2.6 C
București
sâmbătă, 28 decembrie 2024
AcasăSpecialVIDEO. Turcia, la mâna lui Erdogan, după ce 51,7 la sută dintre...

VIDEO. Turcia, la mâna lui Erdogan, după ce 51,7 la sută dintre alegători au votat pentru sporirea atribuțiilor președintelui. Zeci de mii de oameni au ieșit pe străzi, iar opoziția contestă trei sferturi din voturi. Prima măsură a ”sultanului” Erdogan: Reintroducerea pedepsei cu moartea

UPDATE 23.30: Un protest inedit a avut loc la Instanbul, unde oamenii din mai multe cartiere au bătut în oale şi tigăi, de la ferestre, într-o formă tradiţională de protest faţă de preşedintele Recep Tayyip Erdogan.

23.10:  Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a declarat, duminică seară, că naţiunea şi-a arătat voinţa liberă la referendumul în urma căruia îi vor fi sporite prerogativele, relatează Hurriyet.

“Turcia a luat o decizie istorică privind sistemul de guvernare”, a adăugat el.

Totodată, el a anunțat că va începe imediat dialogul pentru reintroducerea pedepsei cu moartea, cu opoziția și premierul Binali Yildirim. 


22.00: Premierul turc Binali Yildirim a revendicat duminică victoria la referendumul pentru modificarea Constituţiei, ce îi acordă preşedintelui Recep Tayyip Erdogan prerogative sporite, relatează Hurriyet.

La un miting electoral în faţa a zecii de mii de susţinători strânşi în faţa sediului AKP, el a afirmat că astfel a fost dată o nouă pagină în istoria democratică a Turciei.

“Suntem o singură naţiune, Turcia dând o nouă pagină în istoria sa democratică”, a spus el.

În același timp, zeci de mii de susținători ai lui Erdogan s-au strâns în Piața Taksim pentru a sărbători victoria.

Imagini din centrul Istanbulului arată oamenii care cântă, dansează şi flutură drapele ale Turciei. O parte dintre ei au aruncat cu artificii.


UPDATE 21.30: Vicecancelarul german Sigmar Gabriel a comentat rezultatul alegerilor din Turcia, spunând că "oamenii ar trebui să rămână calmi. A fost un rezultat strâns, așa cum ne așteptam. Totuși, votul cetățenilor a dovedit ceea ce vor și îi sfătuim să rămână calmi și să ia decizii înțelepte", potrivit Reuters.


UPDATE 21.00: Președintele Recep Tayyip Erdogan i-a telefonat duminică seara premierului Bilali Yildirim pentru a-l felicita pentru victoria guvernului la referendumul pentru reforma constituțională din Turcia, potrivit Anadolu.

Potrivit aceleiași surse, Erdogan a discutat și cu alți susținători ai răspunsului "da" la referendum, adică pentru extinderea prerogativelor prezidențiale.

 Sursele din cadrul președinției turce au mai afirmat că Erdogan i-a spus premierului Binali Yildirim că este recunoscător națiunii că și-a arătat voința la urne. 


UPDATE 20.30:Premierul turc Binali Yildirim va face la ora locală 21:00 (18:00 GMT) o declarație pe tema referendumului constituțional menit să-i acorde prerogative sporite președintelui Recep Tayyip Erdogan, a anunțat biroul prim-ministrului duminică, informează Reuters.

După numărarea a aproximativ 95% din buletine, a rezultat că 51,7% dintre turci au votat în favoarea modificării Constituției, dar cei care se opun acestor reforme au câștigat în cele mai mari orașe ale Turciei — Istanbul, Ankara și Izmir — și în sud-estul țării, majoritar kurd. 

Peste 55% dintre turcii din România au votat împotriva modificării Constituţiei la referendum, iar peste 44,6% au votat împotrivă, arată rezultatele parţiale anunţate după numărarea a 1846 de voturi, potrivit News.ro.

Mai exact, 824 de oameni au votat pentru modificarea Constituţiei, iar 1.022 împotrivă.

Peste 30% dintre cei 6.351 de alegători turci înregistraţi în România s-au prezentat la urne pentru referendumul de modificare a Constituţiei, a anunţat Ambasada Turciei la Bucureşti.

Un consilier al președintelui turc Recep Tayyip Erdogan le-a declarat duminică jurnaliștilor la Ankara că "se pare că oamenii au aprobat acest nou sistem", avertizând totodată că rezultatele nu sunt deocamdată "absolut clare", informează DPA.

Se pare că oamenii au aprobat acest nou sistem și sper că va fi foarte bun pentru țara noastră", a declarat Mustafa Akis, în condițiile în care Anadolu, agenția de stat a Turciei, relata că, după numărarea a peste 90% din voturi, tabăra care este în favoarea reformei constituționale conduce cu 52,38% din voturi, în timp ce opozanții reformei au obținut 47,62% din voturi. "Sper să nu ne confruntăm cu intervenții antidemocratice", a adăugat el, comentând totodată că întreaga campanie electorală a fost corectă, cu "oportunități egale" pentru toate părțile. "Nu am văzut inegalități", a subliniat el.

Akis a adăugat că rezultatul votului este democratic și că ar trebui acceptat, indiferent că este "da" sau "nu".

Piaţa Taksim, din centrul Istanbulului, a fost închisă traficului din motive de securitate, relatează cotidianul Hurriyet, fără a oferi alte detalii.

Între timp, vicepremierul Veysi Kaynak a declarat că rezultatele votului “nu sunt ceea ce ne aşteptam”.​

UPDATE 19.10: După numărarea a trei sferturi din voturi, aproape 53% din turci au votat pentru pentru DA, iar 47,00% au votat pentru NU, la alegerile pentru acordarea unor puteri sporite lui Recep Tayyip Erdogan, potrivit Anadolu.

Datele citate de agenție au arătat un procent mai mare de voturi "DA" în regiunea Anatolia Centrală, în timp ce voturile "NU" au fost mai mare în regiunile de coastă de la Marea Egee și în sud-estul țării, cu populație majoritar kurda. 

Aproximativ 86% dintre turcii cu drept de vot s-au prezentat la urne pentru referendumul de modificare a Constituţiei, în urma căruia preşedintele Recep Tayyip Erdogan ar putea primi prerogative sporite, relatează postul de televiziune Haberturk, citat de Reuters.

UPDATE 18.20: Majoritatea turcilor ar fi votat pentru acordarea unor puteri sporite lui Recep Tayyip Erdogan, transformând țara în regim prezidențial, potrivit primelor exit-poll-uri, citate de Hurryiet Daily News. 

Astfel, la numărarea a 51,1 la sută dintre buletinele de vot, 57,7 la sută dintre turci au votat cu ”DA”, în vreme ce 42.5 la sută ar fi votat ”NU”.


17.10: Secţiile de votare au fost închise duminică în cele 32 de provincii din vestul Turciei, în urma unui referendum istoric pe tema consolidării puterii preşedintelui, relatează The Associated Press. Votul în provinciile mai dens populate din estul ţării continuă, iar secţiile de votare urmează să fie şi ele închise o oră mai târziu, la ora locală 17.00 (şi ora României).

Bilanţul încăierării de la secţia de votare din provincia Diyarbakir a crescut la trei morţi.Anadolu scrie că motivul acestui incident sângeros din timpul referendumului ar fi un conflict legat de pământ, în timp ce agenţia privată Dogan scrie că motivul ar fi ”diferenţe de opinie politică”.


15.20: Nereguli la referendumul din Turcia: Observatorii partidelor de opoziție nu pot intra în secții


13.50: Incidente în Turcia: doi morți într-o bătaie în fața unei secții de votare la referendum


13.19: Recep Tayyip Erdogan a declarat, la Istanbul, după ce a votat, că, ''dacă Domnul vrea, națiunea noastră, aici și în străinătate, va avansa spre viitor în această seară, făcând alegerea așteptată'', scrie Agerpres.

Șeful statului turc a subliniat că referendumul, al cărui scor se anunță unul strâns, nu va fi un scrutin obișnuit, ci vizează ''transformarea sistemului de guvernare''.

''Sunt convins că poporul nostru va face alegerea pentru a deschide calea spre o dezvoltare mai rapidă. Trebuie să facem o alegere care nu este una obișnuită, în scopul de a ne ridica la nivelul de civilizație contemporană vizat de către Mustafa Kemal Ataturk, fondatorul Republicii'', a mai spus Erdogan.


10.00: Aproximativ 55 de milioane de alegători turci votează, duminică, dacă vor modificarea Constituției, transformând țara în regim prezidențial, scrie cotidianul Hurryiet, preluat de news.ro. 

Majoritatea secţiilor de vot s-au deschis la ora locală şi a României 7.00 şi se vor închide la ora 17.00.


Citește și: Erdogan: Poporul nostru va da o lecție țărilor europene

"Duminica aceasta este ziua în care poporul nostru va da o lecție acelor țări europene care au fost implicate în tot soiul de ilegalități pentru a ne descuraja în ultimele două luni", a declarat Erdogan, într-o aparentă aluzie la țările care au blocat organizarea de mitinguri de către miniștri turci care făceau campanie în favoarea reformei constituționale care, dacă va fi aprobată prin referendum, îi va conferi președintelui Erdogan prerogative sporite. "Mâine (duminică — n.r.) este ziua în care le vom da un răspuns… Vom răspunde și Germaniei, la fel și Austriei, Belgiei și Elveției, dar și Suediei", a insistat Erdogan, acuzând țările europene că cenzurează Turcia.

 

Potrivit estimărilor, referendumul va atrage 1,2 milioane de alegători tineri, care vor vota pentru prima dată, iar rata de participare se aşteaptă să fie de aproximativ 90%.

Procesul electoral pentru turcii care locuiesc în străinătate s-a încheiat în 9 aprilie. Aproximativ 1.326.070 de buletine de vot au fost depuse în 903 urne transparente, la 120 de misiuni din 57 de ţări. Unele au fost securizate şi trimise la Ankara, unde vor fi numărate după încheierea votului în Turcia. Peste 30% dintre cei 6.351 de alegători turci înregistraţi în România s-au prezentat la urne pentru referendumul de modificare a Constituţiei, a anunţat Ambasada Turciei la Bucureşti pentru News.ro.

Pentru alegătorii din străinătate care nu au reuşit să voteze, 120 de urne, la 31 de puncte vamale, vor fi deschise până duminică, la ora locală şi a României 17.00.

Turcii vor vota, practic, 18 amendamente constituţionale ce vizează, în primul rând, prerogativele puterii executive şi legislative. Acestea includ, printre altele, abolirea funcţiei de premier. Astfel, preşedintele va numi cabinetul şi va avea un număr de vicepreşedinţi. Parlamentul nu va mai monitoriza miniştrii şi nu va mai avea dreptul să iniţieze moţiuni de cenzură.

Preşedintele nu va mai fi nevoit să rămână neutru, ci va putea să îşi menţină afilierea politică. În prezent, preşedintele trebuie să se retragă din partid după alegeri.

În plus, şeful statului va putea numi patru din totalul de 13 judecători ai celei mai înalte instanţe judiciare din ţară.

Referendumul ar putea aduce cea mai importantă schimbare politică de la declararea Republicii Turce, în 1923.


Zeci de milioane de turci sunt chemaţi la urne duminică pentru a vota pentru sau împotriva extinderilor prerogativelor preşedintelui, relatează Les Echos, precizând că scrutinul se anunţă foarte strâns, în condiţiile în care cel mai recent sondaj creditează tabăra “da” cu 51% din intenţiile de vot, scrie news.ro.

“Un sistem fără control sau echilibru şi fără frâne”, astfel descria liderul formaţiunii de opoziţie MHP, Devlet Bahceli, proiectul de revizuire a Constituţiei în urmă cu câteva luni… înainte de a lua pe toată lumea prin surprindere şi a-l susţine.

Cei 57 de milioane de alegători turci – inclusiv o diaspora puternic mobilizată în Germania, Olanda, Elveţia şi Franţa – sunt chemaţi să se pronunţe asupra reformei constituţionale ce ar concentra puteri exorbitante în mâinile preşedintelui, Recep Tayyip Erdogan. Acesta din urmă ar cumula, în termen de doi ani, funcţiile de şef al statului şi al Guvernului şi va putea fi demis numai de Parlament.

Încă o lovitură dată separarării puterilor în stat – Erdogan va putea să numească aproape o jumătate dintre înalţii magistraţi, scrie Les Echos.

“Starea de urgenţă declarată după puci ar deveni modul de funcţionare normal, trecut în Constituţie”, a explicat un analist. “O adevărată lovitură de stat civilă”, afirmă deputatul HDP (opoziţie, prokurd) Meral Bestas, după dezbateri turbulente (scaune au fost aruncate, iar un deputat a fost muşcat) în Parlament, pentru adoptarea proiectului.

Cancelariile străine sunt îngrijorate, în condiţiile în care Turcia este o ţară-cheie pe flancul de sud-est al NATO, în prima linie din criza siriană şi stat candidat la UE.

Cele mai citite

Arsenal încheie anul cu o victorie importantă pe Emirates!

Arsenal a învins Ipswich Town cu 1-0 în ultima etapă din 2024 a Premier League, urcând pe locul al doilea în clasament, la șase...

Andrei Rațiu a ajuns la o cotă de 7 milioane de euro!

Cota de piață a lui Andrei Rațiu (26 de ani), fundașul dreapta al celor de la Rayo Vallecano, a crescut semnificativ, ajungând la 7...

Magnus Carlsen, sfidător! Multiplul campion mondial la șah a refuzat să respecte codul vestimentar și a plecat de la turneu

Magnus Carlsen, multiplu campion mondial la șah, a fost exclus din turneul World Rapid and Blitz Championship după ce a încălcat codul vestimentar al...
Ultima oră
Pe aceeași temă