Judecătoarea Mihaela Pârvu de la Tribunalul Bucureşti este suspectată că ar fi interceptat ilegal e-mailurile, sms-urile, convorbirile telefonice şi ambientale ale partenerului ei de viaţă, folosind un dispozitiv montat în telefonul acestuia, susţin surse judiciare.
Până ieri, ea nu a fost încătuşată şi nici nu a fost dusă la DIICOT Deva, unde se face ancheta, aşa cum s-a întâmplat cu alţi 36 de inculpaţi din acelaşi dosar, ridicaţi din locuinţele lor situate pe raza a 23 de judeţe, inclusiv Bucureşti. Motivul este că abia ieri s-a obţinut de la Consiliul Superior al Magistraturii avizul pentru percheziţionarea locuinţei judecătoarei. Mihaela Pârvu va fi audiată astăzi la Deva , după care procurorii vor hotărâ dacă vor cere sau nu arestarea ei preventivă.
Până în prezent, în dosarul interceptărilor de la Deva au fost puse sub acuzare 42 de persoane pentru infracţiuni informatice şi încălcarea Legii Siguranţei Naţionale prin efectuarea de interceptări ilegale. Surse judiciare spun că urmează extinderea cercetărilor şi asupra altor circa 20 de făptuitori. Ieri, procurorii au cerut arestarea inculpaţilor într-un proces maraton care a durat mai bine de 12 ore.
Pe lista celor învinuiţi de interceptări ilegale se mai află doi poliţişti din Botoşani, un fost deputat, oameni de afaceri (între care directorul unui post Tv din Alba), medici, ingineri, opt femei, restul bărbaţi. Cap de listă este Dan Nicolae Oproiu din Orăştie, judeţul Hunedoara, care a comercializat softurile pentru interceptarea comunicaţiilor. Cele mai multe interceptări s-au făcut între partenerii de viaţă foarte geloşi, însă există şi situaţii în care unii oamenii de afaceri şi-au spionat angajaţii, iar alţii – concurenţa, spun surse judiciare. „Recordul femeilor care şi-au spionat soţii este deţinut de judeţul Iaşi” spun sursele noastre. Între femeile care şi-au spionat soţii figurează şi Camelia Bernic, cumnata avocatei Carmen Bernic, fostă judecătoare la Iaşi. Între victime figurează un operator de la Antena 1, spionat de partenera sa de viaţă. În afară de dosarul de la Deva, procuorii DIICOT de la Iaşi au în instrumentare un alt dosar în care investighează acelaşi tip de infracţiuni. În dosarul de la Iaşi au fost reţinute doar patru persoane.
Curtea de Apel Iaşi a dispus arestarea pentru 29 de zile doar a inculpatului Marian Abutoaiei, care a vândut dispozitivele de interceptare. Ceilalţi trei reţinuţi, beneficiari ai interceptărilor ilegale, au fost puşi în libertate cu interdicţia de a nu părăsi ţara.
Anchetatorii au cerut arestarea soţilor care şi-au spionat consoarta deoarece telefonul mobil nu poate fi considerat bun comun, aşa cum au încercat unii inculpaţi să se apere, ieri, în faţa instanţei de judecată . De asemenea, faptul că partenerul de viaţă nu a făcut plângere penală împotriva consoartei care l-a spionat nu atrage după sine închiderea dosarului, spun specialiştii, deoarece acest principiu de drept nu se aplică şi în cazul legii speciale a siguranţei naţionale.
Lista completă a celor încătuşaţi ieri noapte la Deva
1. Dan Nicolae Oproiu, vânzătorul de softuri pentru interceptări
2. Marius Dan Lazăr
3. Andrei Constantin Ghenov
4. Ovidiu Silviu Dan
5. Mihai Aramă
6. Sergiu Mihail Andrei
7. Marian Dan
8. Ciprian Hrişcă
9. Răzvan Grigorescu
10. Daniela Carmen Constantin
11. Constantin Câmpulungeanu
12. Petru Tiberiu Olar
13. Teofil Mureşan
14. Sorin Mihai Ignat
15. Ioan Cătălin Humă
16. Cristian Dospinescu
17. Bogdan Dumitru
18. Camelia Bernic
19. Ramona Andreea Şerban
20. Alex Olteanu
21. Mihaela Popa
22. Alexandru Florin Neagu Zoltan
23. Cristina Voicu
24. Cristian Moşneguţu
25. Cristian Sorin Ionescu
26. Daniel Florian
27. Veronica Hortensia Alina Amza
28. Florin Buzatu
29. Eduard Adrian Joroveanu
30. Aurel Fărcaş
31. Adrian Bădescu
32. Ştefănel Fuşneică
33. Simu Ioan Apăvăloiei Hurghiş
34. Nicoleta Montounu
35. Virginica Ţurlea
36. Cristian Vasile Rus – dispărut de la domiciliu, urmărit general