, în vreme ce termenul procedural era pe 30 aprilie. Din start câştigă 20 de zile trimiţând aceste documente”, a adăugat Monica Prejmereanu.

Potrivit acesteia, preşedintele CSM va întruni Secţia pentru procurori şi va discuta aceste aspecte în măsura posibilităţilor.

_ _ _ _

Consiliul Superior al Magistraturii a primit documentele transmise de premierul Victor Ponta, ministru interimar al Justiţiei, în cadrul procedurii de avizare a propunerilor făcute pentru funcţiile de conducere de la PICCJ, DNA şi DIICOT.

Miercuri, Secţia pentru procurori analizează posibilitatea reducerii unor termene din calendarul stabilit anterior, anunţă Agerpres.

Citeşte şi Daniel Morar DEMISIONEAZĂ de la şefia Parchetului General şi devine consilier al preşedintelui CSM. Vezi reacţia lui Ponta

Premierul Victor Ponta a declarat marţi că va participa la şedinţa de joi a Consiliului Superior al Magistraturii, unde va ridica subiectul programului de audiere a propunerilor pentru funcţiile de procurori şefi, iar până în acel moment vor fi depuse toate documentele candidaţilor pentru cele şase funcţiile de conducere din parchete.

Victor Ponta a spus că s-a întâlnit, luni seara, în calitate de ministru interimar al Justiţiei, cu persoanele propuse pentru posturi de procurori, cu excepţia Laurei Kovesi, care se află în continuare la Bruxelles, dar care i-a transmis planul de management.

Citeşte şi Frunda: Nu e exclus ca Băsescu să îl numească pe Morar în fruntea Parchetului General

El preciza că va transmite marţi dosarele depuse de aceştia către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) şi că va participa, ca ministru interimar al Justiţiei, la audieri.

Ponta a mai spus că a avut o discuţie cu Laura Codruţa Kovesi, în care aceasta şi-a exprimat acordul pentru preluarea conducerii DNA.

Laura Codruţa Kovesi a fost propusă pentru funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), iar Tiberiu Niţu a fost propus ca procuror general al Parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Citeşte şi Ponta: Predoiu nu va fi propunerea la Ministerul Justiţiei în acest moment politic

Pe lista propunerilor mai sunt Bogdan Licu pentru postul de prim-adjunct al procurorului general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Codruţ Olaru ca adjunct al procurorului general al Parchetului, Alina Bica pentru funcţia de procuror şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) şi Elena Hosu ca adjunct al procurorului şef al DIICOT.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă