18.9 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialBaronii Deltei pretind 1,6 miliarde euro pentru digurile care nu le aparţin

Baronii Deltei pretind 1,6 miliarde euro pentru digurile care nu le aparţin

Digurile din Delta Dunării, aflate în patrimoniul public, nu pot fi exploatate de către Consiliul Judeţean Tulcea deoarece oamenii de afaceri care le-au preluat în ultimii ani nu vor să le cedeze decât în schimbul unor despăgubiri de miliarde de euro. Fostul senator PSD Traian Rece, spre exemplu, a notificat Consiliul Judeţean Tulcea (CJ) Tulcea, prin intermediul Tribunalului Tulcea, să-i plătească 1,6 miliarde de euro despăgubire pentru preluarea în domeniul public de interes judeţean a 40 kilometri de diguri de apărare împotriva inundaţiilor din comuna Ceatalchioi. Digurile sunt în proprietatea Consiliului Judeţean, potrivit unei hotărâri judecătoreşti, dar acest lucru nu-l împiedică pe Traian Rece să ceară despăgubiri. Rece a intrat în posesia digurilor în 2004, după ce a cumpărat de la AVAS societatea cu capital de stat Agrodelta Sireasa. Potrivit contractului de privatizare a firmei, statul, prin AVAS, i-a vândut lui Rece 65 la sută din acţiunile societăţii, pentru care parlamentarul a plătit 3,8 miliarde de lei vechi. În contract se precizează clar că „digurile (40 km) aparţin domeniului public judeţean şi vor fi predate Consiliului Judeţean Tulcea, la solicitarea acestuia”. În pofida acestei clauze din contract, Traian Rece a înregistrat în capitalul social al firmei Agrodelta Sireasa respectivele diguri, fără valoare de inventar, iar când i-au fost cerute înapoi, a refuzat să le predea. „Digurile de la Ceatalchioi înscrise în capitalul social al S.C. Agrodelta Sireasa şi toate digurile din Deltă, care însumează peste 300 de kilometri, aparţin domeniului public de interes judeţean, statut recunoscut printr-o hotărâre judecătorească, definitivă şi irevocabilă, a Curţii de Apel Constanţa din 2008. Hotărârea judecătorească nu este acceptată de patronii firmelor piscicole şi agricole. Ei pretind că au cumpărat digurile de la FPS şi AVAS şi spun că le vor preda doar cu justă despăgubire. Dacă instanţa va accepta pretenţiile financiare ale firmei Agrodelta Sireasa, problemele financiare ale Consiliului Judeţean Tulcea ar deveni foarte grave şi imposibil de rezolvat”, spune Constantin Cabuz, secretarul Consiliului Judeţean Tulcea.

 

Hotărâre judecătorească ignorată de doi ani

Anul trecut, după ce Curtea de Apel Constanţa a decis că digurile  aparţin domeniului public, CJ Tulcea s-a adresat Tribunalului Tulcea pentru a obliga firmele Agrodelta Sireasa, Piscicola Murighiol şi Piscicola Tulcea, care stăpânesc majoritatea digurilor din Deltă, să le retrocedeze. Demersul a venit în contextual în care Traian Rece, patronul firmei Agrodelta Sireasa, Alexandru Bittner, patronul Piscicolei Murighiol, şi Constantin Zibileanu, proprietarul Piscicolei Tulcea, au refuzat să restituie digurile. Mai mult, Alexandru Bittner nu a permis accesul autorităţilor pe un dig, blocând astfel o investiţie de cinci milioane de euro în portul turistic Murighiol. Alexandru Bittner şi-a însuşit toate digurile care împrejmuiesc amenajările piscicole ale societăţilor sale din Murighiol şi Jurilovca. În contractele de privatizare ale firmelor lui Bittner, semnate în 2004, AVAS a omis prevederea privind cedarea digurilor Consiliului Judeţean Tulcea cuprinsă la celelalte privatizări. Acum Bittner cere un milion de euro Consiliului Judeţean Tulcea pentru a ceda 200 de metri de dig de la Murighiol. Şefii CJ Tulcea au refuzat oferta. În replică, Bittner a blocat investiţia de cinci milioane de euro.

Borbely ar acorda despăgubiri

În acest conflict a intervenit recent şi ministrul Mediului, Laszlo Borbely. „Voi propune Guvernului să preluăm digurile de apărare împotriva inundaţiilor de la firmele private. Acest conflict între patronii societăţilor piscicole şi agricole şi autorităţile locale din judeţul Tulcea se derulează de prea mult timp şi trebuie să intervenim ferm pentru a asigura integritatea acestor construcţii hidrotehnice. Nu exclud acordarea de despăgubiri din buget pentru preluarea acestor diguri în domeniul public”, a declarat Borbely la Tulcea.  

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă